Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie wszystkich.

Mogę prosić o nakierowanie jakiego modyfikatora lub kontrolera użyć by mój model, żaluzja potrafiła się rozkładać i składać oraz obracać lamele?

Fajnie jak by ktoś wiedział jeszcze jak połączyć vertexy linek do lameli tak by sznurek się rozkładał i składał podczas podnoszenia i opuszczania.

Do obracania lameli na ten moment użyłem modyfikatora XFORM i działa ale może użyłem złego ?

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi.

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Chodzi Ci o taki efekt jak poniżej?

[video=youtube_share;gl3dDmWOP3I]

Żaluzje nawijają się od 3:06 do 3:20 we filmie, robiłem to ze 3 lata temu...ale mogę sobie przypomnieć co i jak...

Napisano
  • Autor

Cześć, dzięki za odp. Tak taki efekt (prawie) tu widać że te żaluzje się zwijają ale domniemam że jako obiekt w grupie całe chowają się w ścianie co oczywiście jest ok bo na animacji nie widać co się dalej dzieje w ścianie :)

Ja potrzebuję pokazać żaluzję zwiniętą tak jak na obrazku a potem pokazać w krótkiej animacji jak się rozkładają te lamele.

forum3d-1.jpg

Na pewno da się to zrobić jakimś modyfikatorem tylko jakim?.

Pomyślałem że wystarczyło by gdyby te żaluzje "lamele" ładnie się rozłożyły na jakimś spline a potem dzięki przesuwaniu dolnego vertexa góra dół one by się ściskały i rozchodziły przy pociągnięciu vertexa w dół.

Tak na szybko sobie to wykminiłem.

Napisano

Ja robiłem pełne nawijanie na bęben - budynek miałem pokazywać w przekroju więc nie mogłem ich wsuwać w ścianę.

U Ciebie nie można samych vertexów ciągnąć góra dół i skalować, gdyż grubość lameli Ci się zmieni...Rób tak:

1. Rozłóż Lamele jako płaskie plane'y (bez grubości)

2. Stwórz ze wszystkich Lameli jeden obiekt (użyj Attach)

3. Zrób animację skalowania(na 2 keyframeach) całego tego obiektu (ale przestaw PIVOT czy też GIZMO na samą górę ) względem pierwszej górnej Lameli

4. Teraz nałóż dopiero na taką wyanimowaną bryłę modyfikator SHELL który nada grubość lamelom.

5. Co do obrotów wszystkich lamel - spróbuj użyć Morphera, można w nim jak pamiętam stworzyć 2 stany ułożenia vertexów (chyba trzewba skopiować obiekt raz jeszcze by zmienić obrót poligonów) - i tym animować, jak zwykłym morphingiem.

W ten sposób masz rozłączone animacje składania góra dół oraz obrotów. Ciekaw jestem czy to zadziała:)

Powodzenia!

Napisano

Ale pamiętajcie że takie żaluzje są zbierane od dołu tak że dolna "pcha górną" i tak do samej góry a nie wszystkie na raz.

Nie jestem biegły w animacji, ale należało by zaanimować ruch jednej lamelki do spodu górnej, skopiować i zlinkować dolną do górnej, i przesunąć key tak aby ruch górnej zaczynał się z końcem ruchu dolnej i tak x razy, podobnie składanie sie bocznych sznurków z segmentów jak lamele.

Napisano
Ale pamiętajcie że takie żaluzje są zbierane od dołu tak że dolna "pcha górną" i tak do samej góry a nie wszystkie na raz.

Nie jestem biegły w animacji, ale należało by zaanimować ruch jednej lamelki do spodu górnej, skopiować i zlinkować dolną do górnej, i przesunąć key tak aby ruch górnej zaczynał się z końcem ruchu dolnej i tak x razy, podobnie składanie sie bocznych sznurków z segmentów jak lamele.

Racja! Zapomniałem o tym ruchu składania się jednej przez ruch poprzedniej...hm...Kurcze. Faktycznie kluczowanie i linkowanie. Mój sposób odpada.

Napisano
  • Autor

witam,tak Twój sposób "Hris" też średnio wyglądał, działało ale po nadaniu shell ta grubość też się zmieniała w cieniutką po złożeniu lameli.

Szukam dalej rozwiązania.

A może użyć collision? i podnosząc za dolny lamel będą się po kolei podnosiły następne lamele?

Edytowane przez visualimage

Napisano
  • Autor

Jesteś niesamowity !!! dziękuję bardzo za pomoc !!! teraz tylko sprawdzę czy w max 2018 śmiga i zostanie mi ogarnięcie tych sznureczków by się składały razem z lamelami