Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

chciałem zrobić dom, w którym to co zwykle poziome jest pionowe, tak więc zamiast korytarzy sa schody i windy, granice między funkcjami to roznice poziomów zamiast ścian, nie ma hallu przy wejsciu, zamiast niego jest "wieża wejsciowa".

projekt jest bardzo teoretyczny, chciałem raczej sprawdzić w nim czy się tak da myśleć o architekturze, więc nie pytajcie, czy wogóle jest sens takie coś budować i czy się da.

budynek stoi nad brzegiem kanału w przemysłowej dzielnicy niemieckiego miasta Munster.

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

podoba mi sie, wiem ze to tylko projekt, ale porob fajniejsze materialy i render, bedzie o niebo lepisze. a co do pomysłu to 5/6 :) urzekłeś mnie :)

Napisano
  • Autor

dzięki za opinie,

tu jest plansza z przekrojem i paroma rzutami,

wyglada to mało efektownie, ale wydrukowane na B1 robi wrażenie ;)

Napisano
  • Autor

more aesthetic less ethic...architekci to szuje - nigdy o ludziach nie pomyśla ;)

a projekt miał być głównie prowokacyjny

Napisano
  • Autor

a co do renderów, to może kiedyś będę miał czas żeby to ładniej wyrenderować...może jak mnie z pracy wywalą ;)

Napisano

wiecej betonu! wiecej stali!... :D ale prowokacja udana, wiecej prosze

Napisano

...wiecej prosze bo "mniej znaczy nudniej!" ;)

projekt ładny ale kiepsko podany ;p

ale jak mawiaja niektórzy "dobry projekt nawet w cadowskiej aksonometrii powinien dobrze wygladac" :D

ps: szkoda ze nie dało sie rowno poustawiac kwadraciki..bo to takie mało "faszystowskie" ;)

Napisano
  • Autor

na początku miały być kwadraciki w odstępach 2/3a, ponieważ proejkt poswstał z ciągu liczb (zresztą pisanych w pociągu, na kolanie) 16-9-16-9-16-9-16, i tym podobne (kombinacji jest sporo), później (żeby było bardziej faszystowsko - w końcu sa też tacy jak peter_muler) ilość kondygnacji - tyle żeby elewacja zmieściła się w kwadrat. projekt więc został najpierw opisany i policzony, dopiero potem narysowany. a jak się już zacznei rysować, to wszystko się przestawia, rekomponuje i ciągle undo i redo...;) a tak naprawdę to ustawienie miało akcentować funkcję: te dwie wieże z lewej (prawie zlepione) to właściwa funkcja mediateki, dostępna dla użytkowników, środkowa, niezabudowana, to wieża wejsciowa, komunikacyjna (żeby podkreślić jej ważność obróciłem ją o 90stopni względem całego układu, ale co się będę rozpisywał o urbanistyce), natomiast ta wieża z prawej to wieża biurowo- administracyjno - magazynowa

co do renderu - jest faktycznie brzydki, teraz kiedy widzę go nie tylko na moim domowym monitorze (który - jak wiadomo - szelma - kłamie) to trichę wstyd, że wstawiłem go na to forum...

Napisano

Koncepcik ciekawy. A skąd takie założenia, mam na myśli 2/3a i ciągi liczb...? Pozdrawiam:)

Napisano

no ja tylko dodam ze to było nominowane do dyplomu roku.

wybacz ma_ry ;)

Napisano

fajne - tylko za każdym razem przechodząc obok w nocy czułbym na sobie oddech zakapiora.... ;)

Napisano

SUUUUUUUUPPPPPPPPERRRRRR :DDDD Zbuduje takie coś u mnie na osiedlu :]