jarekhell1 Napisano 30 Sierpień 2018 Napisano 30 Sierpień 2018 Witam, mam pytanie dotyczące ustawień kamery: shutter speed, f-number, ISO, w renderowaniu architektury zewnętrznej. Czy te parametry należy dobierać wg zasad fotograficznych, mam tu na myśli coś jak "słońce 16", f-n 16, ISO 100, ss 125, czy w ogóle się tym nie sugerować i ustawiać tak "żeby było ładne" dla oka ? Mowa o vray physical camera, 3ds max 2014.
mitic Napisano 10 Wrzesień 2018 Napisano 10 Wrzesień 2018 zależy.. możesz ustawiać dokładnie, pilnować realizmu i np. żarówkom we wnętrzach podawać moc w watach czy lumenach możesz ustawić tak żeby wyglądało dobrze bez realistycznych wartości tak na prawdę większe znaczenie będzie to miało w przypadku renderu z depth of field.. wtedy sprawa wygląda dokładnie jak w fotografii- mniejsza przesłona- mniejsza głębia i większe rozmycie nieostrych elementów
polka dot Napisano 10 Wrzesień 2018 Napisano 10 Wrzesień 2018 zależy od Twojego podejścia, jak mitic mówi na pewno faktyczne temperatury świateł i fizyczny model nieba pomogą w realizmie, ale zmysł plastyczny może to wszystko nadrobić
jarekhell1 Napisano 13 Wrzesień 2018 Autor Napisano 13 Wrzesień 2018 Rozumiem, a czy chcąc uzyskać maksymalny realizm należy renderować z depth of field ? @polkadot Co masz i myśli i co to jest fizyczny model nieba ?
stormwind Napisano 13 Wrzesień 2018 Napisano 13 Wrzesień 2018 (edytowane) zależy.. możesz ustawiać dokładnie, pilnować realizmu i np. żarówkom we wnętrzach podawać moc w watach czy lumenach możesz ustawić tak żeby wyglądało dobrze bez realistycznych wartości tak na prawdę większe znaczenie będzie to miało w przypadku renderu z depth of field.. wtedy sprawa wygląda dokładnie jak w fotografii- mniejsza przesłona- mniejsza głębia i większe rozmycie nieostrych elementów Ja jestem fanem pierwszego rozwiania, bo daje większą kontrole nad globalnym balansem oświetlenia, jeżeli pracujesz bez jednostek, i przyjdzie Ci precyzyjnie wyregulować jedno źródło światła, to nic to nie da jeżeli pozostałe będą przeskalowane o x %. Po jakimś czasie będziesz wiedział ile lumenów potrzebujesz w konkretnym pomieszczeniu, żeby wyglądało dobrze i możesz to sobie podzielić na ilość lamp których potrzebujesz. Praca z fizycznie poprawymi jednostkami w rezultacie skraca i ułatwia zadanie. Jasne że czasem podkręci sie jakąś wartość czy doda ukryte światło, ale takie zabiegi mają miejsce też w prawdziwej fotografii, softboxy za narożnikiem, czy łączenie/maskowanie rożnych ekspozycji zdjęcia. Tyczy sie to też ogniskowej i przysłony. Światło tylko w lumenach! 100 watowa żarówka daje około 3-5 W światła reszta to Ciepło (podczerwień). Wartości w lumenach są łatwiej dostępne na stronach producentów. Fizyczny model nieba to na przykład vray sun razem z vray sky, (moc oraz kolor słońca i nieba jest fizycznie poprawna w przełożeniu pozycję na niebie i na ekspozycje kamery) porównując do zwykłego direct light z na przykład gradientem w environment (oldschool :D ) Tak głębia ostrości dodaje niesamowicie dużo realizmu, ale pamiętaj też że przykładowo w fotografii architektury stara się jej uniknąć, więc nie zawsze jest niezbędna, co innego ujęcie jakiegoś detalu, render zbliżenia kompozycji kwiatków i innych drobiazgów na stoliku bez głębi ostrości wygląda nienaturalnie. I to już jest głęboko zakorzenione w mózgu odbiorcy. Edytowane 13 Wrzesień 2018 przez stormwind
polka dot Napisano 13 Wrzesień 2018 Napisano 13 Wrzesień 2018 co to jest fizyczny model nieba ? na przykład vray sun razem z vray sky ...lub mapa HDRI https://hdrihaven.com/hdris/category/?c=skies&o=popular
jarekhell1 Napisano 13 Wrzesień 2018 Autor Napisano 13 Wrzesień 2018 Ja właśnie oświetlam architekturę z hdri (wg mnie dużo lepiej oswietla niż sun + sky). Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ;)
Rekomendowane odpowiedzi