Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zainstalowałem sobie z ciekawości ostatnio Kritę i ogólnie spoko, chociaż przyzwyczajenia z PSa są silne 😛

Mam natomiast problem, tzn. dość mocne słowo, ale upierdliwe, ze zmianą wielkości pędzla przy pomocy Shift. Na lapku z Intuosem Pro M wszystko działa ok, szybko odpowiada na zmianę wielkości pędzla i nie muszę bardzo dużo machać. Natomiast na stacjonarce z Cintiqiem 16", żeby przejść przez całą skalę wielkości pędzla to muszę dwa, a nawet czasem 3 razy przeciągnąć przez całą szerokość wyświetlacza. Przy zmianie myszką jest ok. Nie jest to też raczej problem pliku, bo testuję na obu kompach ten sam plik. Niby da się z tym żyć, ale ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje. Ktoś ma jakiś pomysł? Pytałem googla, ale znalazłem tylko jakiś post ze starszej wersji, że może to poprawią kiedyś.

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

Napisano

Faktycznie dziwne zachowanie. Sprawdzilem jak to u mnie wygląda i jest tak:

Na laptopie z wacom intuos (nie pro) potrzeba tylko jednego ruchu nadgarstka, kilku cm na tablecie żeby przeciągnąć przez cały suwak on 1px do 1000

Na kompie stacjonarnym z antycznym tabletem Intuos 3 mam podobnie jak Ty, muszę 2 razy przejechać cały tablet. Ciekawą różnicę mam w myszce, bo gdy jadę nią od lewej do prawej, to suwak dojeżdża do około 600-700 px zależnie od tego, w którym miejscu ekranu znajduje się kursor gdy zacznę, a potem się blokuje, podejrzewam, że gdy dojedzie do krawędzi ekranu. W przeciwnym kierunku tego nie ma, bo po lewej mam drugi monitor.

Napisano
  • Autor

Halo, czy jest tu ten Pan co reklamuje i rozwija Kritę i może nam pomóc?!

Edit: Ale w sumie może mieć tu znaczenie wielomonitorowość, bo u Ciebie jest problem przy więcej niż jednym monitorze w stacjonarce, a u mnie, licząc Cintiqa są 3 przy stacjonarce, no a przy laptopie tylko jego wyświetlacz.

Edytowane przez blood_brother

Napisano
1 godzinę temu, blood_brother napisał:

Edit: Ale w sumie może mieć tu znaczenie wielomonitorowość, bo u Ciebie jest problem przy więcej niż jednym monitorze w stacjonarce, a u mnie, licząc Cintiqa są 3 przy stacjonarce, no a przy laptopie tylko jego wyświetlacz.

To ma sens, widocznie po rozpoczęciu tej operacji zmiany pędzla czy jak tam to zwać, brany jest pod uwagę cały teren monitorów.

Napisano
1 godzinę temu, blood_brother napisał:

Napisz do Nicponia (Piotr Jabłoński) on pracuje w kricie. Zobacz sobie na to. https://www.artstation.com/artwork/03m8xe

Napisano

Mam taki szalony pomysl z innej planety zeby moze... nie wiem... zglosic buga? 😄 Zglosilbym sam, ale nie mam tego problemu na starym intuosie pro.

Napisano

Jesli to ficzer to ja go nie mam 😄
Nie ma zadnego ustawienia co do szybkosci zmiany rozmiaru kursora. Poza tym slyszalem, ze jak zglosisz cos co uwazasz za bug a to nie jest bugiem - to nic sie nie dzieje zlego 😉

Napisano
17 godzin temu, EthicallyChallenged napisał:

Nie wiem czy on będzie wiedział akurat bo Krita to chyba niewielki element w jego metodach, ale napisać nie zaszkodzi. 

image.png.126f5910d951ff30f4ade7ba0c04526a.png

No to sam bede musial skosztowac krity, bo uwielbiam alchemy i ten pedzel

Napisano
51 minut temu, EthicallyChallenged napisał:

bardzo fajny jest, chodzi prawdopodobnie o ten, gdybyś szukał:

image.png.7f7786e9918c5eed8e6501df04805ae5.png

zainstalowana:D