Napisano 27 Lipiec 202427 Lip Witam forum! Z Youtube'a dowiedzia艂am si臋 o legendarnym Max3D i chcia艂am popr贸bowa膰 w szukaniu feedbacku 馃檪 Chodz臋 do liceum plastycznego, jednak g艂贸wnie jestem samoukiem, bo ze szko艂y wiedzy dostaj臋 ma艂o. Do grafiki komputerowej na powa偶nie podesz艂am trzy lata temu, korzysta艂am pierw z Krity, a potem przesz艂am na CSP. Widz臋 progres, lecz mimo tego nadal nie wysz艂am ze strefy komfortu. Tworz臋 g艂贸wnie fanarty do gier czy ksi膮偶ek, poniewa偶 s膮 dla mnie najwi臋ksz膮 inspiracj膮 xD Czasem rysuj臋 postacie/ilustracje w艂asne, my艣l臋 nad zaj臋ciem si臋 concept artem w przysz艂o艣ci. Otwarta jestem w szczeg贸lno艣ci na krytyk臋 dotycz膮c膮 kompozycji i jakich podstaw u mnie brak! Tu s膮 moje pracki(chronologicznie): 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 Edytowane 28 Lipiec 202428 Lip przez akwafort
Napisano 28 Lipiec 202428 Lip @EthicallyChallenged te偶 mnie to zaciekawi艂o 馃槃 A prace niez艂e, je艣li w liceum robisz takie rzeczy to naprawd臋 dobrze si臋 to zapowiada 馃檪
Napisano 28 Lipiec 202428 Lip Autor 8 godzin temu, EthicallyChallenged napisa艂(a): Jak to: "z Youtuba"? Kto i jakie o nas ploty rozsiewa?聽 Ploty to nie ;D Jaki艣 wywiad o concept arcie, by艂a pozytywna wzmianka o forum
Napisano 28 Lipiec 202428 Lip A to dobrze... :) Co do Twoich prac to robi膮 wra偶enie, bior膮c pod uwag臋 sta偶. Jest naprawd臋 dobrze i b臋dzie lepiej. Kilka rzeczy moim zdaniem mo偶naby by艂o poprawi膰, a od tego jest forum 偶eby dawa膰 i zbiera膰 krytyk臋, wi臋c moje 3 grosze: Du偶o by艣 zyska艂a z korzystania z referencji. Przyk艂adowo ten 偶o艂nierz grom ma karabin, gdzie optyka powinna by膰 zamontowana na szynie picatinny, a na obrazku 偶adnej szyny nie ma. Miecz, kt贸rym wymachuje pani Wikingowa te偶 nie przypomina prawdziwego miecza z tej epoki i kultury, ma mega kr贸tk膮 r臋koje艣膰, ostrze ma kszta艂t聽kt贸rego miecze nie maj膮, wida膰, 偶e zmy艣lony. Karabin pana z NCR ma tyci magazynek i elementy kt贸re tylko z grubsza na艣laduj膮 prawdziwe M16... Takie luki w wiedzy uzupe艂nisz patrz膮c na refki i dociekaj膮c co si臋 na nich dzieje, sama z g艂owy takich rzeczy nie wymy艣lisz. Co do kompozycji to ten kowboj na przyk艂ad - kszta艂t kapelusza styka si臋 kraw臋dzi膮 z kszta艂tem framugi. Takich rzeczy si臋 z regu艂y unika, lepiej jakby kapelusz przykrywa艂 framug臋, albo by艂 otoczony przez jasny kszta艂t otwartych drzwi. Posta膰 kt贸ra kryje si臋 przed potworami mutantami jest pokazana tak totalnie z boku, mimo tego, 偶e kompozycja sprawia wra偶enie, 偶e potwory s膮 ni偶ej od postaci, wi臋c mo偶naby pokaza膰 t臋 posta膰 w rzucie z kamery umieszczonej troch臋 wy偶ej. wida膰 po innych obrazkac, 偶e takie rzuty z do艂u i z g贸ry potrafisz zaprojektowa膰. O艣wietlenie kraw臋dziowe, kt贸re wida膰 na wied藕minie i tej postaci z kulist膮 metalow膮 g艂ow膮 jest u Ciebie jasn膮 lini膮 obrysowuj膮c膮 kszta艂t. W rzeczywisto艣ci 艣wiat艂o powinno opisywa膰 form臋, rz膮dz膮c si臋 takimi samymi prawami jak 艣wiat艂o padaj膮ce z innych k膮t贸w - o艣wietla膰 z jednej strony, rzuca膰 cienie, mie膰 zacienion膮 stron臋... to nie mo偶e by膰 po prostu taki obrys, bo w贸wczas od razu pryska iluzja tr贸jwymiarowej postaci. na ten temat zrobi艂em filmik i wklejam gdzie popadnie 偶eby nie musie膰 pisa膰 ci膮gle tego samego, tylko, 偶e jest po angielsku, daj zna膰 jakby co艣 by艂o niejasne: 聽
