Napisano 22 Styczeń 20223 l Cześć, Próbuję zaimportować materiał stali (specular) do 3ds max 2022 pod Arnolda. Wszystko robię według instrukcji, jednak materiał na podglądzie w bibliotece materiałów oraz na renderze wygląda mocno nie tak. Inne materiały są ok, więc to nie ustawienia sceny. Może oprócz importu przez ich plugin powinienem coś jeszcze podpiąć/zmodyfikować? Używacie ich tekstur? A tak wygląda u mnie po imporcie: Edytowane 24 Styczeń 20223 l przez Wojcieech
Napisano 22 Styczeń 20223 l Nie widać wszystkich ustawień, ale spróbuj IOR zmienić na 999. Nie używałem nigdy Arnolda, ale jest też tam obok IOR opcja Metalness, może tam też trzeba zmienić na 1 Edytowane 22 Styczeń 20223 l przez jarox
Napisano 22 Styczeń 20223 l Autor Dzięki za odpowiedź. Po ustawieniu IOR materiał wygląda tak: Po ustawieniu metalness na 1: Pozostałe opcje:
Napisano 22 Styczeń 20223 l Każdy materiał ma inny IOR, nie ma materiału który ma ior 999, lista różnych ior np tutaj https://pixelandpoly.com/ior.html . Zdjecie poglądowe z poligona będzie inaczej wyglądało niż u Ciebie, bo oni tam świecą jakąś hdrką co widać na zdjęciu. Ty wrzucasz tylko podgląd materiału we vieporcie, bez sceny, bez świateł etc. to jasne, że nie będzie taki sam. 🙂
Napisano 22 Styczeń 20223 l Spróbowałbym jeszcze IOR zmniejszyć np do 2 albo 3 a Metalness na 1, jak nie pomoże usunąć na chwile mape ze slotu Specular Roughness i zmniejszyć Roughness np do 0,1 (nie mam jak tego sprawdzić bo używam Corony), tu jest krótki tutorial z ustawień metalu w Arnoldzie Edytowane 22 Styczeń 20223 l przez jarox
Napisano 22 Styczeń 20223 l Nowy materiał fizyczny w Coronie 7, jeżeli się wybierze metal to IOR jest jeden taki sam dla każdego metalu ustawiony na bardzo wysoka wartość i nie można tego zmieniać (tu troche inaczej to działa), stąd podałem najwyższą wartość 999 dla sprawdzenia czy pojawią się jednolite odbicia i czy to wina IOR czy innych parametrów. Racja, gdy korzystałem wcześniejszej wersji Corony to IOR ustawiałem inne dla każdego metalu. Edytowane 22 Styczeń 20223 l przez jarox
Napisano 23 Styczeń 20223 l Autor Przetestowałam różne wartości IOR, niestety bez znaczących zmian. Może za bardzo kombinuję na początek (jestem hobbystą), podejście z filmiku wyżej znacznie upraszcza sprawę.