dimaxion Napisano 28 Grudzień 2022 Share Napisano 28 Grudzień 2022 Czy ktoś z Was modelował już stadion z wypełnionymi trybunami? Chodzi mi o jakiś system nierównomiernego rozmieszczenia kibiców na krzesełkach. Jest ich tu ok 10k więc ręczne rozmieszczanie odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 28 Grudzień 2022 Share Napisano 28 Grudzień 2022 No tego nie robi się z ręki, jakiś system arrayów czy nawet dystrybucji po krzywych czy cząsteczkach i ludzi i krzesełek tak żeby mieć nad tym kontrolę. Przy animacji to już trzeba by pójść w jakiś system tłumów, goleam, miarmy, massive crowds, atoms Crowd, houdini crowd etc. jeśli mają się tylko randomowo ruszać to pewnie i bez tego dałoby się zrobić zwykłym systemem proceduralnym rozmieszczania instancji i offsetowania czasu animacji ale z tymi narzędziami będzie łatwiej miksować oddzielnie wygląd postaci i ich animacje a nie tylko instancjonować ten sam asset. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigworm Napisano 28 Grudzień 2022 Share Napisano 28 Grudzień 2022 Na myśl przychodzi mi coś takiego, wprawdzie tutek dla blendera, ale zakladam, ze w maxie tez sie da podobnie zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimaxion Napisano 28 Grudzień 2022 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2022 Dzięki chłopaki! Destroyer - chodzi o coś w miarę proceduralnego z uwagi na fakt, że cena plugów jest sporym procentem ceny zlecenia albo ją przerasta. Instancje siedzisk muszę zrobić ręcznie (z paroma arrayami, żeby tak pojedynczo nie klikać), bo tak będzie łatwiej zgrać z nimi pivoty scatterowanych kibiców. Ciekawy jestem, czy da się tak bez ciułania przypisać konkretnemu procentowi tych siedzonek po jednym ludziku. Mam jeszcze Animę Pro, ale tu pojawia się konieczność dokupienia bibliotek za 300-400$ (to chyba opcja najbardziej do przełknięcia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 28 Grudzień 2022 Share Napisano 28 Grudzień 2022 AtomCrowds indie to £89 rocznie ale tylko do majki o hudego, albo sam houdini za 200% też indie to super opcja do takich rzeczy. W maxie nic nie pomogę ale nie powinno być tak trudno instancjonować ludki tak jak i krzesła do tych samych punktów na arrayu, krzywej, czy cząsteczek etc. Więcej dłubania z ręki ale powinno się dać. Ale gdybyś chciał zrobić falę na stadione czy animacje gdzie ludziki wyciągają jakieś tablice które układają się w logo czy inny obrazek to już chyba tak łatwo nie będzie tak z ręki robić 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi