Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zainteresował mnie ostatnio temat systemów z dwoma kartami graficznymi, które teoretycznie da się wsadzić do całkiem sporej liczby płyt z chipsetem np. B450M.
Z tego co wyczytałem, teoretycznie taki np. Blender bez problemu potrafi wykorzystać do renderowania dwie różne karty bez stosowania SLI/CrossFire, przy czym ogranicznikiem jest pojemność pamięci w słabszej karcie.
Pytanie czy można w taki sposób mieszać karty z różną architekturą - czy tandem GF+Tesla zadziała i czy jest to gra warta świeczki?

Edytowane przez Lucas
literówka

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• No i udało się:) Trochę kombinowania, nerwów i pewnie szczęścia ale działa. Wygląda na to, że instalacja sterowników w każdym przypadku może wyglądać inaczej, ja musiałem wyczyścić dokumentnie s

Posted Images

Napisano

Karty można mieszać ale czy ktoś zwykłego geeforca z teslą próbował to nie wiem 🙂 ale karty nawet z różnych generacji ludzie mieszkają i problemów nie ma 

Napisano
  • Autor

Chyba trzeba będzie w takim razie sprawdzić:). W przypadku Blendera muszę tylko pamiętać żeby CUDA było minimum 3.0, z tego co widzę Tesle serii K powinny w takim razie działać a w internetach można znaleźć używki w przyzwoitych cenach.

Napisano
  • Autor

Na razie efekty mizerne.
Kartę udało się upchać w obudowie, zasilić i nawet prototypowo wyrzeźbić chłodzenie (nabyłem Teslę K20x, chłodzenie pasywne ale wymaga przepływu powietrza) ale zgodnie z przewidywaniami jest problem ze sterownikami. Oficjalnie nie ma możliwości zainstalowania jednocześnie sterów do GeForce (mam GTX1660) i do Tesli, jedne nadpisują drugie więc w najlepszym wypadku Tesla nie działała, w najgorszym nie działało nic bo Tesla nie ma żadnych gniazd do monitora a GTX na sterach Tesli się wykrzaczał przy włączaniu.
Jednocześnie trafiłem w odmętach internetu na kilka wątków gdzie ludzie twierdzą, że im się udało ale faktycznie trzeba jakieś kombinacje podczas instalacji robić.
Będę próbował dalej, jak się w ciągu najbliższych kilku dni nie uda to zawsze mogę Teslę zwrócić:)

Napisano
  • Autor

No i udało się:)
received_882651668943708.thumb.jpg.82f991a94387f98b29efe01b273aa5c8.jpg

Trochę kombinowania, nerwów i pewnie szczęścia ale działa. Wygląda na to, że instalacja sterowników w każdym przypadku może wyglądać inaczej, ja musiałem wyczyścić dokumentnie sterowniki graficzne a nowe instalować w trybie awaryjnym, potem jeszcze kilka razy blue screen i jakoś poszło.
Szału oczywiście nie ma, w szybkim teście (więcej zrobię wieczorem) z wykorzystaniem zarówno CPU i obu GPU zyskałem jakieś 30%. Biorąc pod uwagę, że Tesla K20x zadebiutowała ponad 8 lat temu oraz niski koszt zakupu i tak jest nieźle.

EDIT: odsyłam do wątku na Blenderartists, gdzie gościu zgłębił temat i sam stworzył gruby zestaw z użyciem Tesli właśnie, kilka zdań również ode mnie - https://blenderartists.org/t/tesla-k80-24gb-x3-rendering/1255786

Edytowane przez Lucas
dodany link