Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej wszystkim,

interesuje mnie kwestia związana z podejmowaniem się zleceń ze strony CGTrader (bądź jakiejkolwiek innej strony z ogłoszeniami 3D). Obecnie rozpocząłem działalność gospodarczą, jednak zastanawiam się, czy nie bardziej opłacalną opcją byłyby umowy o dzieło. Dzięki temu nie musiałbym opłacać składek ZUS, a ubezpieczyłbym się we własnym zakresie. Jednak nie bardzo orientuję się, czy umowy o dzieło są możliwe przy współpracy takiego rodzaju, jak strony jako pośrednicy ze zleceniami 3D.

Wygląda to tak, że zlecający zakłada projekt z opisem zlecenia na CGTrader, grafik zgłasza się do jego wykonania, zlecający zatwierdza go, jako wykonawcę i przelewa pieniądze, które są przechowywane przez CGTrader do czasu ukończenia projektu. Po ukończeniu, CGTrader przelewa pieniądze na profil wykonawcy, a każdego 18-19 dnia miesiąca wypłacana jest kwota na PayPal.

Czy dałoby się do tego podpiąć umowy o dzieło, czy nie bardzo?

Posted

Wydaje mi się, że tak. To jest jak zwykłe zlecenie zawierane przez internet ale nie masz chyba prawa odliczyć od tego 50% kosztów uzyskania przychodu bo to wymaga formy pisemnej w PL. Czyli normalnie rozliczasz to raz w roku.

Z drugiej strony regularne przelewy na paypal mogą zmienić twój profil konta na zarobkowy i w końcu paypal może poprosić cię o udowodnienie, że prowadzisz działalność gospodarczą.

Ale nie wiem dokładnie jak to wygląda..

• Like 1