Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam jakieś pół tysiąca materiałów substance, teraz od 30 września strona substace3d i ich luncher przestał działać ale połączyłem konto z adobe i ściągnąłem wszystkie materiały na dysk i teraz pytanie:

Czy mogę w jakisłatwy sposób podejrzeć jak wyglądają materiały patrząc na pliki SBSAR? Bo jest teraz groch z kapsutą nawet nie są ściągane w żaden uporządkowany sposób jak megaskany, pół tysiąca plików luzem najmniejszy ma całe 3KB a największy 410mb, całość blisko 25GB i nie chciałbym za każdym razem patrzeć na stronie adobe co tam jest ciekawego i ściągać ponownie, tzn te małe mogę ale te po 400mb to już bez sensu trochę 😕

Kolejna rzecz czy jak nie mam już licencji do paintera, desigenra itd to mogę te pliki generować bezpośrednio w mayi przez plugin czy tylko darmowym substance playerem wyrzucać tekstury? 

I jak organizujecie materiały z gumroad, artstation, cubebrush czy source? Bo robi się straszny pieprznik i nic nie można znaleźć ani na szybko wyszukać co się ma tylko trzeba po sklepach patrzeć jakie tam obrazki wrzucali 🙂 A jak sobie pomyślę, że muszę jeszcze pozapisywać po co najmniej jednym obrazku do każdego materiału i nadać mu nazwę taką jak materiał a potem jeszcze powrzucać do jakich folderów to mnie skręca i już chyba będę ściągał od nowa za każdym razem 🙂 

KX3WVw8.jpg

Edytowane przez Destroyer

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 688
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ja używam tego: https://www.designconnected.com/connecter  Działa spoko 🙂  Choć odkąd w blenderze dali asset managera, to zszedł na drugi plan 🙂  Edit: Ale zawsze, ale to ZAWSZE!

• Nie wiem czy wolny nie używam ale na https://www.adobe.com/pl/products/bridge.html  jest wzmianka o obsłudze substance "Obsługa programu Substance 3D Wizualnie zarządzaj swoimi materiałami programu Su

• To nie wiem, ale w bridge to już fajnie wygląda, może to przeskaluj na większe xD

Posted Images

Napisano
23 minuty temu, Destroyer napisał:

I jak organizujecie materiały z gumroad, artstation, cubebrush czy source?

Wrzucam wszystko do jednego folderu i jak czegoś potrzebuję to pobieram z neta na nowo, bo niezły bajzel się robi 😛 

Może Adobe Bridge działa z sbs i sbsar? Może zaimplementowali taką opcje.

23 minuty temu, Destroyer napisał:

nie chciałbym za każdym razem patrząc na stronie adobe co tam jest ciekawego i ściągać ponownie

to się da inaczej? xD

Edytowane przez Skyrush

Napisano
  • Autor
14 minutes ago, Skyrush said:

Może Adobe Bridge działa z sbs i sbsar? Może zaimplementowali taką opcje.

Adobe bridge to ja od lat unikam jak ognia 🙂 nadal jest taki wolny? jak generuje podgląd to zabiera dostęp do pliku tak, że nie można go czasem w niektórych softach otworzyć albo np usunąć folderu z plikami do których jest generowany podgląd? :)

Pamiętam dawno temu ktoś gdzieś coś obiecywał do zarządzania assetami i chyba właśnie substanjami, asset ninja czy jakostak to było ale potem słuch zaginął więc może na planach się skończyło 🙂 

takie coś znalazłem ale to nie to 

https://www.artstation.com/marketplace/p/aRay/asset-ninja

Napisano
  • Autor
38 minutes ago, Skyrush said:

Nie wiem czy wolny nie używam ale na https://www.adobe.com/pl/products/bridge.html  jest wzmianka o obsłudze substance "Obsługa programu Substance 3D Wizualnie zarządzaj swoimi materiałami programu Substance 3D w programie Bridge."   bridge chyba jest darmowy więc można spróbować

Działa choć te podglądy to czasem takie sobie są 🙂 Nadal chyba zostaje ściągać za każdym razem 😛 

DKyB08L.jpg

Napisano
  • Autor

Wykombinowałem żeby ściągnąć hurtowo wszystkie obrazki po tym jak załaduje mi się cała lista na stronie adobe, i działa to połowicznie tzn część obrazków ma nazwę file i datę a to mi nic nie da 😕 duża część ma po prostu tylko file i numerek albo musze sam nadać nazwę/ anulować pobieranie i tylko cześć ma właściwe nazwy tylko z dopiskiem thumbnail i gdyby wszystkie takie były to już byłbym prawie w domu 🙂 

Z ponad pół tysiąca ściągnęło mi się tylko prawie 330 obrazków a tylko trochę ponad 100 ma właściwe nazwy 😕 

h1TOfVD.jpg

ng5fu7L.jpg

Napisano

Ten podgląd nie jest taki tragiczny

14 minut temu, Destroyer napisał:

Wykombinowałem żeby ściągnąć hurtowo wszystkie obrazki po tym jak załaduje mi się cała lista na stronie adobe, i działa to połowicznie tzn część obrazków ma nazwę file i datę a to mi nic nie da 😕 duża część ma po prostu tylko file i numerek albo musze sam nadać nazwę/ anulować pobieranie i tylko cześć ma właściwe nazwy tylko z dopiskiem thumbnail i gdyby wszystkie takie były to już byłbym prawie w domu 🙂 

Z ponad pół tysiąca ściągnęło mi się tylko prawie 330 obrazków a tylko trochę ponad 100 ma właściwe nazwy 😕 

a zapisać stronę/strony jako pdfy?

