Napisano 1 Październik 20222 l Mam jakieś pół tysiąca materiałów substance, teraz od 30 września strona substace3d i ich luncher przestał działać ale połączyłem konto z adobe i ściągnąłem wszystkie materiały na dysk i teraz pytanie: Czy mogę w jakisłatwy sposób podejrzeć jak wyglądają materiały patrząc na pliki SBSAR? Bo jest teraz groch z kapsutą nawet nie są ściągane w żaden uporządkowany sposób jak megaskany, pół tysiąca plików luzem najmniejszy ma całe 3KB a największy 410mb, całość blisko 25GB i nie chciałbym za każdym razem patrzeć na stronie adobe co tam jest ciekawego i ściągać ponownie, tzn te małe mogę ale te po 400mb to już bez sensu trochę 😕 Kolejna rzecz czy jak nie mam już licencji do paintera, desigenra itd to mogę te pliki generować bezpośrednio w mayi przez plugin czy tylko darmowym substance playerem wyrzucać tekstury? I jak organizujecie materiały z gumroad, artstation, cubebrush czy source? Bo robi się straszny pieprznik i nic nie można znaleźć ani na szybko wyszukać co się ma tylko trzeba po sklepach patrzeć jakie tam obrazki wrzucali 🙂 A jak sobie pomyślę, że muszę jeszcze pozapisywać po co najmniej jednym obrazku do każdego materiału i nadać mu nazwę taką jak materiał a potem jeszcze powrzucać do jakich folderów to mnie skręca i już chyba będę ściągał od nowa za każdym razem 🙂 Edytowane 1 Październik 20222 l przez Destroyer
Napisano 1 Październik 20222 l 23 minuty temu, Destroyer napisał: I jak organizujecie materiały z gumroad, artstation, cubebrush czy source? Wrzucam wszystko do jednego folderu i jak czegoś potrzebuję to pobieram z neta na nowo, bo niezły bajzel się robi 😛 Może Adobe Bridge działa z sbs i sbsar? Może zaimplementowali taką opcje. 23 minuty temu, Destroyer napisał: nie chciałbym za każdym razem patrząc na stronie adobe co tam jest ciekawego i ściągać ponownie to się da inaczej? xD Edytowane 1 Październik 20222 l przez Skyrush
Napisano 1 Październik 20222 l Autor 14 minutes ago, Skyrush said: Może Adobe Bridge działa z sbs i sbsar? Może zaimplementowali taką opcje. Adobe bridge to ja od lat unikam jak ognia 🙂 nadal jest taki wolny? jak generuje podgląd to zabiera dostęp do pliku tak, że nie można go czasem w niektórych softach otworzyć albo np usunąć folderu z plikami do których jest generowany podgląd? :) Pamiętam dawno temu ktoś gdzieś coś obiecywał do zarządzania assetami i chyba właśnie substanjami, asset ninja czy jakostak to było ale potem słuch zaginął więc może na planach się skończyło 🙂 takie coś znalazłem ale to nie to https://www.artstation.com/marketplace/p/aRay/asset-ninja Edytowane 1 Październik 20222 l przez Destroyer
Napisano 1 Październik 20222 l Nie wiem czy wolny nie używam ale na https://www.adobe.com/pl/products/bridge.html jest wzmianka o obsłudze substance "Obsługa programu Substance 3D Wizualnie zarządzaj swoimi materiałami programu Substance 3D w programie Bridge." bridge chyba jest darmowy więc można spróbować
Napisano 1 Październik 20222 l Autor 38 minutes ago, Skyrush said: Nie wiem czy wolny nie używam ale na https://www.adobe.com/pl/products/bridge.html jest wzmianka o obsłudze substance "Obsługa programu Substance 3D Wizualnie zarządzaj swoimi materiałami programu Substance 3D w programie Bridge." bridge chyba jest darmowy więc można spróbować Działa choć te podglądy to czasem takie sobie są 🙂 Nadal chyba zostaje ściągać za każdym razem 😛
Napisano 1 Październik 20222 l Autor Wykombinowałem żeby ściągnąć hurtowo wszystkie obrazki po tym jak załaduje mi się cała lista na stronie adobe, i działa to połowicznie tzn część obrazków ma nazwę file i datę a to mi nic nie da 😕 duża część ma po prostu tylko file i numerek albo musze sam nadać nazwę/ anulować pobieranie i tylko cześć ma właściwe nazwy tylko z dopiskiem thumbnail i gdyby wszystkie takie były to już byłbym prawie w domu 🙂 Z ponad pół tysiąca ściągnęło mi się tylko prawie 330 obrazków a tylko trochę ponad 100 ma właściwe nazwy 😕 Edytowane 1 Październik 20222 l przez Destroyer
Napisano 1 Październik 20222 l Ten podgląd nie jest taki tragiczny 14 minut temu, Destroyer napisał: Wykombinowałem żeby ściągnąć hurtowo wszystkie obrazki po tym jak załaduje mi się cała lista na stronie adobe, i działa to połowicznie tzn część obrazków ma nazwę file i datę a to mi nic nie da 😕 duża część ma po prostu tylko file i numerek albo musze sam nadać nazwę/ anulować pobieranie i tylko cześć ma właściwe nazwy tylko z dopiskiem thumbnail i gdyby wszystkie takie były to już byłbym prawie w domu 🙂 Z ponad pół tysiąca ściągnęło mi się tylko prawie 330 obrazków a tylko trochę ponad 100 ma właściwe nazwy 😕 a zapisać stronę/strony jako pdfy?
