Napisano 23 Październik 20186 l Witam, mam pytanie odnosnie dwoch silnikow renderujacych Vray for 3DsMax i Arnold for 3DsMax. Jak wiemy Arnoldzika dostajemy w pakiecie z 3DsMax 2018. Zalezy mi na tym, aby wizualizacje oraz render wygladal profesjonalnie, oraz wysokiej jakosci, zarowno wnetrza jak i budynki z zewnatrz. Bede go uzywala najczesciej do tworzenia wizualizacji domow jednorodzinnych, wielorodzinnych, wnetrz etc. Jakies za i przeciw? ktory lepiej sie sprawdzi? p.s. z gory przepraszam za brak polskich znakow. Dzieki z gory za odpowiedz, pozdrawiam
Napisano 23 Październik 20186 l W jednym i drugim można robić równie dobre rendery. Wybór silnika bardziej uzależniałbym od ogólnego stosowania w danej dziedzinie. Jeśli chodzi o wizualizacje architektoniczne to tutaj chyba cały czas dominuje Vray i raczej jego bym się trzymał. Z kolei w przypadku animacji czy filmu to już Arnold zaczyna być coraz bardziej popularny.
Napisano 24 Październik 20186 l Jeśli dopiero zaczynasz to wybierz Coronę tak jak pisze ptaszek. Pod względem ekonomicznym najlepiej wychodzi darmowy Arnold, ale musisz wzięć pod uwagę pracę z zewnętrznymi plikami, assetami: modelami, shaderami itp których do V-raya i Corony jest najwięcej a i ostatnie wersje wspierają się na wzajem, liczy się też wsparcie społeczności (przydatne na przykład przy rozwiązywaniu problemów) tu też wydaje mi się ze vray i corona przodują.
Napisano 26 Październik 20186 l moim zdaniem Arnold daje ciut lepsze rendery od V-raya ale jest wolniejszy, V-ray ma dużo więcej ustawień co niekoniecznie jest dobre dla kogoś kto chce po prostu pracować i nie przejmować się technikaliami, Arnold idzie w prostotę użytkowania. Ale tak jak tu pisali, liczy się niestety mainstream czyli to będzie V-ray bo większość assetów będziesz miał gotowych pod V-raya, choć bez przesady, przerobienie tego nie jest aż takie trudne ale jednak zajmuje czas.