Napisano 27 Październik 20195 l Czy ktoś przerabiał może tematykę AR - rozszerzonej rzeczywistości? Macie może jakieś doświadczenia z tym związane? Jakieś praktyczne zastosowania? Pytam, bo oglądałem sporo filmików na youtube z tego zakresu i fajnie się to prezentuje. Np w motoryzacji.
Napisano 28 Październik 20195 l Chyba łatwiej będzie znaleźć ludzi z VR w tym momencie na forum. AR to głownie iOS i najlepiej szukać wśród mobilnych developerów i ich zespołów. W praktyce jednak grafik nie odczuje z czym pracuje, gdyż jedynie dostarcza model w wybranej specyfikacji (mobile realtime).
Napisano 28 Październik 20195 l Pracowałem chwilę w agencji interaktywnej, gdzie robiliśmy takie właśnie rzeczy, głównie na jakieś targi czy z przeznaczeniem na prezentacje produktów. Technologia jeszcze dość kulawa, chociaż z wyjściem ARCore i ARKit dostała drugą szansę. Często wykorzystuje do pracy "markery". W rzeczonej agencji rozwijali serwis (niestety mocno zaniedbali tam UI/UX) w który w zasadzie działania miał przypominać youtube/sketchfab dla AR: https://xr.plus/ Jednak najczęściej z AR korzysta młodzież dodając sobie kocie uszy na snapchacie 😛
Napisano 28 Październik 20195 l Albo my coraz to starsi. Ostatnio włączyłem dzieciakom Jetsonów. Gimby nie znajoo... Miałem taką refleksję, że w zasadzie gdyby nie cały ten syf nastawiony na podaż i popyt, wychowywanie konsumentów itd itp, to mogli byśmy już żyć tak jak oni.