Jump to content

Dual CRT ... Odświerzanie

Marcin

Recommended Posts

witam

sprawilem sobie wlasnie drugą 20" na Trinitronie

i pojawil sie pierwszy problem

weic ... przy rozstawieniu 2 monitorów mam male problemy z odswierzaniem a mianowicie jak to CRTki sobie sie tam minimalnie zaklucają ...

i pytanko ....

czy jest jakas mozliwosc zredukowania tego pola elektromagnetycznego ... np. przez wstawnienie jakiejs plytki ekranowanej pomiedzy monitory ?

oczywiscie nie jest to problem az tak szczegolowy ale jak sie przyjzec to mozna zauwazyc pewne drgania ... w normalnej pracy to nie przeszkadza ale monitorom to napewno nie sluzy ...

szczeze to czekam na odpowiedz MareGa ;] chyba sie na tym zna ;]

Mialem to samo tylko walilo mi od modemu na monitor w sumie po 2 godzinach pracy w takich warunkach moje oczy byly do wyrzucenia , prawdopodobnie nie jest to wina tego ze monitor dziala na monitor ;)

U mnie pomoglo zmiana z uziemienia na zerowanie.

na wszelki wypadek sprawdz plontanine kabli ...

Poprostu moj stary to elektryk ;) wykrecil kontakt i wsadzil tam jakis drucik ktory robi zerowanie przez co prad nie walcie ci w kompa podczas spiecia czy cos ;) w sumie nie zaglebialem sie w to , jak by co to jak wroci z roboty to go zapytam :)

Dzieki temu nie masz napiecia na obudowie miedzy innymi ;)

nie nie. to nie sprawa karty. nowoczesne karty (zakladam ze masz cos w stylu R9500 w zwyz lub GF 5600 w zwyz) maja 2 ramdacki czyli moga wyswietlac 2 niezalezne obrazy ! Szeryf sie myli.

twoj problem bardziej polega na tym ze masz je podbiete w te same gniazdko.

dla proby pociagnic prad z innego pokoju do jednego monitora. to moze pomoc.

druga sprawa to slabo ekranowane kable laczace kompa z monitorami. poodsuwaj je od siebie albo podlacz inne jak masz mozliwosc. i ostatni powod jaki mi sie nasuwa to masz cos wpiete w siec co sieje zakluceniami ale jezeli przy jednym podpietym tego efektu nie ma to 3 mozliwosc nieaktualna.

najwazniejsze zeby jeden monitor byl podpiety np w twoim pokoju a drugi mial zasilanie z innego.

ja mam R 9600 i podpinalem 19" LCD i 17" CRT tak dla proby i zadnych migotan na crt oczywiscie nie bylo.

ps. 2 x 20" crt. po paru godz. pracy pewnie swiecisz jak choinka. nie szkoda oczu.

buahaha Marcin, jesteś dla mnie uosobienie monitorowego masochizmu :D

2 x crt 20"

oczywiście stare i z allegro, żeby odopowiednio dużo promieniowania było

1280x1024@75hz na 20" LOL

zarezerwuj wizytę u okulisty, ostatnio rejestruje się w nfz z pół rocznym wyprzedzeniem, będzie akurat :D