Napisano 1 Październik 20222 l Spróbuj zapisać stronę jako "Strona internetowa kompletna" to powinno też podglądy zapisać ale czy nazwy będą dobre to nie wiem
Napisano 1 Październik 20222 l Autor 9 minutes ago, Skyrush said: Ten podgląd nie jest taki tragiczny a zapisać stronę/strony jako pdfy? Hmm no można nawet całą stronę jako jedne długi jpg zapisać ale nie będzie się tak łatwo wyszukiwało jak z pojedynczymi plikami. Sprawdziłem kilak materiałów z ręki i część ma nazwy jakie powinny a część niestety mają tylko file więc to nie wina rozszerzenia czy czegoś tylko systemu i ich nazw albo ich braku 😕 szkoda bo można by było hurtem zaciągnąć od razu kolejne level strony czyli nie tylko główny thumbnail materiału ale i detailed iamge i presetsy jak są i byłby idealnie ale jak większość będzie miała nazwy "file" to niewiele to da 😕 Trzeba napisać do supportu adobe żeby nazwy poprawili bo pieprznik tam mają i nie można wszystkiego na dysk zaciągnąć jak się chce 😄 Zapisując kompletna stronę mam tylko 25 z właściwymi nazwali a reszta file a plik html nie nie uruchamia 🙂 Edytowane 1 Październik 20222 l przez Destroyer
Napisano 1 Październik 20222 l To nie wiem, ale w bridge to już fajnie wygląda, może to przeskaluj na większe xD
Napisano 1 Październik 20222 l Autor 32 minutes ago, Skyrush said: To nie wiem, ale w bridge to już fajnie wygląda, może to przeskaluj na większe xD Da się przeskalować obrazki choć nadal to taka trochę surowizna, lepsze niż goły plik z nazwą ale nie tak ładne jak na stronie adoba 🙂 tylko nowsze materiały mają poprawne nazwy w systemie, zdecydowana większość każdy obrazek wyświetla z nazwą file więc tylko dla garsteczki ściągnąłem a reszta z bridga. Nie wiem czy jest sens pisać na forum adoba, że mi nazwy się nie ściągają jak powinny, szanse na to że to poprawią oceniam realnie na zerowe 🙂 Czyli dochodzimy do jakże klasycznego finalnego rozwiązania " it is what it is" :D Edytowane 1 Październik 20222 l przez Destroyer
Napisano 2 Październik 20222 l 15 godzin temu, Destroyer napisał: Adobe bridge to ja od lat unikam jak ognia 🙂 nadal jest taki wolny? jak generuje podgląd to zabiera dostęp do pliku tak, że nie można go czasem w niektórych softach otworzyć albo np usunąć folderu z plikami do których jest generowany podgląd? :) Pamiętam dawno temu ktoś gdzieś coś obiecywał do zarządzania assetami i chyba właśnie substanjami, asset ninja czy jakostak to było ale potem słuch zaginął więc może na planach się skończyło 🙂 takie coś znalazłem ale to nie to https://www.artstation.com/marketplace/p/aRay/asset-ninja Ja używam tego:https://www.designconnected.com/connecter Działa spoko 🙂 Choć odkąd w blenderze dali asset managera, to zszedł na drugi plan 🙂 Edit: Ale zawsze, ale to ZAWSZE! ściągam preview o takiej samej nazwie pliku jak materiał/sasset itd. Bo jak by mi przyszło to ogarniać samemu to bym chyba wylewu dostał ;D Edytowane 2 Październik 20222 l przez Mortom
Napisano 2 Październik 20222 l Autor @Mortom kojarzę to , kiedyś chyba nawet ściągałem ale nie ma integracji z majką to nawet nie zainstalowałem tylko czeka gdzieś na dysku aż "wrócę" do tematu 🙂
Napisano 2 Październik 20222 l @Destroyer Aaa! No tak! Zapomniałem, duch starożytnego MAYa 😜 Gdzie nie popatrzę tam mayowie 😄😉 Ale zawsze możesz sobie tym thumbnails'y wygenerować i odinstalować 😄 Edytowane 2 Październik 20222 l przez Mortom
Napisano 2 Październik 20222 l Autor No tak trzeba przetestować, te thimbnailsy na stronie adobe to ładne rendery czasem z sss i fajnym światłem to i tak się nie spodziewam, że cośpoównywalnego się wygeneruje z automatu czy nawet pół automatu. Ale może to by było zadanie dla houdineigo, zrobić neutralna scenę do testowania materiałów i puścić przez wszystkie materiały z fodleru i niech się męczy 🙂