Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, czy ktoś z forumowiczów orientuje się może czy procesory Xeon E5-2600 V2 są kompatybilne z serią E5-4600 v2. Chodzi głównie o to, czy taki Xeon E5-4600 ruszy na płycie dwuprocesorowej pod E5-2600. Czytałem specyfikacje i w sumie typ gniazda pod procek jest ten sam. Różnice sprowadzają się do możliwości pracy 4 procków na raz w przypadku serii 4600. Wiadomo, że w specyfikacji płyty nie napiszą, że obsługuje też takie procesory ale może ktoś kiedyś miał możliwość i spróbował włożyć takiego 4600 do płyty pod 2600 i procek ruszył. Pytanie nie jest bez zasadne, bo w drugim obiegu te procesory 4600 są jednak czasem sporo tańsze niż ich odpowiednik pod dwa gniazda.

Z góry dziękuję za jakieś info, sam jak coś jeszcze będę drążył. 

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O Witam, nie sądziłem, że ktoś tak szybko się zainteresuje, więc model płyty to :

Intel Server Board S2600CP2J

a procesory, które by mnie interesowały to:

E5-4657L v2  12C

E5-4650 v2  10C

E5-4627 v2  8C 

Choć jak się im bliżej przyjrzałem to ten najbardziej mnie interesujący czyli  E5-4627 v2  8C  nie ma funkcji Hyper-Threading, więc może nie być aż tak atrakcyjnym wyborem, myślałem, że mógł by być tańszą alternatywą E5-2690.

Posted

a czy to ma w ogóle jaki kolwiek sens? przecież te procesory w układzie 2 CPU... mają wydajność na poziomie w najlepszym wypadku czyli podczas renderingu gdzie wszysckie rdzenie są pod obciążeniem nowego ryzena 3900X...

Posted

no nie wiem co mam powiedzieć, jeśli mam już platformę i wystarczy wymienić w niej procesory żeby uzyskać wydajność powiedzmy takie Ryzena 3900X w cenie 2,2tys zł to myślę, że ma. Koszt całej nowej platform na Ryzenie to pewnie jakieś :

3900X - 2200zł

64GB DDR4 3200Mhz - 1600zł

Płyta - 700zł

nowe chłodzenie - 400zł

czyli jakieś 5tys zł + pewnie jeszcze jakieś dodatkowe koszty, bo zawsze coś tam wyszkoczy, no a cena topowego Xeona z serii 2600 V2, to jakieś 1200-1500zł