Napisano 28 Styczeń 200520 l witam, na początku che wam przedstawić sytuacjię.....szukałem pracy [,,,] dostałem rysunki z cada i musziałem zrobić viz domu...- nigdy tego nie robiłem, sziadziałem 3 dni i 3 noce (bez przerwy (prawie)) i jak w końcu skończyłem koleś powiedział, że mu sie podoba ! ! ! !- 1szy raz coś takiego robiłem...zobaczcie sami:, a ha i jeszcze jedno, poprosze o dużo wskazówek odnośnie viz... na początek: w maxowych units ustawiłem "cm", potem przy importowaniu dwg też : "rescale to cm", a potem jak robiłem model "1 cm" równał sie całemu modelowi? Miałem duży kłopot z odległościami, tzn, jak miałem : "cofnij okna o 12 cm", to cofałem o 0,12 , żeby było ok. - co jest? -z góry thx za podpowiedzi.
Napisano 28 Styczeń 200520 l masz tu moj config startowy maxa ... wrzucasz to do scenes i max laduje sie odrazu z takimi ustawieniami (gdybys nie wiedzial) podczas importu dwg masz tam cos takiego jak rescale i wybierasz rodzaj mierzenia ... czesto jest tak ze musisz wybrac odpoweidnia metryke ale to kwestja sek. to jakis blok osiedlowy wiec mysle ze ma okolo 14-16 m od poziomu 0 ps . mam nadziejez e masz maxa 7
Napisano 28 Styczeń 200520 l Autor " podczas importu dwg masz tam cos takiego jak rescale i wybierasz rodzaj mierzenia ... czesto jest tak ze musisz wybrac odpoweidnia metryke ale to kwestja sek." w tym sęk - ustawiłem to a to mi i tak jakoś dzownie jednostki ustawiło - miało być "1cm=1cm" , abyło "1cm=0,01cm" , thx za config,,,
Napisano 29 Styczeń 200520 l Tak z ciekawości co ci największe problemy przyspożyło podaczas robienia tego bloku? Az 3 dni i noce?
Napisano 29 Styczeń 200520 l Widzę tutaj jak najbardziej prawidłowe podejście do wizualizowania na podstawie widoków elewacji tudzież rzutów z CAD'a. Że 3 dni i noce? Nic to - liczy się właściwe wypracowanie pewnych technik, które w przyszłości pozwolą na sprawne wykonywanie tego typu prac! Centymetrami osobiście nie zawracałbym sobie głowy - w programach CADowskich nie ma czegoś takiego jak centymetr, metr itd. - użytkownik sam sobie ustala zaczynając projekt ile będzie się równało "programowe" 1.0 95% procent obcych ale krajowych projektów ARCH/BUD, jakie oglądałem bazowało na przeliczniku 1=1cm tak się utarło głównie na działce ARCH. Ostatnio obrabiałem projekty z ukrainy, w których 1=1mm - podobno tam to właśnie jest norma (to tak na marginesie). Swoją drogą dla mojego ojca (konstruktora) także milimetry są "świętością" i jak się czasem zczaśniemy przy jakimś projekcie to zwykle tłucze mi to głowy, że to i tamto powinno być w milimetrach! ;) No ale jak Ci zależy, by w maxie mieć ten dopisek "cm" za wartością to musisz JAKOŚ to przekonwertować - osobiście nigdy tego nie robiłem:)) Pozdrawiam
Napisano 1 Luty 200520 l Swoją drogą dla mojego ojca (konstruktora) także milimetry są "świętością" i jak się czasem zczaśniemy przy jakimś projekcie to zwykle tłucze mi to głowy, że to i tamto powinno być w milimetrach! ;) Generalna zasada jest taka, że elementy stalowe wymiaruje się w milimetrach, a reszte, czyli beton,drewno i inne w cm. Wynika to z większej dokładności obróbki metali w stosunku do innych tworzyw. A więc nie dziwie sie, że tata krzyczy... Pozdrawiam :)
Napisano 18 Luty 200520 l Milimetry centymetry..i bla bla metry chlopie robiles 3 dni ta wizualke bo sie wlasnie zajmowales takimi pierdolami jak wyliczanie odleglosci 12cm na okno itd. Sory ale to nie jest projekt tylko wizualka a takich pierdol to sie nie da zmierzyc okiem ani linijka nawet jak bys przeskalowal te okna o 0.5 metra to i tak nikt by sie nie zorientowal. Takze nastepnym razem pomecz sie wiecej na wizualna strona projektu a nie na centymetrach. Bo jak jest fajna wizualka to nikt nie bedzie porownywal tego do projektu. I daj se spokoj z Vizem..Viz to jest tylko okrojnoy max no i dlatego jest tanszy :) no to do roboty