Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry.

Mam dwie nękające mnie sprawy. Otóż: kończę modelowanie postaci w 3DsMaxie w high poly i zostało mi tylko modelowanie owłosienia i teksturowanie. Załóżmy, że chciałabym (mimo świadomości istnienia, że pewnie istnieją lepsze programy do tego typu działań) wykończyć tę postać właśnie o stan owłosienia i tekstur, jaki program polecili mi byście do tego, żeby móc ukazać taki efekt modelowania włosów jak autor tutorialu pod koniec video? ( czyli, żeby były widoczne pojedyncze kosmyki, czy niezbyt mięsiste pukle włosów) link, timing np. 41:00 widząc pojedynczo odstające włosy

Tylko błagam nie V-ray, bo od prób nauki tego silnika boli mnie ostatnio już głowa.

Druga sprawa, nie wiem jak najlepiej ją opisać. Chodzi o to, że potrzebuję drugiego programu jakiegoś do modelowania postaci, formy concept artu coś w tym stylu. Dobrze by było, żeby mimo wszystko był to program "na czasie", żeby przyszłościowo można było uderzać do stajni giercowych i studiów, gdzie robi się baje ;) I tutaj mam trochę zagwozdkę, bo podpatrywałam, jakich kwalifikacji potrzebują w studiu Techlandu i mam rozdźwięk, między tym co podpowiada mi intuicja, że 3DsMax to niekoniecznie do postaci, a ich wymaganiami cytuję: "Spełniasz nasze oczekiwania jeśli jesteś: doświadczony. Masz co najmniej 5 lat doświadczenia w tworzeniu modeli postaci 3D (najlepiej w 3DsMax lub Blender) do projektów AAA,"

Tak więc, trochę skołowana ilością sprzecznych informacji.. pozdrawiam, Patrycja

• Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Co do silnika to wybierz Corona Renderer. Prosty i daje super efekty. Masz 45 dni na testy, więc spróbuj.

Co postaci to ZBrush. Oni poprzez modelowanie postaci w 3ds max/Blender rozumieją pewnie retopologie/lowpoly i wypalanie tekstur z high poly.