Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam. Do niedawno korzysta艂em ze starego tabletu Wacom Bamboo, kt贸rego kupi艂em jakie艣 8 lat temu. Niestety wczoraj zmar艂 i postanowi艂em zakupi膰 nowy. Przez d艂ugi czas u偶ywa艂em go sporadycznie do lu藕nych grafik. Teraz jednak chcia艂bym na powa偶nie si臋 zaj膮膰 malarstwem cyfrowym. Niedawno kupowa艂em nowy komputer pod tym k膮tem wi臋c obecnie mam niestety ograniczony bud偶et. Maksymalna kwota na jak膮 mog臋 sobie pozwoli膰 to 350z艂 艂膮cznie z kosztami wysy艂ki. Jak pisa艂em na pocz膮tku przez lata korzysta艂em z Wacomu i nigdy nie mia艂em z nim problem贸w wi臋c naturalnie od razu zacz膮艂em si臋 rozgl膮da膰 za sprz臋tem tej firmy. Jednak na allegro w przedziale do 350z艂 natrafi艂em na tablet firmy Huion b臋d膮cy ta艅szy o kilkadziesi膮t z艂otych od Wacomu ale posiadaj膮cy o wiele lepsze parametry. Tutaj podaj臋 linki do obu tablet贸w:

https://allegro.pl/wacom-one-m-2048-stopnie-277x189-polska-gwarancja-i7487032505.html sprz臋t Wacomu

https://allegro.pl/tablet-graficzny-huion-1060-plus-8192-st-5080-lpi-i6108296438.html a tutaj Huion

Co my艣licie? Warto kupi膰 tego Huiona? Nie znam za dobrze tej firmy wi臋c boj臋 si臋 czy tablet b臋dzie solidny a chcia艂bym by pos艂u偶y艂 mi kilka lat bez wi臋kszych problem贸w. R贸wnie偶 nie chcia艂bym kupowa膰 mniejszego gdy偶 poprzedni, kt贸rego u偶ywa艂em mia艂 powierzchni臋 robocz膮 15 x 10 cm i jednak czasem brakowa艂o mi mo偶liwo艣ci wykonania bardziej swobodnego poci膮gni臋cia a zw艂aszcza teraz gdy pracuj臋 na 24 calowym monitorze ten ma艂y rozmiar sta艂 si臋 bardziej uci膮偶liwy. Prosz臋 o rad臋, kt贸ry tablet powinienem wybra膰 lub propozycj臋 jakiego艣 innego.

• Odpowiedzi 14
  • Wy艣wietle艅 6,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• no ja mam questa2, ale nie mam czasu nawet go pouzywac(wczoraj zaliczyl tez pierwsza glebe z szafki XD)

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Ja te偶 u偶ywam Intuosa 3. Ma ponad 12 lat i by艂 to m贸j pierwszy (i jedyny) tablet. Od czasu do czasu nachodzi mnie my艣l o jego 艣miertelneo艣ci i odczuwam lekki niepok贸j, bo nie wiem co mia艂bym kupi膰 jak

• @zhujiaojestes nowy聽takze聽聽nie wrzucaj linkow do stron, bo nie wiem czy Cie banowac czy nie 馃槈聽post dla mnie wyglada jak reklamowy spam w odkopanym watku sprzed 2ch lat. No ja tez mam wacoma, al

Napisano

Hej,

Ja u偶ywam Intuosa 5 (teraz to seria pro) i kiedy艣 mia艂em okazje pracowa膰 na bamboo i raczej czu艂em, 偶e to gorszy troch臋 sprz臋t.

Chodzi mi o to, 偶e Bamboo to nie 偶adna olaboga wi臋c mo偶e Huion nie by艂 by taki z艂y?

Na plus ma 8k stopi naciku i 12 express keys贸w. Ludzie og贸lnie chwal膮 Huiona za stosunek jako艣ci do ceny.