Napisano

Spróbuj zapisać stronę jako "Strona internetowa kompletna" to powinno też podglądy zapisać ale czy nazwy będą dobre to nie wiem 

Napisano
  • Autor
9 minutes ago, Skyrush said:

Ten podgląd nie jest taki tragiczny

a zapisać stronę/strony jako pdfy?

Hmm no można nawet całą stronę jako jedne długi jpg zapisać ale nie będzie się tak łatwo wyszukiwało jak z pojedynczymi plikami.

Sprawdziłem kilak materiałów z ręki i część ma nazwy jakie powinny a część niestety mają tylko file więc to nie wina rozszerzenia czy czegoś tylko systemu i ich nazw albo ich braku 😕 szkoda bo można by było hurtem zaciągnąć od razu kolejne level strony czyli nie tylko główny thumbnail materiału ale i detailed iamge i presetsy jak są i byłby idealnie ale jak większość będzie miała nazwy "file" to niewiele to da 😕 Trzeba napisać do supportu adobe żeby nazwy poprawili bo pieprznik tam mają i nie można wszystkiego na dysk zaciągnąć jak się chce 😄

Zapisując kompletna stronę mam tylko 25 z właściwymi nazwali a reszta file a plik html nie nie uruchamia 🙂

Napisano

To nie wiem, ale w bridge to już fajnie wygląda, może to przeskaluj na większe xD

Napisano
  • Autor
32 minutes ago, Skyrush said:

To nie wiem, ale w bridge to już fajnie wygląda, może to przeskaluj na większe xD

Da się przeskalować obrazki choć nadal to taka trochę surowizna, lepsze niż goły plik z nazwą ale nie tak ładne jak na stronie adoba 🙂 

FVNkyjp.png

tylko nowsze materiały mają poprawne nazwy w systemie, zdecydowana większość każdy obrazek wyświetla z nazwą file więc tylko dla garsteczki ściągnąłem a reszta z bridga. Nie wiem czy jest sens pisać na forum adoba, że mi nazwy się nie ściągają jak powinny, szanse na to że to poprawią oceniam realnie na zerowe 🙂
Czyli dochodzimy do jakże klasycznego finalnego rozwiązania " it is what it is" :D   

mwN10JL.jpg

fTvXHsJ.jpg

Napisano
15 godzin temu, Destroyer napisał:

Adobe bridge to ja od lat unikam jak ognia 🙂 nadal jest taki wolny? jak generuje podgląd to zabiera dostęp do pliku tak, że nie można go czasem w niektórych softach otworzyć albo np usunąć folderu z plikami do których jest generowany podgląd? :)

Pamiętam dawno temu ktoś gdzieś coś obiecywał do zarządzania assetami i chyba właśnie substanjami, asset ninja czy jakostak to było ale potem słuch zaginął więc może na planach się skończyło 🙂 

takie coś znalazłem ale to nie to 

https://www.artstation.com/marketplace/p/aRay/asset-ninja

Ja używam tego:
https://www.designconnected.com/connecter 

Działa spoko 🙂  Choć odkąd w blenderze dali asset managera, to zszedł na drugi plan 🙂 

Edit:
Ale zawsze, ale to ZAWSZE! ściągam preview o takiej samej nazwie pliku jak materiał/sasset itd. Bo jak by mi przyszło to ogarniać samemu to bym chyba wylewu dostał ;D 

Edytowane przez Mortom

Napisano

@Destroyer Aaa! No tak! Zapomniałem, duch starożytnego MAYa 😜 
 giphy.gif   ezgif-5-37798f6647.gif.7f3880dacef9e528c13ec9f43f4e7494.gif

Gdzie nie popatrzę tam mayowie 😄d9tvgxo-99f3ee61-3054-4a1e-b9b7-76539196b844.gif?token=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJzdWIiOiJ1cm46YXBwOjdlMGQxODg5ODIyNjQzNzNhNWYwZDQxNWVhMGQyNmUwIiwiaXNzIjoidXJuOmFwcDo3ZTBkMTg4OTgyMjY0MzczYTVmMGQ0MTVlYTBkMjZlMCIsIm9iaiI6W1t7InBhdGgiOiJcL2ZcL2EwNmY4YjVjLTAzYTQtNGI3OS04M2ZiLWZiM2Q5NzFmMmFlMVwvZDl0dmd4by05OWYzZWU2MS0zMDU0LTRhMWUtYjliNy03NjUzOTE5NmI4NDQuZ2lmIn1dXSwiYXVkIjpbInVybjpzZXJ2aWNlOmZpbGUuZG93bmxvYWQiXX0.dZXrf2xHwiQdkDS3OgKbFsw4CIsPiwItQOWheNrd5Sc😉   

Ale zawsze możesz sobie tym thumbnails'y wygenerować i odinstalować 😄 

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

No tak trzeba przetestować, te thimbnailsy na stronie adobe to ładne rendery czasem z sss i fajnym światłem to i tak się nie spodziewam, że cośpoównywalnego się wygeneruje z automatu czy nawet pół automatu. 

Ale może to by było zadanie dla houdineigo, zrobić neutralna scenę do testowania materiałów i puścić przez wszystkie materiały z fodleru i niech się męczy 🙂