Raflik Posted May 10, 2018 Posted May 10, 2018 Witam mam do zmodelowania schody zabiegowe 16x18.1/25 i pytanie moje sie bierze stad czy jest mozliwosc z Autocada wrzucic rzut z gory a w 3dmaxie to wyciagnac albo jakies skrypty czy cos takiego. PS.Początkujący 3dmaxiarz
zaczek Posted June 25, 2018 Posted June 25, 2018 W zasadzie wszystko z autocada możesz importować do 3ds maxa. Uwaga 1:Najłatwiej dopracować w autacadzie, czyli zrobić z tego zamknięte polyline,żeby było mniej zabawy potem. Uwaga 2:Pracuj na tych samych jednostkach w obu programach. Potem wystarczy przeciągnąć plik cad na viewport maxa dajesz import file i gotowe. W maxie będziesz mieć ten plik w editable spline posprawdzaj czy wszystkie prostokąty są zamknięte, a następnie za pomocą modyfikatora extrude możesz wyciągać całość albo pojedyńcze prostokąty. Zwróć też uwagę na narzędzie detach, bo za jego pomocą możesz każdy prostokąt wykluczyć z głównego splinu, wtedy będzie stanowił odrębny obiekt. A tak w ogóle najłatwiej zamiast czytać co piszę --> youtube --> cad to 3ds max. Znajdź swoją drogę w maxie :D bo sposobów na wszystko jest kilkanaście,kilkadziesiąt.
mitic Posted June 25, 2018 Posted June 25, 2018 ja bym się nie bawił w czyszczenie cada bo trzeba wyszukać np. nakładające się linie, linie które niby zamykają splajna ale są na złej warstwie i masę innych 'pułapek' nie wiem jak te Twoje schody wyglądają.. ale na 90% narysował bym płaszczyznę, zmienił segmenty tak żeby miała 1x1 segment- bez dodatkowych podziałów (jeśli stopnie są proste/ kwadratowe) podociągał bym ze snapowaniem do lini z cada można też wyciągnąć to już w cadzie i zaimportować 3d do maxa i obrabiać dalej jest masa sposobów, trzeba dobrać najlepszy do konkretnego kształtu schodów/ stopni tak żeby geometria wyszła jak najlepsza a modelowanie trwało najkrócej tak jak kolega pisał- wpisz w youtube https://www.youtube.com/results?search_query=3ds+max+stairs+modelling znajdź schody najbardziej podobne do swoich i będziesz widział jak działać
Bielik93 Posted June 27, 2018 Posted June 27, 2018 Autocad architect oferuję taką możliwość. Może się akurat komuś przyda. https://knowledge.autodesk.com/support/autocad-architecture/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2018/ENU/AutoCAD-Architecture/files/GUID-0B392474-747B-430F-B452-75D504241A5C-htm.html
Hris Posted June 27, 2018 Posted June 27, 2018 Powiem tak - modelowałem swoje schody zabiegowe w domu - 15 stopni, każdy inny...po prostu 30 minut pracy plus podkonstrukcja do tych schodów (też nie łatwa, stalowa na wsporknikach wpuszczonych w ścianę). Wziąłem się za to w Sketchupie i tyle - na oko 100-150 kresek do postawienia plus extrude i dopasowanie jeśli się w detal chce wejść.
Recommended Posts