Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

http://kornas.com.pl/nowy/?dzial=lwiz

o to obiekt moich trosk.

Mam pytanie jak zrobić by zdjęcia jedne przez drugie przenikały.

Mam namysli cos takiego aby po kliknięciu w kolejną miniaturką aktualne zdjęcie zostawało a pojawiało się łagodnie następne.

Mam nadzieję że wytłumavczyłem o co chodzi ;)

Jak by coś to pytać. I czekam na odpowiedzi ;)

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

na duzym zdiecu (nad nim) zrub klipa wsadz w niego kwadrat o kolorze bg i zrub zeby robil ten efekt co muwisz czyli alpha od 100 do 0 i na odwrut potem do kazdego klipa piszesz tellTarget zeby klip robil efekt czyli pojawia sie a potem znika a pod tym klipem z kwadratem bedzie zdiecie! sprubuj tak ,niewiem czy mnie skapujesz!

Posted

sposobów jest kika, postaram się jeden jakoś wytłumaczyć (piszę nie mając flasha przed sobą i na "sucho" więc mogę namieszać)

-Tworzysz movie-clip z fotkami, każda fotka na osobnej warstwie (fotki muszą być symbolami)

-robisz animację pierwszej (w sensie najniższej w stosie warstw) fotki zmieniając parametr aplha symbolu fotki (tak żeby stopniowo pojawiała się a potem znikała)

- to samo robisz z kolejnymi fotkami i przesuwasz je kolejno (zaczynając od tej najniżej w stosie warstw) tak że etap znikania pierwszej nakłada się na etap pojawiania drugiej

- robisz akcje stop w każdej klatce w której zdjęcie jest pokazane w całości

na scenie tworzysz przycisk/i i dodajesz do nie go akcję np.

on(release)

{

nazwa_kilpu.gotoAndPlay(nr/etykieta klatki ze zdjęciem);

}

Ale się rozpisałem, pewnie są jakieś błędy, poprawiajcie jak coś jest nie tak !

Pozdrawiam

Posted

VOREK ->TAk tylko że wtedy o ile się nie mylę bedzie taki problem że jak nie będę naciskał kolejno miniaturek to nie bedzie odpowiednie zdjęcie bedzie

Miensien-> nie bardzo kumam o co chodzi ale poszukam o tym tellTarget moze to coś pomoże

CZEKAM NA DALSZE PROPOZYCJE ;)

Posted

to możesz to zrobić jeszcze w inny sposób.

Animację znikania/pojawiania fotek tworzysz w osobnych plikach .swf ( jako movie clipy) i dopisujesz do miniaturki akcję loadMovie. Napisałem w skrócie bo spać już idę :) jutro postaram się wyjaśnić chyba że do tego dojdziesz albo ktoś inny Ci podpowie :)

pozdrawiam