Jump to content

Featured Replies

Posted

Witam, tym razem postanowiłem wystawić scenkę którą zaczałem robić dobre pare lat temu i do tej pory jej nie ukończyłem.Moja praca została zainspirowana próbą odwzorowania zdjęcia studyjnego a pomysł wziął się z gazety GFX 4/97(czy ktoś ją z Was pamięta tą Wspaniałą gazetkę, mi aż łezka kręci się w oku do tej pory dla mnie nie ma lepszej gazety niż dawny GFX serdecznie pozdrawiam nieistniejącą już redakcję byliście Naj).

Troszku odbiegłem od tematu,a więc scenka jest nieskończona i wymaga dopieszczenia (mam nadzieję że dzięki Waszym uwagą powstanie z niej coś godnego uwagi)a jest lub będą w niej następujące elemęty:

1) cygar z którego tli się dym a obok popiół i zapałka

2) popielniczka

3) zegarek ( którego narazie nie ma :)

4) klucze a przy nich breloczek

5) okulary

6) szklanka z płynem a w niej kostki lodu

7) pistolet (narazie tylko narysowany bez tekstur)

8) tło aksamitne

Dotychczasowy obrazek wyrenderowałem na maxie 5.0 zwykłym scanlinem.Serdecznie zapraszam do sugesti i uwag. Z góry dziękuję za wszytkie posty.Na koniec obiecuję że zamieszczę zdjęcie którym się wzorowałem modelując,oświetlając i teksturując scenkę.

• Replies 8
  • Views 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Chyba troszeczkę skopane proporcje (cygaro w stossunku do zapałki chyba za małe i pistolet w stosunku do cygara, popielniczka chyba też ) To tyle z mojej strony. Na temat materiałów się nie wypowiadam bo chyba jeszcze nie gotowe?? Ale nie sugeruj się zabardzo moimi zastrzeżeniami bo dopiero zaczynam przygodę z max'em więc......

O mało z krzesła nie spadłem jak mi tym czerwonym tłem dało po oczach :) Robiąc odwzorowanie zdjęcia studyjnego pamiętaj jak ważną rolę (njważniejszą gra oświetlenie) i czas naświetlania zdjęcia (to w przypadku dymu który może być albo wyraźy i "zatrzymany" albo rozmyty i dynamiczny) Więc pamiętaj o odpowiednim oświetleniu bo to zadecyduje w 1/2 o tym czy scenka będzie "studyjna" czy nie.

No i jeszcze kompozycja oczywiście, jak narazie to wygląda jak trochę rzuconych ot tak na stół przedmiotów, postaraj się wyofrębnić pierszy, drugi plan i ułożyć jakoś sensownie te przedmioty

Póki co - zapałka wyszła bardzo naturalnie!

Mam ten numer GFX i pamiętam tą kompromitacje sceny renderowanej Scanlinem - ten pierdoła co to wyrenderował powinien dożywotnio stracić pracę w 3d, do dziś mnie szlag trafia jak o tym pomyślę - co właśnie się stało... wtedy Real 3D pozamiatał wszystkich, potem długo, długo nic, SI i LW, potem przepaść i Max/Scanline...

Ale minęło 8 lat - więc staraj się, by to wyglądało godnie!:) Proporcje coś się rypnęły - pistolet za mały w stosunku do popielniczki, albo popielniczka zbyt krowiasta za to szklaneczka całkiem przyzwoita! Niezłe szkło.

Pozdrawiam

• Author

Bubu - proporcje jak i rozmieszczenie przedmiotów są okej w stosunku do zdjęcia z według którego odzwierciedlam scenkę dlatego nie będę ich poprawiał

Vorek - tło pewnie będzie dalej budzilo zastrzeżenia wielu osób, ale takie jest w orginale i dlatego nie będę go zmieniał.Dzięki za wskazówki napewno weznę je pod uwagę

MareG - dzięki, zapałeczka właśnie wydaje mi się nie wymaga poprawy,gratuluję kupna kiedyś GFX-a,postaram się scenkę lepiej wypieścić niż zrobił to panX na Realu 3D

A co sądzicie o materiale popielniczki jak i o szkalance płynie w niej i kostkach lodu ??

No to moze ja powiem tak:

Dostales kilka wskazowek - sam o nie prosiles - i dostales jaknajbardziej trafne. Nikt sie Ciebie nie czepia, ale sam przyznasz, ze praca nie jest First Class. Naprawde trzeba nad nia popracowac,no ale w koncu jest w WIP'ach. Czesami oryginal nie jest tak dobry jak potem dokonany "cover" w maxie. W koncu robimy to, zeby upiekrzyc a nie skserowac albo skarykaturowac. Jesli chcesz miec identycznie jak na zdjeciu ze swojego ulubinego czasopisma, moze lepiej pomysl nad dobrym skanerem, w ramke i nad lozko ;)

Jesli zas chodzi o szczegoly: Popielniczka ma fajna texture, kostki lodu wygladaja nieca jak przezroczysty popcorn a sama szklanko ma smieszna podstawe. Jak zaslonisz gore i patrzysz na samo denko to pierwsze co przychodzi do glowy to napoj pomaranczowy Hellena :) Zielona bron.... nie wiem. Ale to tlo.. Zmien je koniecznie. Jesli chcesz czerwone, niech bedzie... no ale nie az tak!

Serdecznie pozdrawiam

zapałka i popielniczka wyglądają, reszta pewnie też będzie wyglądać, dorzuć stringi do sceny :-)