Wiadomo, 偶e Wacom jako industry standar ma tak膮 fam臋, 偶e a偶 strach kupowa膰 co innego ;)

Na koleiny argument powiem, 偶e tablety graficzne wacoma (nie ekranowe) s膮, zdaje si臋, coraz gorsze. Pami臋tam jak kupowa艂em 5, to naczyta艂em si臋, 偶e w por贸waniu do 4-ki, jest s艂abej jako艣ci - co okaza艂o si臋 prawd膮. Pracuje si臋 super, ale materia艂y s膮 gorsze ni偶 mo偶na by si臋 spodziewa膰 za te 1200 z艂, czy tam ile kosztowa艂. Teraz to samo s艂ysz臋 o linii Pro.

Jak ci sie spodoba Huion, to nast臋pnym krokiem b臋dize LCD, kt贸rego kupisz za 5-4x mniej ni偶 wacoma ;)

Takie jest moje zdanie, oparte tylko na teorii spiskowej ;)

Napisano
  • Autor

Postanowi艂em da膰 szans臋 Huionowi i zdecydowa艂em si臋 na model 610 PRO v2. Podobna cena ale ma pasywne pi贸rko zamiast 艂adowanego jak we wcze艣niejszym modelu. Ma jeszcze opcj臋 wyczuwania k膮ta nachylenia pi贸ra ale szczerze m贸wi膮c nie widz臋 dla tej opcji jakiego艣 powa偶nego zastosowania. Mam nadziej臋, 偶e b臋d臋 z niego zadowolony r贸wnie mocno jak z poprzedniego. Moje wahanie wynika艂o z g艂贸wnie z du偶ej r贸偶nicy cenowej mi臋dzy konkurencyjnymi produktami obu firm. Wacom o parametrach podobnych do wybranego przeze mnie Huiona kosztuje oko艂o 500z艂 dro偶ej. Je偶eli faktycznie p艂aci si臋 za znaczek to Wacom powinien nieco zmieni膰 polityk臋 bo konkurencja ro艣nie w si艂臋. Dzi臋kuj臋 za rad臋 i pozdrawiam :)

Napisano

nachylenie wyczujesz jak b臋dziesz chcia艂 symulowa膰 areografy. Ja ostatnio kupi艂em Lenovo Yoga S1 - reklamowany jako Cinqitue dla ubogich. Kupi艂em w innym celu ale poleasingowy wyszed艂 za tysiaka, podobnie mam Surface pro v1 za 1600pln, oba revelacja jezeli zepnie si臋 z g艂own膮 maszyn膮 np. poprzez VNC.

Napisano

Sam tego nie sprawdza艂em ale niekt贸re testy m贸wi膮 wprost,聽 偶e jako艣ciowo wacom wyprzedza konkurent贸w i, 偶e jednak jest lepszy. Ale nieproporcjonalnie dro偶szy.

Ja mam swojego wacoma przesz艂o聽 8 lat i jedyna inwestycja to nowe pi贸rko. Ale zniszczenie przedniego to poniek膮d moja wina i ma艂ych dzieci. I to jest dla mnie najwi臋kszy argument "ZA" wacomem i najwi臋ksza obawa je艣li mia艂bym bra膰 Houiona/xp.

Napisano
Godzin臋 temu, zhujiao napisa艂:

Ciekawych czas贸w do偶yli艣my - huion i XP-Pen lepszy ni偶 wacom. Przynajmniej w segmencie "bud偶etowych" tablet贸w.

Jako艣ciowo Huion nie odbiega niczym od Wacoma, a jest kilka razy ta艅szy. Wacom to apple w艣r贸d tablet贸w.

Ja osobi艣cie u偶ywam tabletu graficznego firmy XP-Pen Deco 03聽i jestem bardzo zadowolony wa偶ne 偶eby mie膰 modu艂 bezprzewodowy, ja do swojego musia艂em dokupi膰 ale pewnie teraz robi膮 ju偶 w standardzie. Moim zdaniem najwa偶niejsze jest 偶eby mie膰 jak najwi臋kszy obszar roboczy tabletu. Tablety dzia艂aj膮 na innej zasadzie ni偶 myszka, maj膮 sta艂y uk艂ad odniesienia wzgl臋dem monitora. wi臋c im wi臋kszy obszar roboczy tym na wi臋kszym monitorze mo偶na wygodnie pracowa膰.

@zhujiaojestes nowy聽takze聽聽nie wrzucaj linkow do stron, bo nie wiem czy Cie banowac czy nie 馃槈聽post dla mnie wyglada jak reklamowy spam w odkopanym watku sprzed 2ch lat.

3 minuty temu, michalo napisa艂:

Sam tego nie sprawdza艂em ale niekt贸re testy m贸wi膮 wprost,聽 偶e jako艣ciowo wacom wyprzedza konkurent贸w i, 偶e jednak jest lepszy. Ale nieproporcjonalnie dro偶szy.

Ja mam swojego wacoma przesz艂o聽 8 lat i jedyna inwestycja to nowe pi贸rko. Ale zniszczenie przedniego to poniek膮d moja wina i ma艂ych dzieci. I to jest dla mnie najwi臋kszy argument "ZA" wacomem i najwi臋ksza obawa je艣li mia艂bym bra膰 Houiona/xp.

No ja tez mam wacoma, ale normalny tablet (na moim intousie 3, juz sie 3 osoby nauczyly grafiki :D) i to prawda zywotnosc ich jest masakryczna. Teraz mam 5tke i pewnie dlugo jeszcze bede uzywal.

Tutaj, ludzie porownuja xpena do wacoma pewnie im chodzi o tablet z monitorem 馃槈聽ja tam sie wstrzymam z ocena i kupnem chociaz korci

Napisano

Kur艂a rzeczywi艣cie, nie spojrza艂em 馃槈 Lubie si臋 wym膮drza膰 na forach i tyle, nawet w odkopanych w膮tkach 馃檪

Ja zamiast w ekran wola艂 bym zainwestowa膰 w zestawik occulusa i tam sobie sculpci膰 bry艂y a w zbrushu tylko wyka艅cza膰 i robi膰 ca艂膮 mniej przyjemn膮 reszt臋. Tak膮 mam teraz fantazj臋 馃槈

Napisano

Magdalena wrzuci艂a link na twitteera聽 i przyznam, ze si臋 podjara艂em 馃槈 ale tak to ju偶 jest z zajawkami. Zwykle jak si臋 nie kupi na gor膮co to sza艂 mija do艣膰 szybko bo w ko艅cu na razie chyba to zabawka.

Napisano
1 godzin臋 temu, KLICEK napisa艂:

No ja tez mam wacoma, ale normalny tablet (na moim intousie 3, juz sie 3 osoby nauczyly grafiki :D) i to prawda zywotnosc ich jest masakryczna. Teraz mam 5tke i pewnie dlugo jeszcze bede uzywal.

Ja te偶 u偶ywam Intuosa 3. Ma ponad 12 lat i by艂 to m贸j pierwszy (i jedyny) tablet. Od czasu do czasu nachodzi mnie my艣l o jego 艣miertelneo艣ci i odczuwam lekki niepok贸j, bo nie wiem co mia艂bym kupi膰 jak padnie, ale niepok贸j szybko przechodzi. Na biurku zmieniaj膮 si臋 monitory, klawiatury, obudowy, nawet same biurka, a tablet jest jak ska艂a.

Napisano
2 minuty temu, EthicallyChallenged napisa艂:

Ja te偶 u偶ywam Intuosa 3. Ma ponad 12 lat i by艂 to m贸j pierwszy (i jedyny) tablet. Od czasu do czasu nachodzi mnie my艣l o jego 艣miertelneo艣ci i odczuwam lekki niepok贸j, bo nie wiem co mia艂bym kupi膰 jak padnie, ale niepok贸j szybko przechodzi. Na biurku zmieniaj膮 si臋 monitory, klawiatury, obudowy, nawet same biurka, a tablet jest jak ska艂a.

no to musze Ci powiedziec ze jest duza roznica pomiedzy 3 a 4 i 5 馃槈 jednak piorko jest kilka razy lepsze

Napisano
3 minuty temu, KLICEK napisa艂:

no to musze Ci powiedziec ze jest duza roznica pomiedzy 3 a 4 i 5 馃槈 jednak piorko jest kilka razy lepsze

Lepsze w 4 i 5? S艂ysza艂em opinie os贸b, kt贸re t臋skni艂y za swoimi tr贸jkami po przesiadce.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci