Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam model w OBJ i gdy importuję go w Blenderze to jest ładnie rozdzielony a w Mayi jest scalony w 1 obiekt, da się to jakoś zmienić w Mayi? Jest jakaś inna wtyczka do importu OBJ do Maya? Wrzucam przykładowy model jakby ktoś chciał sprawdzić:

arion.7z

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 848
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @Sebazx6r model jest eksportowany z edytora C4 Engine więc nie wiem jak on to tam robi, ale Blender nie ma z tym problemu a w Maya jest (dodatkowo zauważyłem jakby model był powielony 3x, chciałem usu

Napisano
3 godziny temu, Ziuta napisał:

@KLICEK jest ta opcja domyślnie wybrana, a model i tak jest jednym obiektem

Jak jest to wciagnie jak nie jest to nie wciagnie. Jeszcze sie nie spotkalem by nie wciagało. Przełączasz na obj i pojawiajasie opcje. Chyha ze scaliles model przed eksportem w 1 shape to juznie poradzisz.

Cytat

Maya ma gówniaste wsparcie dla obj, najlepiej nie używać obj a najlepiej nie używać w ogóle mayi 🙂

oj tam nie kumam czemu gówniaste. Działa jak ma działać xD obj wszystek syf wyczysci xD....

Napisano
19 minutes ago, Sebazx6r said:

oj tam nie kumam czemu gówniaste. Działa jak ma działać xD obj wszystek syf wyczysci xD....

czyści jak działa 🙂 sam często coś wyrucam do obj i zaraz importuję ale maya czasami nie może zaimportować pliku i wywala error out of range a inne softy sobie z tym samym plikiem radzą, albo szatkuje obiekt na milion małych obiektów, albo robi triangualizację albo jakieś babolce a to jest taki prosty format że to aż niemożliwe żeby można było mieć z nim problemy a jednak się da 🙂

Napisano

hmm qrde przyznam ze sie nie postkalem. Szatkuje na obiekty zazwyczaj wywalone pliki z brusha gdie niedbale sa przypisane poligroupy, ale wtedy albo wywalam z 1 poligrupą albo importuje jako 1 dnosc.
Problem mialme raczej z zetka ktora nie umie interpretowac ngonow xD. Tak wiem czasem sie zdarzaja.

Za to z komendy nie udało mi sie znalezc importu bez materiału.

Napisano

Wiesz jak sam exportujesz czyste meshe to prawie na pewno będzie działało ale jak zaczniesz ściągać modele z netu albo z innego softu to się zaczyna karuzela śmiechu 🙂 np taki max i jego boolenowe modle, max to chyba jedyny soft który może mieć ngona z dziurą w środku bez żadnego edga łączącego tej dziury z zewnętrznym edgem i jak takie atrakcje geometryczne się wyeksportuje to potem jest płacz i zgrzytanie zębami 🙂 nawet chyba stare modele z evermotion miały takie geometrie nawet w czymś tak banalnym jak ramka do obrazu i te ngony się nie importowały, gorzej jak masz dużą scenę albo skomplikowany modle z takim dziadostwem, nie zauważysz, puścisz render na farmie a potem widać dziury tu i tam 🙂

Napisano
  • Autor

@Sebazx6r model jest eksportowany z edytora C4 Engine więc nie wiem jak on to tam robi, ale Blender nie ma z tym problemu a w Maya jest (dodatkowo zauważyłem jakby model był powielony 3x, chciałem usunąć kilka ścianek i dopiero po 3 razach na tej samej ściance całkiem zniknęła) i tak, w oknie importu przełączyłem na OBJ i jest domyślnie ustawione multi.
@Destroyer niestety nie mogę zapisać do innego formatu jedynie OBJ jest dostępne, a Maya używam ze względu na oficjalne wsparcie i aktualizowaną wtyczkę do gry do której model ma się dostać.

Edytowane przez Ziuta

Napisano

jeśli blender sobie radzi to zaimportuje w blednerze i potem wyeksportuj do fbx, alembica, colady czy czegokolwiek innego i zobacz czy maya łyknie. Nawet jest szansa że jak zapiszesz z bldenra obj to maya inaczje to zaimportuje i może będzie dobrze, przy importowaniu i eksportowaniu często są takie dziwne gimnastyki trzeba znaleźć  działający pipeline w swoim przypadku 🙂 

Napisano

Jak zaimportujesz obj z multi potem zmienisz na pojedyncze zaimportujesz i wylaczysz i wlaczysz mayke to sie powinny ustawienia zapisac i wicewersja.
a to co sie dziej hmm... nie wiem nie mialme takiego przypadku C4 engine nie uzywalme. 

Napisano
  • Autor

No właśnie nie chciałem używać kolejnego programu do przerzucenia pomiędzy formatami, no ale najwyraźniej tylko to mi pozostaje.