Don Pedro Napisano 20 Listopad 2004 Share Napisano 20 Listopad 2004 Mam pytanie : Czy wie ktos jak nakladac tekstury na obiekt i moglby mi to napisac co i jak krok po kroku ? Z gory dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 20 Listopad 2004 Share Napisano 20 Listopad 2004 Ten temat był już powtarzany tyle razy na forum że już przestałem liczyć.... Nawet niedawno był wątek, przeszukaj forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luisam Napisano 20 Listopad 2004 Share Napisano 20 Listopad 2004 ja robię to tak : jeżeli masz już gotową teksturkę wybierasz utilities w panelu bocznym ( jest po prawej) i otwierasz przeglądarkę asset browser, znajdujesz swoją teksturę i poprostu przeciągasz ją na obiekt który chcesz to jest najprostszy sposób jeżeli nic nie chcesz więcej robić z teksturą pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mulczas Napisano 20 Listopad 2004 Share Napisano 20 Listopad 2004 w 3ds maxie jest cos takiego jak "help" a w "help" jest cos takiego jak "texturing & lightning". sa jeszcze tutoriale... p.s. a na forum jest cos takiego jak "szukaj", ew. dzial "texturing&lightning" i "faq"... p.s2. a moze ja sie nie znam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_michal Napisano 20 Listopad 2004 Share Napisano 20 Listopad 2004 ja robię to tak : jeżeli masz już gotową teksturkę wybierasz utilities w panelu bocznym ( jest po prawej) i otwierasz przeglądarkę asset browser, znajdujesz swoją teksturę i poprostu przeciągasz ją na obiekt który chcesz to jest najprostszy sposób jeżeli nic nie chcesz więcej robić z teksturą pozdro Nie potrzebujesz Asset Browsera, to działa nawet z Total Commandera, czy zwykłego exploratora windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veri_jr Napisano 20 Listopad 2004 Share Napisano 20 Listopad 2004 1.Okienko obsługi materiałów otwierasz naciskając "m". 2.Kliknij na kwadrat zaznaczony poniżej: 3.Otworzy się okno "Material/Map Browser". Z listy wybierz bitmap (kliknij podwójnie). 4.Wybierz z dysku odpowiednią grafikę i wczytaj ją. 5.Menu materiałów zbudowane jest kilkupoziomowo. Naciśnij tutaj: 6.Ponownie wykonaj pkt. 2 a po nim 5 by zrozumieć zasadę przechodzenia z niższego poziomu menu do wyższego i odwrotnie. 7.Teraz naciśnij na mały przycisk na którym namalowano kostkę w deseń szachownicy. 8."Złap" myszką kulkę na której widoczna jest twoja textura i zwolnij przycisk myszki dopiero po najechaniu na swój obiekt (metoda drag&drop) 9.Wyłącz material editora i przejdź do swojego modelu. 10.Jeśli jest zaznaczony kliknij kolejno w dwa pokazane punkty: Pierwszy otwiera panel modify, a drugi rozwija listę modyfikatorów. 11.Wybierz z listy "UVW Map" 12.Do wyboru masz kilka sposobów texturowania: poćwicz z nimi i poeksperymentuj. Staraj się też bawić różnymi wartościami*, gdyż mają one spory wpływ na to jak dany materiał "leży" na obiekcie. *-mówię głównie o tym: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 21 Listopad 2004 Share Napisano 21 Listopad 2004 Please use this button: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 21 Listopad 2004 Share Napisano 21 Listopad 2004 or this option: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 21 Listopad 2004 Share Napisano 21 Listopad 2004 zatrudnicie przedszkolanke ? ja nie wiem czy ludzie sa slepi czy leniwi ale zanim trafili na to forum musieli przejsc przez strone glowna max3d a tam jak byk jest w menu "PODSTAWY" bez ktorych raczej nauka sie nie obedzie ... tak samo jak bez anglika .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luisam Napisano 21 Listopad 2004 Share Napisano 21 Listopad 2004 Nie potrzebujesz Asset Browsera, to działa nawet z Total Commandera, czy zwykłego exploratora windows. napewno masz rację ale ja już się tak przyzwyczaiłem więc tak napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 21 Listopad 2004 Share Napisano 21 Listopad 2004 ech... może zamiats wrzucać na forum każdy napotkany problem, poszukajcie choćby wciskając F1... gwarantuję że przy okazji dużo innych rzeczy można się dowiedzieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi