Napisano 22 Styczeń 200520 l Witam Panowie Czytam i czymta te forum ale nie moge znalesc jednej rzeczy. Sluchajcie mam 4 texturki TGA i jeden model domq zrobiony jako calosciowy PLane (model low polygon). I teraz tak chce nalozyc texturki. Zawieraja tak: 1. Scianki domq 2. Okna 3. Drzwi 4. dachowki Nacaly model wzucam Unwarp UVW i niewiem jak zrobic aby po zaznaczeniu facow pewnych uzywac tylko texturki 4 po zaznaczeniu innych osobnych facow uzywac texturki nr. 3. Mozecie mi jakos dokładniej i w miare krok po kroku. Dziekuje Bardzo
Napisano 22 Styczeń 200520 l Możesz rozłożyć obiekt na cztery niezależne (detach) zamapować, otexturować, złożyć z powrotem (attach) i zweldować vertexy
Napisano 22 Styczeń 200520 l Autor No no zaraz to przetestuje zastanawiam sie dlaczego wczesniej na to nie wpadlem :] Pytanie z innej beczki troszke: mam texturke 128x128 na ktorej sie znajduje texturka sciany, 2 okna, drzwi, texturki parapetow. Ale jak nakladam w Unwarp na duzego polygona texturke sciany to strasznie sie rozmazuje dasie jakos temu zaradzic. Czy lepiej zrobic 1 texturke - sciany (128x128) a druga tex. czegos innego. ?? To pytanie zadalem bo w Unwarpie dopiero sie zaczolem bawic i moze nie znam jakies opcji ktora timinguje to co zazczymy albo cos w tym stylu. Dzieki i pozdrawiam
Napisano 22 Styczeń 200520 l Chyba nie chcesz całego budynku zamapować na 1x128x128? Dlaczego nie mozesz użyć np 3x128x128? btw PS2 jest przestarzałe ;) Możesz zrobić jedną texturkę 128x128 np betonu która ładnie się tiluje, no i potem ją nałożyć kilka razy na jeden budynek. Robisz ścianę z segmentów, nakładasz swoją texturkę na każdy segment osobno. Podobnie możesz zrobić okna i dach. Doda to trochę poly i uv-vertexów, ale za to będzie ładniej wyglądać i zapewne zmieści się w specyfikacji modeli dla PS2. Musisz pamiętać by wielkość texeli była podobna na ścianach, dachu i oknach, w przeciwnym wypadku będzie to brzydko wyglądać. Balkon lepiej zrób na alphie. Tak były zrobione balkony np w Legacy of Kain: Defiance i wyglądały milusio.