Napisano 29 Lipiec 202429 Lip Autor Dzi臋ki bardzo @EthicallyChallenged! 馃槃聽Faktycznie mam du偶y problem z uciekaniem we w艂asne wymys艂y. Jaki艣 czas temu kto艣 stacjonarnie robi膮c mi przegl膮d prac, wzi膮艂 w d艂o艅 ilustracj臋 z Wie艣kiem, po czym zacz膮艂 wytyka膰 wszystko co mo偶liwe. A to 偶e nie ma ka艂amarzu, a to 偶e po co zw贸j(i to trzymany w taki spos贸b!?), a to 偶e jakie艣 dziwne kubki oraz wn臋trze xD No i tak偶e obrys wok贸艂 Geralta. Niby taki ochrzan, ale wyszed艂 mi bardzo na dobre. Bo bez logiki, sk艂adu i wierno艣ci ilustracja traci na warto艣ci 馃檪聽W takim razie b臋d臋 jeszcze bardziej na to uwa偶a膰 oraz szuka膰 du偶o refek. A cz艂owiek te偶 w ten spos贸b si臋 doedukuje w r贸偶nych dziedzinach. Filmik du偶o wyt艂umaczy艂, rzeczywi艣cie teraz te moje paski po oczach ra偶膮. Super monta偶!
Napisano 29 Lipiec 202429 Lip Dobre pracki - zwlaszcza jesli wziac pod uwage ze jestes w Liceum dopiero. Jedynie ta pani Gromu mnie rozwalila. Wnosze ze pani bo takie damskie oczka ma 馃槈 Proporcje tam leza w zasadzie wszedzie. Oczy wydaja sie ogromne, reczki krotkie.. Ze juz nie wspomne o perspektywie tego nioktowizora czy co tam ma na helmie. ALE - rozumiem, ze sie uczysz, napierasz - jest bardzo dobrze ogolnie! 聽 @EthicallyChallengedSpoko filmek - usmialem sie. Gratki co do akcentu tez. Albo jego braku raczej. Czesto ogladam prezentacje firm z Polski i osoba odpowiedzialna za prezentacje brzmi jak rosyjski gangster z amerykanskiego filmu klasy B. A Ciebie az milo posluchac.
Napisano 30 Lipiec 202430 Lip Autor 22 godziny temu, Nezumi napisa艂(a): 聽Jedynie ta pani Gromu mnie rozwalila. Wnosze ze pani bo takie damskie oczka ma 馃槈 Proporcje tam leza w zasadzie wszedzie. Oczy wydaja sie ogromne, reczki krotkie.. Ze juz nie wspomne o perspektywie tego nioktowizora czy co tam ma na helmie. ALE - rozumiem, ze sie uczysz, napierasz - jest bardzo dobrze ogolnie! Oj tak, te偶 mnie ta pracka boli xD Mia艂 by膰 pan 偶o艂nierz, ale rysuj膮c nie zauwa偶y艂am wtedy sypi膮cych si臋 proporcji. Jedynie na obron臋 mam to, 偶e to stary rysunek聽馃槄
Napisano 30 Lipiec 202430 Lip W dniu 29.07.2024 o 19:24, akwafort napisa艂: po czym zacz膮艂 wytyka膰 wszystko co mo偶liwe. A to 偶e nie ma ka艂amarzu, a to 偶e po co zw贸j(i to trzymany w taki spos贸b!?), a to 偶e jakie艣 dziwne kubki oraz wn臋trze xD No i tak偶e obrys wok贸艂 Geralta. Niby taki ochrzan, ale wyszed艂 mi bardzo na dobre. Nie chcia艂em od razu na wej艣ciu dawa膰 pierwszego posta tego typu 馃槃聽Ale skoro masz tak膮 list臋 wad, to my艣l臋 偶e du偶o by Ci da艂o zrobi膰 t臋 ilustracj臋 od pocz膮tku, bior膮c to wszystko pod uwag臋. Naprawianie b艂臋d贸w i przerabianie wad na zalety to najszybszy i najlepszy spos贸b na nauk臋. Niestety w pracy zawodowej niecz臋sto takie co艣 jest mo偶liwe - ko艅czysz jedno zlecenie/zadanie, nast臋pne czekaj膮, nie ma czasu lub ch臋ci zazwyczaj. A skoro Ty jeste艣 w takiej sytuacji gdzie jeszcze czasami mo偶na mie膰 czas, to mo偶naby skorzysta膰. Ja kiedy艣 co艣 takiego zrobi艂em, bior膮c聽star膮聽prack臋 i robi膮c聽now膮聽po latach. My艣l臋, 偶e du偶o mi to da艂o, powinienem by艂 to robi膰 cz臋艣ciej i z mniejszymi odst臋pami czasowymi. W dniu 29.07.2024 o 19:45, Nezumi napisa艂: Spoko filmek - usmialem sie. Gratki co do akcentu tez. Albo jego braku raczej. A dzi臋kuj臋 pi臋knie, jak kto 艣miechnie to czuj臋 偶e praca nie posz艂a na marne. A akcent jest, tyle, 偶e chyba trudny do umiejscowienia, bo ludzie strzelaj膮, ale sporo pud艂uj膮, a to, 偶e ze Stan贸w (ale nie wiedz膮 z kt贸rych), a to, 偶e z RPA, czasami te偶 kto艣 trafi w cel. Im bardziej zagmatwany hipotetyczny opis sprawcy, tym lepiej dla mnie, hehe. A jak oceniasz swym Mexika艅skim uchem moje pr贸by hiszpa艅szczyzny 馃槃聽? (obejrza艂e艣 ca艂y kana艂, prawda?)
