Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: [3ds] Import rysunków DWG

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    5
    Podziękowania

    Domyślnie [3ds] Import rysunków DWG


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Witam forumowiczów,

    Zwracam się do Was raczej z banalnym problemem. Mianowicie mam wykonany rysunek w AutoCAD (do pobrania ze strony: http://grzegorzwisniewski.eu/3ds/PLUTON.dwg). Chciałbym go teraz zaimportować do programu 3ds, ale w taki sposób by po nadaniu Extrude był on wypełnionym elementem. Oczywiście oczko w górnym rogu powinno być puste.

    A drugim elementem, który muszę przewalczyć to nałożenie na niego tekstury (mam ją w formie pliku JPG).

    Jeśli ktoś był by tak miły i przedstawił mi jak mam to wykonać będę bardzo wdzięczny.

    Pozdrawiam,
    Grzegorz Wiśniewski

  2. #2
    zuo member

    Dołączył
    Nov 2004
    Lokalizacja
    Kołobrzeg->Wrocław->Kraków->Sosnowiec -> Bydgoszcz -> Warszawa
    Postów
    1710
    Podziękowania

    Domyślnie

    http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs137/elise.htm - Skorzystaj z tego, jest tutaj informacja o tym jak ze splajnów robić powierzchnie.

  3. #3
    Member
    Awatar delf77
    Dołączył
    Mar 2007
    Lokalizacja
    Siemianowice / k Katowic
    Postów
    469
    Podziękowania

    Domyślnie

    importujesz dwga , masz 2 spliny w maxie ( mozesz wczesniej w cadzie zrobic z tego polilinie ( komenda PEDIT ) ) , potem laczysz te 2 spliny w maxie tak ze tworza calosc no i extrude , jesli beda zamkniete mysle ze powinno wyjsc

  4. #4
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    5
    Podziękowania

    Domyślnie

    Panowie, jakoś to nie wychodzi. Będę bardzo wdzięczny za procedurę (a może tak PrintScrn?).

    Pozdrawiam,
    Grzegorz Wisniewski

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Dec 2004
    Lokalizacja
    Wolbrom
    Postów
    1424
    Podziękowania

    Domyślnie

    Nie wyjdzie ci jeżeli masz spaprany rysunek. Po pierwsze masz pokrywające się linie więc wierzchołki ci się nie zweldują a po drugie na tych krzywych wierzchołki się nie pokrywają. minutka roboty z oczyszczeniem i proszę
    Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	extrude.jpg
Wyświetleń:	310
Rozmiar:	28.0 KB
ID:	47783  

  6. #6
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    5
    Podziękowania

    Domyślnie

    Kolego wygląda super. Dokładnie taki efekt chciałbym osiągnąć. Czy możesz mi dokładniej opisać jak mam rysunek wyczyścić?

    Niestety kilka godzin na uczelni z AutoCad'em i to jakieś 2 lata temu teraz dużego efektu nie przynoszą.

    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Dec 2004
    Lokalizacja
    Wolbrom
    Postów
    1424
    Podziękowania

    Domyślnie

    Wystarczy, że w autocadzie pousuwasz zbędne linie i nałożysz na siebie wierzchołki przed importem do maxa. Wierzchołki nie zgadzały się na krzywych a reszta była ok. Przy imporcie włącz Weld żeby je połączyło.

  8. #8
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    5
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dzięki kolego za pomoc. Udało mi się uporządkować wszystkie obrazki :)

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •