Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taką sprawe mam jakas tam bryłę rysunek 1. I zboolenowalem cylindrem w niej otwór. Po booleanie bryla jest taka pusta w srodku Rys.2 a ja chcialem zeby byla pelna. Ktos wie co jest nie ta?? O_o

• Odpowiedzi 12
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

w maxie automatycznie nie trworzy powierzchni przy booleanie. zeby zrobic te scianki zaznacz krawedzie (edge) tego kółka i z shiftem przesun wgłąb ;)

pozdrawiam

Napisano

DraB a jak chciałeś żeby ci boolean zrobił ścianki ;)

to tak jak w kartce nożyczkami dzióre wytniesz a wytnij taką samą dzióre w kartonie albo czymś gróbszym - tak działa maxowy boolean

sorki ale innego przykłądu niemiałęm pod ręką ;)

Napisano

Panowie, co wy pitolicie:P Do momentu, gdy siatka nie jest skomplikowana boolean TWORZY wewnetrzne scianki. Problem pojawia sie przy skomplikowanej geometrii ;)

Napisano

co ty pitolisz :P

wytnij ką kule w plane to zobaczysz ze niezrobi ścianek :P

boolean zawsze robi ścianki pod warunkiem ze model jest zamknięty

przyjrzyj sie modelowi na 1 obrazku :> ale wyskoczyłeś z tym boxem no niemoge :P

Napisano

Przed włączaniem booleana sprawdź modyfikatorem "STL check" czy twoja bryła jest "poprawna". Zaznacz wszystkie opcje i naciśnij "check errors".

Taki błąd jak u Ciebie może wynikać z niepołączonych wierzchołków , zaznacz wszystkie i walnij "weld" :)

Pozdrawiam

Napisano

Przyglądam sie i przyglądam i wcale nie widze niczego, co by sugerowało, że jest to otwarty obiekt ;>

A co do tego, ze boolean nie zrobi w obiekcie otwartym scianek wewnetrznych to racja ;)

Napisano

Hmm Moze wam to cos pomoze w dyskusji ta bryła z mojego przykładu to extradud z łamanej zamkniętej. :>

PS: Jak polozyc materiał tylko na wubrane poligonki??

Napisano

zaznacz je daj im inne id a potem zrób materiał multi cośtam ;) wiecej w helpie znajdziesz albo obok twojego posta jest inny post o tym