Napisano 30 Lipiec 202430 Lip 3 hours ago, EthicallyChallenged said: A jak oceniasz swym Mexika艅skim uchem moje pr贸by hiszpa艅szczyzny 馃槃聽? (obejrza艂e艣 ca艂y kana艂, prawda?) Nie caly jeszcze i akurat po hiszpansku przegapilem 馃槃聽Ale teraz zobaczylem. Bardzo wyraznie i zrozumiale ale akcent slysze bardziej niz w angielskim. Najbardziej rzuca sie w ucho 馃槈 ze mowisz "historia" a w hiszpanskim "h" jest bezdzwieczne wiec "istoria". Druga rzecz to jak twrdo mowisz "Z". W hiszpanskim "venganza" mowi sie bardziej "wengansa" i "en" tez jest pardzo delikatne.聽 Podobnie "exclusivamente" mowi sie "eksklusiwamente" przy czym "W" nie jest ostre i wyrazne. Cos jakbys mowil od niechcenia, delikatnie. To najbardziej razi ale kazdy by zrozumial co mowisz tak ze wcale nie jest zle. W Hiszpanskim bardzo wazne sa tez akcenty, ktorych u nas nie ma. To samo slowo z innym akcentem ma totalnie rozne znaczenie. "Papa" to ziemniak ale "pap脿" (dluzsze drugie "a" - "pa-paa") to tata/ojciec. Hiszpanski jest tez sporo bardzo rozny w roznych krajach. Te same slowa moga byc wulgarne w jednym kraju a w innym dzieci spiewaja je w przedszkolnej piosence. Przykladem "culo" ktore w Hiszpanii znaczy "pupa" a w Meksyku "dupa" 馃槃聽Ogolnie dosc prosty jezyk do nauczenia ale ciezki do "zmasterowania". Mam nadzieje ze sie nie obrazisz @akwafort聽ze tu maly offtop. U nas tak tu zawsze - to nie znaczy ze nie sznujemy Ciebie i twojego watku 馃檪聽
Napisano 30 Lipiec 202430 Lip Autor 聽 4 godziny temu, EthicallyChallenged napisa艂(a): Nie chcia艂em od razu na wej艣ciu dawa膰 pierwszego posta tego typu 馃槃聽Ale skoro masz tak膮 list臋 wad, to my艣l臋 偶e du偶o by Ci da艂o zrobi膰 t臋 ilustracj臋 od pocz膮tku, bior膮c to wszystko pod uwag臋. Naprawianie b艂臋d贸w i przerabianie wad na zalety to najszybszy i najlepszy spos贸b na nauk臋. Niestety w pracy zawodowej niecz臋sto takie co艣 jest mo偶liwe - ko艅czysz jedno zlecenie/zadanie, nast臋pne czekaj膮, nie ma czasu lub ch臋ci zazwyczaj. A skoro Ty jeste艣 w takiej sytuacji gdzie jeszcze czasami mo偶na mie膰 czas, to mo偶naby skorzysta膰. Ja kiedy艣 co艣 takiego zrobi艂em, bior膮c聽star膮聽prack臋 i robi膮c聽now膮聽po latach. My艣l臋, 偶e du偶o mi to da艂o, powinienem by艂 to robi膰 cz臋艣ciej i z mniejszymi odst臋pami czasowymi. Ciekawy spos贸b na nauk臋, na pewno wypr贸buj臋! 50 minut temu, Nezumi napisa艂(a): Mam nadzieje ze sie nie obrazisz @akwafort聽ze tu maly offtop. U nas tak tu zawsze - to nie znaczy ze nie sznujemy Ciebie i twojego watku 馃檪聽 Oj tam, nie obra偶臋 si臋. Nie pogardz臋 te偶 nauk膮 hiszpa艅skiego, mo偶e mi si臋 kiedy艣 przyda膰聽馃榿
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto