Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy ktos z was zna jakis tutorial opisujacy od poczatku do konca stworzenie bardzo malej, krotkiej gry najlepiej rpg? zarowno od strony programistycznej i graficznej ? tak zeby bylo wiadomo od czego sie zaczyna chcac napisac taka gre itp?

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

tutka nie znajdziesz ale mozesz kupic lub poszukac w p2p ksiazki. Raczej nie beda tam opisane kolejne etapy tworzenia przykladowej gry a raczej techniki jej wykonania. Najlepiej to poszukac paru ksiazek wzajemnie sie uzupelniajacych...

pozdro...

Napisano

kiedys bylo cos takiego w bazecie secret service, wydawala ona jakies takie kompendium i tam bylo jak zrobic arkanoida bodajze! chesz, moge zeskanowac ;0.

Napisano
  • Autor

allegro to jednak nie to co mnie interesuje ;] Bardziej OpenGL ale to jest wyzsza szkola jazdy ;]

Napisano

poszukaj w googlu pod haslem rpgmaker czy cus takiego wiem ze duzo ludzi sie tym bawi

[edit] chyba ze chcesz sie uczyc programowac w c, to wtedy chyba najlatwiej od tekstowego rpg zaczac chyba.

Napisano

Wiesz nie napisałeś w jakim programie :) A więc kup sobie gamemaker

Napisano
  • Autor

rpgmaker to nie jest to co mnie satysfakcjonuje ;] a c/c++ uczylem se kiedys, tyle ze do robienia fajnych gier trzeba znac direct3d albo najlepiej Opengl`a, a to juz jest wyzsza szkola jazdy.. dlatego szukam tutka, ktory pomoze zaczac, i zrozumiec te techniki. Wszystkie inne ktore dotychczas czytalem ( opengl direct 3d ) byly przeznaczone do juz nieco wtajemniczonych osob...

pozdro

Napisano

"uczyłem się kiedyś" ale rozumiem, że nie nauczyłeś :). W większości tutków o ogl i d3d wymagana jest znajomość podstaw WinAPI ale na dłuższą metę podstawy nie wystarczą, dlatego polecam książke Charles Petzold "Programowanie Windows". Kiedyś wogóle nie rozumiałem o co chodzi w tych wszystkich tutkach o ogl i d3d a teraz aż się chce czytać, gdy wszystko jest jasne :). A jeśli "uczyłeś się kiedyś" i się nie nauczyłeś nawet, żeby zrozumieć powyższą ksiązkę to zalecam rozpoczęcie nauki od nowa :) Mimo wszystko, życzę powodzenia...