Napisano 6 Sierpień 20186 l Witam, temat mówi sam za siebie :) szukam niskobudżetowej lustrzanki do nagrywania filmów w możliwie jak najlepszej jakości. Czytam właśnie trochę na ten temat, ale chętnie też zaczerpnę opinii tutaj. Przeznaczeniem będzie głównie youtube - więc jakość może być dostosowana. z góry dzięki za opinie i pozdrawiam
Napisano 6 Sierpień 20186 l LumixGH5 jest swietny, ale cenowo nie wiem czy będzie Ci odpowiadal. Ewentualnie Sony RX10 II
Napisano 7 Sierpień 20186 l Traitor napisał: LumixGH5 jest swietny, ale cenowo nie wiem czy będzie Ci odpowiadal. Ewentualnie Sony RX10 II torm pytał o niskobudżetową lustrzankę, więc powyższe raczej odpadają. Zapewne zależy Ci na autofokusie w filmach, więc najtańsze konstrukcje Canona raczej odpadaja. Typowym "pewniaczkiem" jest 80D, ale cięzko go nazwać budżetowym. Co do Nikona, to się nie wypowiem, bo się nie znam ;) Anyway, jak ma być tanio i przyzwoicie, to kompakt jest lepszym pomysłem faktycznie będzie kompakt. Kolega ma Lumixa FZ82 i filmy nagrywa pięknie. Za to jakością zdjęć przegrywa z dobrym telefonem ;/ Może napisz jaki budżet, to coś więcej wymyślimy ;)
Napisano 7 Sierpień 20186 l Autor Myślałem o czymś w granicach Canona 200D... i właśnie znalazłem go też jako jednego z polecanym w jakimś benchmarku, co o nim myślicie? nagrywa chyba całkiem przyzwoicie, a i przy okazji jakieś zdjęcia będzie można nim zrobić :)
Napisano 7 Sierpień 20186 l Dość świeży model, wygląda bardzo zachęcająco. Co ważne ma AF w filmach, co jest chyba nowością w trzycyfrowych Canonach. Dodatkowo ma uchylny ekran, co na pewno się przyda do filmowania. Jakość obrazu na bank bije na głowę kompakty w tych okolicach cenowych no i... Masz możliwość wymiany obiektywu. Warto sobie chociażby 50mm 1.8 przytulić za około 400zł, do tego kitowy zoom i można się bawić. Zdjęcia też wychodzą przyzwoite ;) Nie wiem jak w tym modelu, ale generalnie do Canona jest nieoficjalny soft: https://magiclantern.fm/ Ma niesamowite możliwości. Oprócz tego, że zagrasz na przykład w Arkanoida na aparacie, znajdzie się jeszcze parę przydatnych. Szczególnie jeśli nie zamierzasz inwestować w akcesoria typu wężyk spustowy - możesz bezdotykowo aktywować migawkę na dźwięk, albo machając ręką z tyłu aparatu ;) Najwięcej ficzerów ma właśnie do filmów - przykładowo pokazuje na ekranie gdzie masz ostrość w danym momencie. To jest bardzo duży argument za Canonem, polecam zapoznanie się z powyższą stroną - myślę, że tam dowiesz się trochę więcej :P
Napisano 7 Sierpień 20186 l Autor W tej kwocie to chyba będzie najrozsądniejsza opcja. Poza tym ważnym aspektem dla mnie jeszcze jest możliwość wysokiego ustawienia ISO, a z tego co widzę, to nawet na 3200 nie ma zbyt dużego szumu: https://ksassets.timeincuk.net/wp/uploads/sites/54/2017/08/Canon_200D_Res_RAW_3200-1.jpg Zastanawia mnie tylko jedna rzecz (możliwe, że w lustrzankach nie ma tego problemu), ale w moim starym olympusie przy pstrykaniu fotek w RAW'ie aparat myślał dość długo przed zapisem... nie wiem czy gdzieś znajdę na to odpowiedź, ale czy jest się czego obawiać?
Napisano 7 Sierpień 20186 l Dużo zależy od szybkości karty, ale przy 5kl/s. raczej nie zauważysz w ogóle, że zapisuje.
Napisano 7 Sierpień 20186 l Warto obadac testy kart i wybrac najlepsza, moze nawet osobne mniejsze z drogich serii do szybkich serii. Rozwazasz tylko nowe, czy uzywki tez?
Napisano 7 Sierpień 20186 l Autor Dzięki za rady, używki jak najbardziej rozważam... ale na benchmarkach nic takiego nie znalazłem.