DraB Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Mam taką sprawe mam jakas tam bryłę rysunek 1. I zboolenowalem cylindrem w niej otwór. Po booleanie bryla jest taka pusta w srodku Rys.2 a ja chcialem zeby byla pelna. Ktos wie co jest nie ta?? O_o
polka dot Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 w maxie automatycznie nie trworzy powierzchni przy booleanie. zeby zrobic te scianki zaznacz krawedzie (edge) tego kółka i z shiftem przesun wgłąb ;) pozdrawiam
Piotr Dobosz Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 i zmien temat:) bo ktos jak bedzie szukal tego problemu jaki ty masz to nie znajdzie go po slowie ,,pomocy'':) pozdrawiam
sikham Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 DraB a jak chciałeś żeby ci boolean zrobił ścianki ;) to tak jak w kartce nożyczkami dzióre wytniesz a wytnij taką samą dzióre w kartonie albo czymś gróbszym - tak działa maxowy boolean sorki ale innego przykłądu niemiałęm pod ręką ;)
kozioo Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Panowie, co wy pitolicie:P Do momentu, gdy siatka nie jest skomplikowana boolean TWORZY wewnetrzne scianki. Problem pojawia sie przy skomplikowanej geometrii ;)
sikham Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 co ty pitolisz :P wytnij ką kule w plane to zobaczysz ze niezrobi ścianek :P boolean zawsze robi ścianki pod warunkiem ze model jest zamknięty przyjrzyj sie modelowi na 1 obrazku :> ale wyskoczyłeś z tym boxem no niemoge :P
Łukasz Jaskólski Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Przed włączaniem booleana sprawdź modyfikatorem "STL check" czy twoja bryła jest "poprawna". Zaznacz wszystkie opcje i naciśnij "check errors". Taki błąd jak u Ciebie może wynikać z niepołączonych wierzchołków , zaznacz wszystkie i walnij "weld" :) Pozdrawiam
kozioo Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Przyglądam sie i przyglądam i wcale nie widze niczego, co by sugerowało, że jest to otwarty obiekt ;> A co do tego, ze boolean nie zrobi w obiekcie otwartym scianek wewnetrznych to racja ;)
illy Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 ja bym to kolko wy'cut'owal i dal extrude z wartoscia na minusie
DraB Napisano 4 Luty 2005 Autor Napisano 4 Luty 2005 Hmm Moze wam to cos pomoze w dyskusji ta bryła z mojego przykładu to extradud z łamanej zamkniętej. :> PS: Jak polozyc materiał tylko na wubrane poligonki??
sikham Napisano 5 Luty 2005 Napisano 5 Luty 2005 zaznacz je daj im inne id a potem zrób materiał multi cośtam ;) wiecej w helpie znajdziesz albo obok twojego posta jest inny post o tym
Rekomendowane odpowiedzi