Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Hejka, prosi艂bym o pomoc w wyborze tabletu graficznego dla dziewczyny kt贸ra zajmuje si臋 grafik膮, retuszem zdj臋膰, robieniem plakat贸w, rysowaniem oraz wszystkimi tymi aspektami zwi膮zanymi w trybie zaawansowanym. Jest grafikiem komputerowym w Arenie Lodowej w Polsce i chce jej u艂atwi膰 i umili膰 standard pracy oraz jej pasji. Cz臋sto tworzy plakaty w grafice do wydruku w wektorach itd. Jest in偶ynierem architektem, ale siedzi obecnie w grafice komputerowej, gdzie czasami zajmuje si臋 projektami budowy, czy wizualizacjami.

Czyta艂em i ogl膮da艂em mn贸stwo opinii na temat tych dw贸ch "tablet贸w" i tak na prawd臋 nie jestem pewien kt贸ry by wybra膰, mo偶e macie jakie艣 sugestie? Wszystkie odpowiedzi b臋d膮 dla mnie na prawd臋 pomocne bo nie jestem jakim艣 znawc膮 wiec potrzebuje pomocy z waszej strony. Cintiq z tego co ogl膮da艂em na filmach jest 艣wietny ale nie wiem czy nie brakuje tam kilku rzeczy w zestawie (podstawka etc.) w Huion-ie jest wszystko co tak na prawd臋 potrzebne. Do tego cena jest sporo mniejsza. Jeszcze bym musia艂 na pewno znale藕膰 podstawk臋 do Cintiq-a wiec dojdzie dodatkowy koszt. Je偶eli uwa偶acie 偶e warto do艂o偶y膰 i bawi膰 si臋 Cintiqiem to spoko jestem w stanie kupi膰, za艣 je艣li jest to zb臋dne jestem oczywiscie tez w stanie zaoszcz臋dzi膰 馃槃

Pozdrawiam serdecznie i licz臋 na wsparcie was jako osoby zajmuj膮ce si臋 tymi kwestiami na co dzie艅!

Mo偶e kto艣 ma jakie艣 do艣wiadczenie i obycie w艣r贸d tych tablet贸w?

https://www.x-kom.pl/p/518251-tablet-graficzny-huion-kamvas-pro-16-premium.html

CZY

https://www.x-kom.pl/p/472210-tablet-graficzny-wacom-cintiq-16.html

• Odpowiedzi 37
  • Wy艣wietle艅 7,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• ja mam companiona i powiem wam tak, wszystko co ma mniejsza przekatna niz 16 cali, nadaje sie do wyrzucenia do smieci. Wiadomo mozna sie klocic, ale te osoby nie maja racji XD

• Tomek, zakladasz konto reklamowe, czy pytasz na serio?

• trener_tomasz
    trener_tomasz

Dzi臋ki za odpowied藕! A poleci艂 by艣 jakiego艣 z laminowanym? W czym pomaga taki rodzaj ekranu? Wiem 偶e g艂upie pytania zadaje ale akurat tego nie wiem 馃槃 jakis inny huion? Czy cintiq?聽 A w艂a艣nie

Napisano
  • Autor
1 minut臋 temu, KLICEK napisa艂:

Tomek, zakladasz konto reklamowe, czy pytasz na serio?

Nie reklamowe powa偶nie pytam 馃槈 jestem w tym zielony i prosz臋 o wsparcie a wiem 偶e fora to dobra opcja 馃槢

Siedzia艂em na tym aby to opisa膰 w najprostszy spos贸b 20 minut haha 馃槃

Pozdrawiam! 馃檪

Napisano

w tej sytuacji cena nie jest duzo wyzsza, wzialbym wacoma. Co by nie bylo wacom to marka (czasem jest troche zabawy ze sterownikami) i to jest ogolnie lepszy tablet.聽聽

Chociaz szczerze powiem, ze sam ostatnio myslalem nad hujonem. Wiec zrobilem rozeznanie i popytalem ludzi, ktorzy maja takie tablety i ogolnie sa zachwyceni. Kilka osob wspominalo o delikatnym drganiu kursora podczas przykladania piorka do ekranu, ale ogolnie mowili ze to kwestia przyzwyczajenia i jakos mocno nie przeszkadza w uzytkowniu 馃槢

Napisano
  • Autor

haha to powiem szczerze, 偶e nie rozwia艂e艣 jeszcze moich w膮tpliwo艣ci 馃槢 馃槃

Te偶 czyta艂em, 偶e nie posiada opcji Multitouch nie b臋dzie to uprzykrza艂o pracy?

Jedyne "Polskie" filmiki jakie ogl膮da艂em by艂y w艂a艣nie z Huionem Kamvas... domy艣lam si臋, 偶e chodzi o oszcz臋dzanie dlatego na to si臋 ka偶dy decydowa艂. Lecz praca na nim w艂a艣nie wygl膮da na prawd臋 obiecuj膮co i do tego ma sporo dodatk贸w w zestawie od razu. 馃槃

Napisano
  • Autor

A Twoim zdaniem Wacom jednak pewniejszy tablecik? Pod jakimi wzgl臋dami by艣 wybra艂 w艂a艣nie ten model? :D Czy jednak zaryzykowalby艣 huiona? :D Mo偶e nawet jakiego艣 innego w cenie Cintiq-ua? :P

Napisano

Huiony to dobre tablety ale nie jestem pewny czy ten z linku to ostatnia wersja z laminowanym ekranem bo ani tu ani przy wakomie nei ma takeij inforamcji a ja bym jednak preferowa艂 z laminowanym 馃檪聽sam mam xp pena 15,6 i do intuosa nie wracam, zreszt膮 tablet to nie jest u mnie codziennie w u偶yciu tylko do tekstur czy tam co艣 szybko porze藕bi膰聽

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Destroyer napisa艂:

Huiony to dobre tablety ale nie jestem pewny czy ten z linku to ostatnia wersja z laminowanym ekranem bo ani tu ani przy wakomie nei ma takeij inforamcji a ja bym jednak preferowa艂 z laminowanym 馃檪聽sam mam xp pena 15,6 i do intuosa nie wracam, zreszt膮 tablet to nie jest u mnie codziennie w u偶yciu tylko do tekstur czy tam co艣 szybko porze藕bi膰聽

Dzi臋ki za odpowied藕! A poleci艂 by艣 jakiego艣 z laminowanym? W czym pomaga taki rodzaj ekranu? Wiem 偶e g艂upie pytania zadaje ale akurat tego nie wiem 馃槃

jakis inny huion? Czy cintiq?聽

A w艂a艣nie mo偶e X Pen? Tych nie przegl膮da艂em, wiec nie mam zdania 馃槃

Edytowane przez trener_tomasz

Napisano

Laminowany ekran to taki gdzie nie ma du偶ej przestrzeni mi臋dzy ko艅c贸wk膮 pi贸rka a lini膮 wy艣wietlan膮 na ekranie paralax聽馃檪聽A co do tabletu to sobie sam wybierz huion, xp pen, wacom wszystko zale偶y od ceny, wielko艣ci i sterownik贸w, poziomy nacisku, dok艂adno艣膰 itd to z grubsza to samo na ka偶dym. tylko nie bierz xp pen贸w czy innych huion贸w 20+ bo teraz maj膮tylko 1080p a to zdecydowanie za ma艂o przy takich wielko艣ciach, wacom ma 4k ale te偶 kosztuje troch臋 wi臋cej 馃檪

Napisano
7 minut temu, KLICEK napisa艂:

ja mam companiona i powiem wam tak, wszystko co ma mniejsza przekatna niz 16 cali, nadaje sie do wyrzucenia do smieci. Wiadomo mozna sie klocic, ale te osoby nie maja racji XD

Zgadzam si臋. B臋dzie jej za ciasno na takim ekranie.

Wiadomo, ze da si臋 rade. Do wszystkiego mo偶na przywykn膮膰 ale ja bym nie poszed艂 na taki kompromis. Ju偶 wole u偶ywa膰 zwyk艂ego tabletu razem z du偶ym monitorem ni偶 m臋czy膰 si臋 na takim ekraniku.

A jak du偶y dziewczyna ma monitor? Bo jak pracuje sobie na 15" lapku to spoko ale jak ma 24 cale albo wi臋cej to si臋 b臋dzie m臋czy艂a.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, michalo napisa艂:

Zgadzam si臋. B臋dzie jej za ciasno na takim ekranie.

Wiadomo, ze da si臋 rade. Do wszystkiego mo偶na przywykn膮膰 ale ja bym nie poszed艂 na taki kompromis. Ju偶 wole u偶ywa膰 zwyk艂ego tabletu razem z du偶ym monitorem ni偶 m臋czy膰 si臋 na takim ekraniku.

A jak du偶y dziewczyna ma monitor? Bo jak pracuje sobie na 15" lapku to spoko ale jak ma 24 cale albo wi臋cej to si臋 b臋dzie m臋czy艂a.

