Napisano 21 Grudzień 20204 l Dzień doberek. Jakiś czas temu w przerwach między kolejnymi dniami w robocie dostałem lekkiej depresji i poczułem zmęczenie archvizem. Dosyć długo zastanawiałem się co zrobić by na nowo zafascynować się tym, co robimy. Do głowy wpadł mi plan zrobienia kilkuminutowego filmu CG. A może raczej powinienem to określić mianem bajki, niekoniecznie dla najmłodszych. Pomysł właściwie kiełkował chwilę, po niedługim czasie siadłem do namalowania conceptów, wymyślenia scenariusza ( tu wciąż mam pewne braki, ale liczę, że da się to także ogarnąć na przyzwoitym poziomie ) i przygotowywania potrzebnego softu oraz jego nauki. No więc do brzegu, jak mawiają górale : tematem przedsięwzięcia jest animacja z poziomu runa leśnego w lesie/w okolicach zamieszkanych przez ludzi ( jeszcze nie wyklarowana kwestia ). Wstępnie chciałbym by to było około 3 minut animacji, ale jak wyjdzie - się zobaczy. Głowni bohaterowie to dwa grzyby oraz kilka owadów. Pierwszą postać już zrobiłem, zriggowałem i teraz bawię się w testowe animacje czy rig i facerig są dobre. Na pierwszy ogień w workflow tego projektu poleciał Max, 3Dcoat, Substance Painter, Photoshop i w dalszym etapie Fusion Studio i Davinci Resolve. Załączam kilka screenów z postepu prac, oraz link do testowej animacji poruszania się gałgana na YT 🙂 Projekt na pewno zajmie mi w okolicach roku ( a może nawet więcej, gdyż to jest projekt "one man army". Na późniejszym etapie pewnie będę musiał ogarnąć dźwiękowca, bo ja w tej materii totalnie się nie znam na niczym. No i mam nadzieję, że temat pociągnę do końca i po drodze nie zniechęcę się, bo wyzwanie jest niemałe, sporo trudności do pokonania, ale w końcu jak nie my, to kto... 🙂
Napisano 21 Grudzień 20204 l No to kibicuję... a wiem jakie to trudne... też zamierzam ogarnąć trzeciego życiowego szorta w przyszłym roku, więc będziemy sie motywować... własne niekomercyjne produkcje to ciężka praca ale bez nich... człowiek gnuśnieje... ostatni projekt z wielkimi przerwami trwał chyba 7 lat... tak, że grunt to motywacja... trzymam kciuki i będę zaglądał... koks muchomor to protagonidta czy raczej ten zły?
Napisano 21 Grudzień 20204 l Autor 13 minut temu, Papa Pio napisał: No to kibicuję... a wiem jakie to trudne... też zamierzam ogarnąć trzeciego życiowego szorta w przyszłym roku, więc będziemy sie motywować... własne niekomercyjne produkcje to ciężka praca ale bez nich... człowiek gnuśnieje... ostatni projekt z wielkimi przerwami trwał chyba 7 lat... tak, że grunt to motywacja... trzymam kciuki i będę zaglądał... koks muchomor to protagonidta czy raczej ten zły? Dzięki za słowa wsparcia 🙂 Muchomor to będzie taki cwaniaczek. Ani dobry, ani zły. Po prostu średnio rozgarnięty główny bohater, który wszędzie będzie szukał okazji by zaspokoić swoją hedonistyczną i samolubną naturę 🙂
Napisano 7 Styczeń 20214 l Autor Mały update, gdyby to kogokolwiek interesowało :))) Dzisiejsza robota - malowanie tekstur w Substance Painter. Oczy jeszcze nie zrobione, ale to akurat zrobię w maxie. Ogólnie to wyszedł trochę creepy, ale cała konwencja filmu będzie niczym chory sen człowieka z niestrawnością 😄 Pozdr
Napisano 8 Styczeń 20214 l Biedronka całkiem dobrze wyszła, ale twarz zbyt ludzka, ciekawiej by było wyrazić mimikę żuwaczkami, czułkami i innymi biedronkowymi częściami, zamiast na siłę wciśniętą niby-ludzką twarzą. To samo zresztą dotyczy grzyba. Tyle ciekawych rzeczy jest na grzybach (dziury, ślimaki, przyklejone listki i igły, kołnierz, różne wyrostki i deformacje ...), które mogły by sugerować twarz. Wargi i tak już przypominają ślimaka, o ile fajniej gdyby naprawdę były ślimakiem który się rusza w takt słów grzyba! Scenariusz, storyboard, animatic radzę rozpracować jak naj dokładniej. Wszelkie braki się pomszczą i będą kosztowały dużo roboty. W jakim sofcie będziesz animował? Bo widzę że model w maxie. Do modelowania max jest w miarę ok, ale do animacji stanowczo odradzam.
Napisano 8 Styczeń 20214 l Autor Dziękuję @Ania za tak obszerny feedback. No więc po kolei: Celowo poszedłem w stronę antropomorfizacji, ponieważ w zamyśle mój film ma być w konwencji nierealistycznej i komediowej i chcę się wzorować w kwestii gestów jak i samej mimiki na legendach kina - Charlie Chaplinie, Bennym Hillu, Mr. Beanie. Dlatego twarze bohaterów będą podobne do ludzkich, bo po prostu uważam, że najlepiej oddadzą charakter zarówno postaci jak i humoru 🙂 Warto zwrócić uwagę, że Chaplin, Bean i Benny praktycznie nie używali do wyrażania swojej gry głosu, dlatego też tak ważne dla mnie jest opracowanie facjat takich, by mogły jak najlepiej odzwierciedlać emocje. Co do scenariusza - to prawda. Zdaję sobie sprawę że to najważniejszy element, dlatego poświęcam mu sporo wysiłku. Wiadomo - bez dobrej fabuły nawet najlepsza grafika pozostaje tylko zlepkiem kolorów, a z dobrym scenariuszem widzowie wybaczą wiele błędów technicznych 🙂 Ostatnia kwestia - soft. Wszystko będę robił w maxie. Mam z nim 20-letnie doświadczenie, znam jego dobre i złe strony, ograniczenia i możliwości. Sporo też animowałem w 3ds max. Wybór od początku był dla mnie oczywisty, bo po pierwsze go znam, a po drugie - z maxem są zintegrowane wg mnie najlepsze pluginy typu forest, growfx ( które będą kluczowe w moim environmencie ) oraz kilka wspomagających riggowanie i animację. No i oczywiście całość będzie liczona Vrayem, compositing i post w Fusion Studio, a końcowa edycja w DaVinci . Tak więc tak się sprawy mają 🙂 Dziękuję raz jeszcze za konstruktywną krytykę, mam nadzieję, że teraz troszkę bardziej naświetliłem moje koncepcje 🙂 Pozdrawiam gorąco Bart
Napisano 13 Styczeń 20214 l Podoba mi się... sam mam rozkminę jak wymodeliwać kilka owadów... zwłaszcza pod kątem mimiki... muszę z tym ruszyć bo czas ucieka... czy te postacie będą mówić?
Napisano 13 Styczeń 20214 l Autor Dzięki 🙂 Postacie nie będą mówić, ale będą artykułować dźwięki , co w połączeniu z mimiką mam nadzieję, że zagra dobrze 🙂
Napisano 23 Styczeń 20214 l Autor Mały update. Biedroń zriggowany i oskinowany, chociaż z faceriggiem było dosyć trudno. Pierwsze testowe pozy za mną . Render z vraya 🙂 Edytowane 24 Styczeń 20214 l przez Winoo1