v1ck Napisano 1 Styczeń 2005 Share Napisano 1 Styczeń 2005 Witam. Czy ktos z was zna jakis tutorial opisujacy od poczatku do konca stworzenie bardzo malej, krotkiej gry najlepiej rpg? zarowno od strony programistycznej i graficznej ? tak zeby bylo wiadomo od czego sie zaczyna chcac napisac taka gre itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dobosz Napisano 2 Styczeń 2005 Share Napisano 2 Styczeń 2005 obawiam sie ze nie ma takiego tutka:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 2 Styczeń 2005 Share Napisano 2 Styczeń 2005 Ponoć są takie tutki na uniwerku, na informatyce. ;P Właśnie oglądam Bruce Allmighty (Live is just?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jagi Napisano 2 Styczeń 2005 Share Napisano 2 Styczeń 2005 tutka nie znajdziesz ale mozesz kupic lub poszukac w p2p ksiazki. Raczej nie beda tam opisane kolejne etapy tworzenia przykladowej gry a raczej techniki jej wykonania. Najlepiej to poszukac paru ksiazek wzajemnie sie uzupelniajacych... pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkelf Napisano 2 Styczeń 2005 Share Napisano 2 Styczeń 2005 kiedys bylo cos takiego w bazecie secret service, wydawala ona jakies takie kompendium i tam bylo jak zrobic arkanoida bodajze! chesz, moge zeskanowac ;0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimeN Napisano 2 Styczeń 2005 Share Napisano 2 Styczeń 2005 Ja rowniez bylbym zainteresowany nawet bardzo. Thx z gory :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lcf Napisano 2 Styczeń 2005 Share Napisano 2 Styczeń 2005 jesli chodzi o tutoriale i artykuly, to polecam http://www.gamedev.net/ i http://www.flipcode.com/, wiele spraw tez http://www.talula.demon.co.uk/allegro/ upraszcza (pozniej moze byc ograniczeniem, ale na poczatek ta biblioteka to super sprawa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
v1ck Napisano 4 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2005 allegro to jednak nie to co mnie interesuje ;] Bardziej OpenGL ale to jest wyzsza szkola jazdy ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oDD Napisano 4 Styczeń 2005 Share Napisano 4 Styczeń 2005 poszukaj w googlu pod haslem rpgmaker czy cus takiego wiem ze duzo ludzi sie tym bawi [edit] chyba ze chcesz sie uczyc programowac w c, to wtedy chyba najlatwiej od tekstowego rpg zaczac chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Trium Napisano 31 Styczeń 2005 Share Napisano 31 Styczeń 2005 Wiesz nie napisałeś w jakim programie :) A więc kup sobie gamemaker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JunioR Napisano 31 Styczeń 2005 Share Napisano 31 Styczeń 2005 Ja kiedyś bawiłem się w RPG makerze i bardzo polecam. http://www.rpgmaker.pwii.pl/?co=download&typ=programy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
v1ck Napisano 16 Luty 2005 Autor Share Napisano 16 Luty 2005 rpgmaker to nie jest to co mnie satysfakcjonuje ;] a c/c++ uczylem se kiedys, tyle ze do robienia fajnych gier trzeba znac direct3d albo najlepiej Opengl`a, a to juz jest wyzsza szkola jazdy.. dlatego szukam tutka, ktory pomoze zaczac, i zrozumiec te techniki. Wszystkie inne ktore dotychczas czytalem ( opengl direct 3d ) byly przeznaczone do juz nieco wtajemniczonych osob... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jagi Napisano 16 Luty 2005 Share Napisano 16 Luty 2005 "uczyłem się kiedyś" ale rozumiem, że nie nauczyłeś :). W większości tutków o ogl i d3d wymagana jest znajomość podstaw WinAPI ale na dłuższą metę podstawy nie wystarczą, dlatego polecam książke Charles Petzold "Programowanie Windows". Kiedyś wogóle nie rozumiałem o co chodzi w tych wszystkich tutkach o ogl i d3d a teraz aż się chce czytać, gdy wszystko jest jasne :). A jeśli "uczyłeś się kiedyś" i się nie nauczyłeś nawet, żeby zrozumieć powyższą ksiązkę to zalecam rozpoczęcie nauki od nowa :) Mimo wszystko, życzę powodzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi