Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Chciałbym kupić komputer do grafiki wektorowej, bitmapy i 3d, może coś z video (jescze nie wiem. Dysponuję do 4,5 tys. PLN (sam komputer bez ekranu, nagrywarki i peryferii). Czy ktoś może poradzić, jaka konfiguracja będzie najlepsza? Zdaję sobie sprawę, że różnice zdań co do sprzętu są bardzo duże, ale może jednak? Może ktoś ma doświadczenie?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

przedewszystkim duuuzo ramu ;] najlepiej 2 dyski w tym jeden mniejszy (okolo 6 gb na plik stronnicowy i windowsowego tempa)

niedlugo wychodzi win64 bit edyszon weic warto juz investowac w 64 bity ... ale jak juz AMD to na slocie 939

za taka cene mozna sobie niezle cudo zlozyc ...

Napisano

Wielkie dzięki. Nie znam się na sprzęcie i wszystko to brzmi dla mnie trochę tajemniczo, ale myslę, że jak zbiorę jak najwięcej informacji to uda mi się coś złożyć (ktoś :-) mi złoży).

Nie chcę zawracać głowy, ale może udałoby się jeszcze konkretniej?

Dużo RAMu tzn. ile?

Napisano

mysle ze przy takiej sumie na 1,5 gb mozesz sobie pozwolic ... AMD 64 3200+ na slocie 939 i jakas plytka glowna (tego juz ci nie doradze) reszta na karte graficzna i dysk ...

Napisano

Dzięki, a co można sądzić o takim zestawie?

płyta główna ABIT AA8-3rd Eye, procesor Pentium 4 3.2GHz BOX FSB800MHz 1M LGA775 pin 0.09u Prescott 540J, z technologią Execute Disable Bit, Pamięć x 2 DDR2 512MB PC4300 (PC533) Infineondysk x 2 Hitachi HDS722512-VLSA80 ;120GB,7200,8MB,SATA150obudowaChieftec

Napisano

nie mam teraz czasu, zeby zlozyc dokladnie, ale tak na oko to mniej wiecej jak mowi marcin, czyli

-a64 3500+ ~1k pln

-mobo na s939 na nforce3 ultra lub via k8t890, wydajnosciowo sa podobne. cos markowego typu asus, msi, gigabyte itp. ~400-500pln

-2gb ddr 400. daruj sobie ddr2 bo poki co sa za drogie i nie ma skoku w wydajnosci w porownaniu do ddr. cos markowego typu kingston, twinmos, samsung ~300pln za 512mb

- duzo twardziela, marka nieistotna. 200gb, 8mb c. sata, ~400-450 pln

- grafa gf6800gt, ~1600pln, ew. gf6800 ~1200pln, chociaz byc moze tutaj nalepszy wybor to ati. niedawno wypuscili nowy model- radeon X800 XL, wydajnosciowo podobny do 6800gt a w cenie zwyklego 6800. ale trudno go jeszcze dorwac.

- buda plus markowy zasilacz 400-450W, kilkaset zeta

byc moze troche ci braknie, wiec albo znajdziesz kilkaset zeta albo musisz z czegos zrezygnowac.

Napisano

Polecam tego X800XL. Kosztuje 1200 patrz http://www.pcprojekt.pl. Płytę polecam MSI Neo4 na nForce4 Ultra (na razie nie do dostania przynajmniej w Krakowie - ja już 2 tydzień czekam :-] Polecam też A64 zamiast Intela (te Prescoty to się trochę grzeją...). I tak jak wszyscy duuuuużo ramu....

Napisano
Polecam też A64 zamiast Intela (te Prescoty to się trochę grzeją...)

hmm slyszalem ze athlony sie strasznie grzeja :( i jakby sie spalily to tego nie pokrywa gwarancja! a intel ma jakas funkce ktora informuje ze procesor sie przegrzewa i sie wylacza(czy cos podobnego)

odrazu mowie ze sie na sprzecie tak za bardzo nie znam

ja gdybym kupowal kompa wzialbym z intelm p4:D

moja konfiguracja:

INTEL PENTIUM 4 3.4 GHz 800MHz / 1MB Cache BOX 775 1095 zł

ABIT AA8-3rd Eye 576 zł

Sapphire Radeon X800 XL 256 MB 256 Bit TV PCI-E 1250 zł

(lub ta Winfast GF 6800 256 MB 256 Bit PCI-E TV 1250 zł)

WD Caviar 200 GB 8 MB cache S-ATA 420 zł

400 - 2 GB KINGSTON ok 1000 zł

suma= 4341 zł

Napisano

Ja bym wzial 2 dyski zamiast 1 i połaczyl je w RAID ;)

Co do wyboru procka - ja bym sie sklanial ku a64

Napisano

mam atlona 64 na jednym z kompow i nie narzekam, komp dziala 24/7 i nic sie nie grzeje.

Napisano

Blah... Chyba inaczej rozumuję :|...

Zainwestuj przede wszystkim w dobry monitor + tablet + dobra mycha...

Zawartość skrzynki może być spokojnie z segmentu mid/low-end. Zapewniam że i tak nie będzie ograniczać twojej twórczości zważywszy że tak naprawdę wyrzucasz dużo pieniędzy na +30% wydajności.

Tylko z RAMem się zgadzam, GB min. ;)

Pozdrawiam,

Napisano

gotham - sprzet mial byc bez "urzadzen peryferyjnych" (ale to głupio brzmi:P), sama "skrzyneczka; ;)

edit - poprawka :P

Napisano

Dzięki,bardzo mi pomogliście.

Pozdrawiam