Napisano 19 Marzec 20187 l Do tej pory komp chodził wzorowo. Problem zaczął się jakieś 2 miesiące temu.-sprawdziłem pamięci memtestem z bootowalnej płyty-sprawdziłem dysk twardy w Victorii (na innym kompie)-podmieniłem k. dzwiekową, grafikę, k. sieciową-zainstalowałem na nowo windowsa (Win10)Testy hdd i ramu wyszły ok. Mimo podmiany gratów komp się wiesza. Mogę podmienić jeszcze zasilacz chociaż wątpię że on stoi za problemami. Obstawiam płytę główna lub procek z tym że z przewagą drugiej opcji. Bo wcześniej wieszał się tylko jak go za mocno podkręcałem, powyżej 4.3ghz. Wywala się bardzo randomowo, co mnie dziwi, tzn. nie wiesza się wcale przez 2 dni, a następnego dnia raz lub dwa. Bez znaczenia czy w idlu czy pod obciążeniem, zazwyczaj jak renderuję lub edytuję scenę w 3dsmaxie. Zresetowałem ustawienia do defaulta, więc nie jest kręcony. Możliwe że mam lipny model, może winna jest rewizja procka OR C0, stepping: 0 według CPU-Z. Czyli najwcześniejszy mozliwy model.Procek ma mocne chłodzenie, nie da się w stresie przekroczyć 36 stopni, w idlu, połowa tego. Procek to AMD FX 8350. Płyta główna to MSI 990FXA- GD65.Cos mi podpowiada że procek sie kończy. Ewentualnie jeszcze jest pomysł żeby go ustawic ponizej taktowania nominalnego i zobaczyć jak będzie chodził. Macie jakieś pomysły?edit: W załączniku test z cinebencha i temperatury. Edytowane 19 Marzec 20187 l przez Pawlito
Napisano 20 Marzec 20187 l Autor Przełożyłem zasilacz zobaczymy co to da.edit: właśnie się wywalił więc to nie zasilacz :( Edytowane 20 Marzec 20187 l przez Pawlito