szynka Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Witam! Na samym początku powinienem napisać, że użyłem opcji szukaj i, albo nie szukałem zbyt dokładnie, albo nie było takiego tematu więc piszę: Mam dwa pytanka: 1. Czym się różnią Edgeloopy od Edgeringsów? 2. Jak je wstawiać? Z góry dzięki Pozdrowionka
Salvator Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Edge loop - ciąg edgów jeden za drugim, zazwyczaj sie zamykają. klasyczny obrazek: Edge ring - ciąg równoległych do siebie edgów. obrazek gdzieś z googla :P przetłumaczyłem też tutorial o tym, co prawda jest on do wings3d, ale opisywane zasady niczym się nie różnią. http://max3d.pl/tutoriale/wings3d/tut003/index.php
szynka Napisano 9 Styczeń 2005 Autor Napisano 9 Styczeń 2005 Dzięki za odpowiedź na pierwsze pytanie :) Na drugie jednak chodziło mi o coś bardziej konkretnego: w jakiej zakładce się znajduje przycisk, który włącza funkcję ich dodawania, czy coś w tym stylu
mirach Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 W Editable poly w subobjekcie Edge masz Ring i Loop.
szynka Napisano 9 Styczeń 2005 Autor Napisano 9 Styczeń 2005 chyba jestem niewidomy xD - nie widze gdzie jest subobjekt, ani editable poly
nielot007 Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 prawy przycisk myszy convert to editable poly
VGT Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 chyba jestem niewidomy xD - nie widze gdzie jest subobjekt, ani editable poly Samego przycisku sub-object nie ma chyba gdzieś od wersji 4.0 czy coś koło tego Jego aktywność objawia się tym, że w editable poly (sposób uzyskania - post wyżej) włączasz tryb edycji vertexów, krawędzi, poly itp. Gdy jesteś w którym kolwiek z tych trybów, jesteś w trybie sub-object. I gdy zrobisz coś takiego dla krawędzi, kawałek niżej bedą przyciski ring i loop
Bzyku Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 albo z klawiatury 1- to wertexy 2-edgesy 3-polygony 4-element(s) cos takeigo ;) tyle wiem o maxowym modelowaniu hihihi
sammael_at Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 klawiatura jest dla wtajemniczonych;p a juz myslalem ze jestem n00bem :D:D:D [ bo jestem :P ]
szynka Napisano 10 Styczeń 2005 Autor Napisano 10 Styczeń 2005 Pytanko, czy wy zawsze robicie taki off-topic ? :p
Bzyku Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 tak bo caly max sie opiera na wciskaniu jakis przyciskow interfacu beeeeee porazka :P...a pozatym jak juz wcisnie tą powiedzmy jedynke to zobaczy ze w stucku cos na zolto sie zapalilo hihihi ... Salvator ->pieknego pica z XSIja wytrzasnoles :D
LukaszZ Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 a jak wstawić tego edgeloopa? Ja użyłem do tego slice plane (3ds max7) ale nie wiem, czy to dobrze:P
Rekomendowane odpowiedzi