sartr Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 mam takie proste pytanie - jak mam dołączyć rączke bipeda do obiektu tak, że jak ruszam obiektem to mi sie rusza rączka bipeda??? (max r5, CHS 3.1) dzieki z góry
Reanimator Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 To Ci sie nie uda. Biped to caly rig ze wszystkimi swoimi wadami i zaletami. Jak chcesz kontrolery, to sam sobie zrob szkielet.
sartr Napisano 4 Marzec 2005 Autor Napisano 4 Marzec 2005 a niedało by sie tego jakoś obejść..naprzykład urąbać bipedowi łapki i dołożyć kości czy cos w tym stylu??? albo moze jest na to co chce zrobić owiele prostrzy sposób a ja kombinuje niepotrzebnie. Chodzi mi o coś takiego: Biped idzie z karabinem którego trzyma obiema rekami - karabin jest przyłaczony (select and link) do prawej dłoni bipeda i teraz chce zrobić tak ze jak ruszam prawą reka animując karabin to lewa niech cały czas podąza za karabinem. Jak to zrobić?
F/X Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 Pewnie że jest taka opcja: biped --> Zakładka motion --> keyframing tools -->anchor left albo right arm gorzej z zastosowaniem bo nigdy mi jeszcze się nie udało przyłączyć ręki do obiektu
sartr Napisano 5 Marzec 2005 Autor Napisano 5 Marzec 2005 nie no anchor spoko ale zostaje w miejscu a nie przy obiekcie........
GrafMax Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Sartr, panel motion---->Key Info (po zaznaczeniu dłoni, czy tez innek części ciała którą chcemy przypisac do obiektu) ---->Zakładka IK---->klikasz na ikonkę z białą strzałką i wzkazujesz obiekt do którego przypisujesz----->zaznaczasz Object, a w IK Blend dajesz wartość 1,0 i wsjo ;) Powodzenia.
Rekomendowane odpowiedzi