ShUriKeN Napisano 12 Grudzień 2004 Napisano 12 Grudzień 2004 Moj problem polega na tym, ze chce stworzyc animacje w której szkło w oknie po strzale (kula przelatuje przez szybe) pęka od tego miejsca w różne strony i te skrawki szkła spadają na dół ... Czy będzie to bardzo cięszko zrobić ?? Z góry dziękuje ... P.S Witam forumowiczów. Jestem tu nowy tzn. forum przeglądam już z 4 miesiące...
Marcin Napisano 12 Grudzień 2004 Napisano 12 Grudzień 2004 odpowiedz na twoje pytanie ;] tak , bedzie ciezko to zrobic ... ;]
Leru Napisano 12 Grudzień 2004 Napisano 12 Grudzień 2004 Jeśli mowisz o czymś takim http://www.blastcode.com/gallery/video/glass1a4.mov to myślę, że nie będzie aż tak źle jak kolega Marcin powiedział :>. http://www.blastcode.com/ plugin dla majki.
ShUriKeN Napisano 13 Grudzień 2004 Autor Napisano 13 Grudzień 2004 a jak bym mugł to bez pluginu zrobic ??
RK Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 W maya można spokojnie zrobić to bez pluginów ( jeśli ktoś ma na nie alergię) dzieląc szybę ręcznie lub automatycznie, do każdego kawałka przypisując grawitację i włączając ją w momencie uderzenia- kolizje zrobią resztę. Powodzenia
ShUriKeN Napisano 13 Grudzień 2004 Autor Napisano 13 Grudzień 2004 a w 3d studio max'ie ?? Interesuje mnie jak w tym programe to zrobiż z albo bez pomocy pluginów... z góry dzięki ShUriKeN
Leru Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 no to może wstaw do wypowiedzi RK zamiast "maya" wyrażenie "3D Studio MAX" i będziesz miał rozwiązanie.
Edi Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Chyba bedziesz musiał użyć REACTORA. W maxie 6 jest in juz wbudowany. Musisz stowrzyc obiekt reactora o nazwie RBcollection i przypisac mu wszystki fragmenty szyby. Te kawalki, ktore maja pozostac nieruchome powinny miec mase=zero. Pozostale odlamki jak i kulka musza miec przypisane niezerowe masy. Teraz pozostanie Ci tylko wlaczyc przeliczenie symulacji i obserwowac efekty.
Rekomendowane odpowiedzi