artursadlos Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 Stanisław Lem sobie zasłużył swoją twórczością na temat. Mnie urzekły jego powieści o spotkaniach z obcym we wszechświecie i opisy odległych planet i istot. Ciekawe co urzeka was :) Regulamin: * Czas malowania: 1,5h. * Technika dowolna, cyfrowa bądź tradycyjna. * Prace umieszczamy w tym wątku. * Dłuższy bok umieszczonej pracy nie może przekroczyć 900 px. Pełna rozdzielczość w postaci linku. * Jedna osoba może umieścić dowolną ilość prac ale tylko jedną z nich poddać głosowaniu. Pracę pod głosowanie należy wskazać maks. dzień przed zakończeniem, jeżeli tak się nie stanie zostanie wybrana pierwsza praca jaka została umieszczona. * czas sondy 3 dni. Nagrody: * Wybór kolejnego tematu. * Rekomendacja na stronie głównej serwisu. * Umieszczenie pracy w galerii. ZAKOŃCZENIE SESJI: 02.08.2010 godz. 23:59. SONDA: od 03.08 do 05.08 (3 dni)
vrocker Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 O ładnie, dawno nic w tych klimatach nie było, chyba od sfer dysona Nordena
emmilius Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 Oby się tylko wszyscy na Solaris nie skupili =].
sucharek Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 och, kocham Lema! @emmilius, nawet jeśli to chyba żaden grzech, wszak Solaris to mistrzostwo świata ;) choć ja wolę dzienniki gwiazdowe i na pewno wezmę się za coś z przygód Tichego.
SBT77 Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 (edytowane) Oby się tylko wszyscy na Solaris nie skupili =]. Z Solaris nic nie da się namalować. Skoro nie dało się nic przyzwoitego nakręcić, to z malowaniem byłoby jeszcze gorzej... Może coś z bajek robotów by się dało, z humorem... Co by nie mówić, nie było jeszcze tak trudnego tematu w TSP. Może i dobrze, że się pojawił. Edytowane 26 Lipiec 2010 przez SBT77
pirx Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 (edytowane) Ooo... Lem jest genialny! Świetny temat na pewno się przyłączę! Ja zaklepuję Pirxa :P //edit: Tak właściwie to co za idi.. znaczy się "geniusz" wycofał książki S.L. ze szkół?!? //edit2: Sory za offa... Edytowane 26 Lipiec 2010 przez pirx
SBT77 Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 //edit: Tak właściwie to co za idi.. znaczy się "geniusz" wycofał książki S.L. ze szkół?!? I dobrze zrobił. Większość książek Lema jest głęboka jak nora królika. W wieku szkolnym można nad nią co najwyżej przeskoczyć. Jako młody chłopak przeczytałem sporo jego książek, potem wróciłem do nich jako dorosły człowiek i zrozumiałem, że właściwie wcześniej nic nie przeczytałem...
emmilius Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 Z Solaris nic nie da się namalować. Skoro nie dało się nic przyzwoitego nakręcić Mówisz o wersji z Georgem Clooneyem czy tej z 72 roku? Podobno jest bardziej zeschizowany no i ma wyższe noty. Z resztą mowa teraz o gustach =] a wiadomo o nich się nie dyskutuje. Tak właściwie to co za idi.. znaczy się "geniusz" wycofał książki S.L. ze szkół?!? Zbyt głębokie na nastoletnie mózgi. P.S. A po tym co widziałem na naszym forum jak chłopaki zobrazowali mózg matrioszkę to Solaris na pewno da się namalować.
pirx Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 (edytowane) Aha czyli chociażby "Alicja z zielonego..." i "Kłamczucha" ją lepsze? Książki po prostu nudne i bezwartościowe. No bo co, nie wolno kłamać? I o tym miałem czytać w 2kl gimnazjum? A gdzie się podziały książki Niziurskiego czy Nienackiego? Może nie są tak głębokie jak topic TSP ale także warte przeczytania. To tylko przykłady. Chociaż... może nie jestem obiektywny. Uważam że z Lemem jest tak samo jak z "Małym Księciem" Exupér'ego - trzeba go przeczytać będąc dzieckiem, nastolatkiem, studentem i dorosłym. Ja przeczytałem (po raz pierwszy) "Opowieści o pilocie Pirxie" w 4 kl. Przyznaję że np. "Głosu pana" wciąż nie przeczytałem - nie dałem rady. //edit : Z resztą mowa teraz o gustach =] a wiadomo o nich się nie dyskutuje. No tak, zapomniałem :) Edytowane 26 Lipiec 2010 przez pirx
sucharek Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 Podobno jest bardziej zeschizowany no i ma wyższe noty Na temat ekranizacji Tarkowskiego sam Lem wyraził się nieprzychylnie. W sumie nie dziwię się. Ten z Clooneyem, choć strasznie płytki, miał przynajmniej jakieś efekty i świetną muzykę.
emmilius Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 Na temat ekranizacji Tarkowskiego sam Lem wyraził się nieprzychylnie.. Heh, jak i Sapkowski plus rzesza fanów serii o Wiedźminie. Chodź tych produkcji (Solaris vs Wiedźmin) nie można porównywać w żadnym stopniu. Niektóre książki chyba po prostu nie powinny być ekranizowane. Ale offtop =] miejmy nadzieję że to zaplusuje na popularności TSP.
nicponim Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 ale sesja, ostatnio wlasnie zaczalem rysowac fragmenty S.Lema;] (ale nie bede wrzucal po to w sumie nie speedy;/) pS. sory za offtopa, ale jakos nie moglem wytrzymac by cos nie napisac hehehe;]
emmilius Napisano 26 Lipiec 2010 Napisano 26 Lipiec 2010 Na typ polega piękno tego forum że za mały offtop admini od razu nie krzyczą. Huh ... blurp wam tez się lepiej maluje po odrobinie alkoholu? =] Hik! :/
sucharek Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 Jedenasta podróż Ijona Tichego, po prostu kocham to opowiadanie :)
Chasdiel Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 Sucharek, narysowałaś kiedyś coś bez piersi? PS Kratkę/kaloryfer jegomośc po lewej powinien mieć na brzuchu a nie klacie;P
sucharek Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 "design" robotów nie zgadza się z tym co jest w książce, ot luźna interpretacja. nie mam takiego skilla, żeby kalać coś Lemowskiego na serio ;) (a to nie są pełnoprawne piersi więc się nie liczy :P)
-hpx- Napisano 27 Lipiec 2010 Napisano 27 Lipiec 2010 Wiadomo że facet zawsze patrzy najpierw na piersi, więc po co się bawić w jakieś kompozycje :) Nie czytałem tego opowiadania ale widze że muszę się zabrać, bo zapewne jest świetne.
Mellon Napisano 31 Lipiec 2010 Napisano 31 Lipiec 2010 Jakies takie dziwne tematy sie ostatynio zrobily - skupiajace sie na tworczosci innych. Ja osobiscie nie moglem Lema strawic za mlodu a pozniej jakos ciezko bylo mi wrocic. Teraz nie moge nawet wziasc udzialu :( - moze tematy powinny byc mniej persolalne i troche bardziej elastyczne lub szersze jak kiedys?
serio Napisano 31 Lipiec 2010 Napisano 31 Lipiec 2010 Poprzedni speed mnie nie zadowalał. Ostatecznie daje takie coś..
pirx Napisano 31 Lipiec 2010 Napisano 31 Lipiec 2010 (edytowane) Ech maił być Pirx, wyszedł Lem, a właściwie karykaturka ;P Jakieś 40min węgiel i after. //edit: Wiem że nie na temat ale co tam ;) Edytowane 1 Sierpień 2010 przez pirx
mz18 Napisano 1 Sierpień 2010 Napisano 1 Sierpień 2010 (edytowane) http://lh6.ggpht.com/_rpucd2DdhYk/TFXd5S8HNEI/AAAAAAAAATk/fbe0sU_O8dw/s1024/niezwyciężony_small.jpg scena z "Niezwyciężonego", jak czołg na antymaterię zaatakował Niezwyciężonego. Edytowane 3 Sierpień 2010 przez mz18
leander Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 (edytowane) Jak to u Lema czasoprzestrzen sie zakrzywila i watek zginal w czarnej dziurze. Jak nikt nie postawi wczesniej sondy to ja jutro ok 10 rano postawie. Ogolnie w wakacje chyba dwutygodniowy speedpainting by sie przydal, choc niska frekwencja w tej edycji ma chyba wiecej wspolnego z tym obrazkiem http://wd4.photoblog.pl/lvp2/200905/86/38381173.jpg ;) Edytowane 5 Sierpień 2010 przez leander
ICE Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 Strasznie mierna ta edycja jakas :/ Ale ja juz teraz powiem, ze THX ma moj glos.
Gość adamgut Napisano 6 Sierpień 2010 Napisano 6 Sierpień 2010 Poza konkursem. Przypadkowo natknąłem się na wasze forum. Zarzuciliście zacny temat. Coś kiedyś, w tym obszarze zrobiłem. Pozwolę sobie dorzucić ale już poza konkursem - przegapiłem termin i w sumie posiedziałem chyba nad tym dłużej niż 1,5h. Obie prace to asymetriady z " Solaris". Druga praca nosi podtytuł "Śmierć Giesego". Kto Solaris czytał ten wie o co chodzi, a kto nie przeczytał - powinien to zrobić :)
Gość adamgut Napisano 6 Sierpień 2010 Napisano 6 Sierpień 2010 http://www.flickr.com/photos/adamgut/3816920567/ http://www.flickr.com/photos/adamgut/3817677836/
Rekomendowane odpowiedzi