Napisano 7 Marzec 200520 l Witam wszystkich mój trzeci temat na forum będzie moim zdaniem wkońcu jakiś żywy ponieważ będzie - mam nadzieję często aktualizowany. Tematem jest pokój w którym obecnie mieszkam podczas studiów. Narazie jest szafeczka mieszcząca się przy łóżku...i model szafki większej...pozdro... rendery mentalem bo w końcu doszedłem jak go obsłużyć(choć nie dokońca jestem o tym przekonany-jak ktoś wie co i jak ustawić żeby było ładnie widać niech da znać:)).co o tym myślicie...Jakiego światła się używa do pomieszczeń zamkniętych?...jak zrobić żeby z okna(które będzie) buchało oślepiające światełko?....Mam nadzieję właśnie odpowiedzi na takie pytania usłyszeć:) :) :)Let's go!!!
Napisano 7 Marzec 200520 l Witaj co do mentala to niewiele Ci pomoge. A co do Twojej pracy to ciezko cos powiedziec, skrytykowc czy pochwalic bo jest tego za palo ale keep working...
Napisano 7 Marzec 200520 l Do wnętrz najlepiej chyba MRarea użyć i wstawić płaszczyzny emitujące światło w okna i dopasować ich rozmiary. Będziesz musiał też sobie odblokować szader 'glow' jak chcesz uzyskać ten walący po oczach efekt światła, podobny do tego jaki często widać na renderach z V-raya.
Napisano 7 Marzec 200520 l witam, co do tej otekxturowanej szafki nie podoba mi sie kolor na kancie (ten brazowawy), zlewa sie troche z kantem od tej wysuwanej szafki i jakos nie pasuje w porownaniu do tej drugiej teksturki :] ale moze mi sie tak tylko wydaje
Napisano 8 Marzec 200520 l Autor >>wiggles 1. Co do tej textury na kantach to jednak zrobiłem jaśniejszą -zmiana- 2. Co do drugiej textury to -taka jest na mebelku--bez zmiany- 3. Efekt zlewania tych kantów był spowodowany słabym renderingiem lub oświetleniem.-zmiana- 4. Ten obrazek wyrenderowałem za pomocą "Brazil Rio" -mi się podoba--jednak raczej powrócę do mental'a--... -------------------------------- >>Edi 1. "Płaszczyzny emitujące światło"-nie potrafię czegoś takiego bo jeszcze nie robiłem --możesz przybliżyć temat.thx 2. tzn. V-ray może być lepszy w tej scenie?.. ok.
Napisano 8 Marzec 200520 l 1. "Płaszczyzny emitujące światło"-nie potrafię czegoś takiego bo jeszcze nie robiłem --możesz przybliżyć temat.thx Chyba chodzi Ci o zakładke Advencet light parameters (cos takiego, niemapietam) i tak sobie wpisujesz wymiary. Chyba o to chodzi ;) pzdr
Napisano 8 Marzec 200520 l Wejdź w zakładkę 'Area light parameters' światła MR Area Spot. Jak zaznaczysz opcję 'Show icon in renderer', to przy zmianie parametrów 'Height' i 'Width' zobaczysz niebieski prostokąt symbolizujący płaszczyznę emitującą światło. Musisz tak ustawić światło i wielkość tej płaszczyzny i jej położenie, aby znajdowała się ona w otworach na okna i było mniej więcej do nich dopoasowana (trochę większa jednak). Jak teraz włączysz GI + Final Gather, to powinieneś dostać coś na początek. Oczywiście pewnie będziesz musiał dostroić parametry, zmienić natężenie, kolor, itp. Co do V-raya, to niewiele mogę Ci powiedzieć. Sam używam Mentala, ale raczej do scen zewnętrznych. Raz próbowałem nim oświetlić pomieszczenie i powiem, że jest to dużo trudniejsze. Na forum Evermotion jest cały wątek poświęcony temu zagadnieniu. A V-ray, z tego co słyszałem ma mniejszą liczbę kontrolek i przez to może być łatwiejszy, co nie oznacza niestety, że jest łatwy w użyciu. Osobiście radzę wybrać Ci na razie jeden moduł do renderowania i w nim się specjalizować. Decyzja należy do Ciebie.
Napisano 9 Marzec 200520 l Autor 1. Wymęczyłem coś takiego z tym światłem w oknie i dawałem "glow" ale wyskakiwał error że nie jest coś tam transparent i nic nie widać poświaty na obrazie. 2. Pytanie: Czy ta płaszczyzna emitująca światło znajdzując się w ramach okna sama emituje światło nacałej powierzchni (chodzi mi o efekt "glow") bo jakoś nie wychodzi? 3. Macie link do jakiiegoś tutka z tym związanego? thx.
Napisano 9 Marzec 200520 l Autor 1. Dodałem listwy boczne. -+- 2. Oteksturowana szafka 1.(mental ray) i 2.(brazill Rio) -+- >>>>>>>>>>>>>>ZOSTAJE PRZY MENTAL JAK NA RAZIE
Napisano 12 Marzec 200520 l Autor Następny update jak sie wam podoba . Ludzie weście coś piszcie bo tak sztywno z lekka. (oceniajcie podpowiedzcie mi cos konkretnego).
Napisano 13 Marzec 200520 l mam nadzieje że zachowasz klimaty jakie panują na stancjach i im podobnych norach ;) wiem bo sam mieszkam na stancji ;) mała referka ;) http://www.humor.mocny.com/zdjecia/24.jpg