Ma laptopa Acera 15,6 podrasowanego troszk臋 i 17.3 MSI GF72 8RE typowo gamingowy z 120 Hz z mo偶liwosci膮 Matrix Display stacjonarka dopiero w planach wi臋cej pracuje zdalnie obecnie najwi臋cej dlatego siedzi na laptopach 馃槈

Czyli Cintiq 16 z przek膮tn膮 15,6 uwa偶acie 偶e za ma艂y?

Napisano

Je艣li ma taki sam laptop to my艣l臋, 偶e da sobie spokojnie rad臋. Komfort jej pracy wyra藕nie wzro艣nie.

Jednak wi臋kszy ekran = wi臋ksza wygoda. Zale偶y od bud偶etu.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, michalo napisa艂:

Je艣li ma taki sam laptop to my艣l臋, 偶e da sobie spokojnie rad臋. Komfort jej pracy wyra藕nie wzro艣nie.

Jednak wi臋kszy ekran = wi臋ksza wygoda. Zale偶y od bud偶etu.

Obstawia艂em tak mi臋dzy 2500 - 3500 bud偶et. Ale chyba zdecyduje si臋 na Cintuq 16 dokupi臋 podstawk臋 bo w zestawie nie ma i chyba pilot 馃槃

Napisano
1 minut臋 temu, trener_tomasz napisa艂:

Obstawia艂em tak mi臋dzy 2500 - 3500 bud偶et. Ale chyba zdecyduje si臋 na Cintuq 16 dokupi臋 podstawk臋 bo w zestawie nie ma i chyba pilot 馃槃

Jak na wacom to fajnie, 偶e pi贸rko daj膮 z zestawie 馃構 Kup r臋kawiczk臋 te偶.

Napisano

Mi z kolei przy zwyk艂ym tablecie przeszkadza jak jest za du偶y, taka M-ka jest w sam raz, jak kiedy艣 pracowa艂em chwil臋 na etacie to szef kupi艂 mi L-k臋 i troch臋 niewygodnie mi si臋 pracowa艂o聽z tak膮 desk膮 na biurku bo ja lubi臋 mie膰 klawiatur臋 w zasi臋gu po jednej i myszk臋 po drugiej stornie tabletu, za to graficzna 2d kt贸ra ca艂y czas maza艂a siedzia艂a na ma艂ym bamboo a ja od 艣wi臋ta na du偶ym intuosie, nie ma sprawiedliwo艣ci 馃檪

Przy tablecie wy艣wietlaczu to ju偶 jest troch臋聽inaczej i pewnie bym szed艂 a 20cali ale min WQHD ale p贸ki co to tylko wacom ma co艣 w tych rozdzielczo艣ciach聽ale nie w mojej kategorii cenowej 馃槢聽Poza tym chwytaj膮c聽tablet od 艣wi臋ta聽du偶o 艂atwiej聽mi si臋 maluje na ekranie聽ni偶聽na zwyk艂ym tablecie co chyba nie powinno nikogo dziwi膰 馃槢

Edytowane przez Destroyer

Napisano
36 minut temu, Destroyer napisa艂:

Mi z kolei przy zwyk艂ym tablecie przeszkadza jak jest za du偶y, taka M-ka jest w sam raz, jak kiedy艣 pracowa艂em chwil臋 na etacie to szef kupi艂 mi L-k臋 i troch臋 niewygodnie mi si臋 pracowa艂o聽z tak膮 desk膮 na biurku bo ja lubi臋 mie膰 klawiatur臋 w zasi臋gu po jednej i myszk臋 po drugiej stornie tabletu, za to graficzna 2d kt贸ra ca艂y czas maza艂a siedzia艂a na ma艂ym bamboo a ja od 艣wi臋ta na du偶ym intuosie, nie ma sprawiedliwo艣ci 馃檪

Przy tablecie wy艣wietlaczu to ju偶 jest troch臋聽inaczej i pewnie bym szed艂 a 20cali ale min WQHD ale p贸ki co to tylko wacom ma co艣 w tych rozdzielczo艣ciach聽ale nie w mojej kategorii cenowej 馃槢聽Poza tym chwytaj膮c聽tablet od 艣wi臋ta聽du偶o 艂atwiej聽mi si臋 maluje na ekranie聽ni偶聽na zwyk艂ym tablecie co chyba nie powinno nikogo dziwi膰 馃槢

Zgadzam si臋 co do zwyk艂ego tabletu. M jest idealna chyba, ze ma si臋 jaki艣 mega ekran.

Napisano

Podobno w nowym roku huion b臋dzie puszcza艂 tablety z wi臋ksz膮 rozdzia艂k膮 wiec jak b臋d臋 mia艂 wolne fundusze to pewnie wymieni臋 tablecik na co艣 wi臋kszego i b臋dzie sensowniejszy ekran do netflixa gdy nie b臋d臋 u偶ywa艂 tabletu, czyli przez wi臋kszo艣膰 czasu 馃槢

Napisano

Na PGA podobnie偶 tak nieoficjalnie powiedzieli znajomemu jak biadoli艂 偶e nie ma wi臋kszej rozdzia艂ki 馃檪

W internetach t臋偶 mo偶na znale藕膰 jakie艣 przecieki ale nic oficjalnego bo mo偶e si臋 przesun膮膰 premiera itd Ale to chyba oczywiste 偶e tylko te numerki jeszcze im z grubsza zosta艂y do podbicia bo reszta jest ju偶 ok, WQHD by mnie zadowoli艂o, trzeci screen 4k moja karta ledwo d藕wignie przy czym艣 bardziej wymagaj膮cym i ju偶 nie b臋dzie mia艂a mocy na rendering czy cokolwiek 馃檪

877646602_Screen17_11.20190000.png.5223395e3c25bc02f33395427af8b0ec.png

Napisano

To jest tak wg. mnie.

Pomimo, 偶e nie znam nikogo kto by narzeka艂 na xp-pen lub huion ja bym musia艂 najpierw je osobi艣cie testowa膰. Wacom jest sprawdzony w boju, wytrzyma艂y.

Mam intousa5 od roku 2012. Tylko pi贸rko mi si臋 rozsypa艂o w zesz艂ym roku i to jedyne co musia艂em dokupi膰 (chyba 400 z艂 nowe).

Kupuj膮c go wiedzia艂em, 偶e ludzie lec膮 na inouse 4 latami i nic si臋 nie dizieje. Nie s艂ysza艂em jeszcze tego o xp-pen i huion.

Z drugiej strony koszt mojego wacoma to nieca艂e 1500 z艂聽 co daje ok. 200 z艂 rocznie - moim zdaniem pomimo wytrzyma艂o艣ci, cenowo i tak nie przebije odpowiednik贸w z tych dw贸ch wymienionych firm. Nawet jak by to by艂 badziew to chyba par臋 lat wytrzyma, nie?

Cho膰 na to dowod贸w brak.

Wiem te偶, 偶e potrafi膮 by膰 problemy ze sterami w r贸偶nych apkach. Wacom ma problem. Konkurencja chyba wi臋ksze

Z ekranami mam te same rozkminy.

Napisano
  • Autor
W dniu 17.11.2019 o 16:39, Destroyer napisa艂:

Jak by kogo艣 interesowa艂o, od Supportu z Polskiej Dystrybucji dosta艂em informacj臋, 偶e ta wersja b臋dzie dost臋pna w Polsce w przysz艂ym tygodniu 馃槈

Napisano

Pytam, bo kiedy艣 by艂em bliski kupienia xppen 16 pro i w polskiej dystrybucji聽 wych艂odzi艂o 700 z艂 dro偶ej ni偶 z chin. Nie by艂a to oficjalna dystrybucja.
Co prawda oferowali obs艂ug臋 gwarancyjn膮 i do偶ywotni膮 pomoc techniczn膮.

Napisano
  • Autor
39 minut temu, michalo napisa艂:

Pytam, bo kiedy艣 by艂em bliski kupienia xppen 16 pro i w polskiej dystrybucji聽 wych艂odzi艂o 700 z艂 dro偶ej ni偶 z chin. Nie by艂a to oficjalna dystrybucja.
Co prawda oferowali obs艂ug臋 gwarancyjn膮 i do偶ywotni膮 pomoc techniczn膮.

https://mirapolnext.pl/tablet-graficzny-xp-pen-artist-22r-pro-p-17466.html

W艂a艣nie dosta艂em email, 偶e pojawi艂 si臋 w sprzeda偶y 馃槈 2799 z艂

Napisano

2800 ca艂kiem spoko, pewnie na niemieckim amazonie da艂oby si臋 dorwa膰 ze dwie st贸wki taniej a i tak pewnie wy艣l膮 z magazyn贸w z Polski馃檪

Napisano

Mam tego 16 cali artist pro, przy 22 bra艂bym z WQHD, co prawda one chyba maj膮 obs艂ug臋 4k ale nie wiem jak b臋dzie wygl膮da艂o skalowanie na ekran FHD i jak z dok艂adno艣ci膮 przy klikaniu w ma艂e ikonki, na 22 chyba nie by艂oby tak 藕le ale przy 16 ju偶 niekoniecznie.聽

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci