Napisano 26 Marzec 200520 l To mój pierwszy post na tym forum ,więc na samym początku chciałbym się przywitać. HEJ! ;-) Mam takie pytanko, bo kompletnie nie wiem jak to ugryźć: Jak uzyskać taki efekt: Chodzi mi o to że elementy oddalone od kamery są rozmyte. Moze ma ktos jakis tutorial do tego, albo mozna to wytlumaczyc w paru slowach. Jak sie ten efekt wogóle nazywa?? ;-) Z góry dzieki za odp.
Napisano 26 Marzec 200520 l Jest to efekt DOF jeśli renderujesz scanlinem to masz to w efektach jeśli vrayem to w opcjach renderu a jeśli czymś innym to nie wiem (DOF nie działa bez kamery) a i WITAJ
Napisano 26 Marzec 200520 l Autor hej, dzieki za pomoc ;-) Wlasnie jestem na etapie odnawiania znajomosci z 3DS bo kiedys (jeszcze w liceum) maniakalnie byłem od niego uzależniony, ale po paru latach wiedza a przede wszystkim wprawa wyfrunęła ;-). Także bede pewnie wiecej pytań zadawał niż odpowiadał. PS. Kurde niewiele się zmieniło od czasów r3 ;-) albo jeszcze do tego nie doszedłem ;-D
Napisano 27 Marzec 200520 l Autor ok tak zrobie, ale na razie szukam jak zrobic jakąś efektowną/realistyczna trawe która nie zabija mojego biednego PC ;-) bo za pomocą scater'a trawniczek renderuje sie pol nocy (bez skomplikowanego oswietlenia ;-) ). Kiedys dawno temu byl taki plugin ktory robil trawe za pomoca efektu atmosferycznego i wychodzilo to naprawde fajnie z dalszej odległości i nie moge go skubanego znaleźć.
Napisano 27 Marzec 200520 l grass-o-matic czy jakos tak (maxplugins.de) polecam do trawy albo do biedy vray fur
Napisano 1 Kwiecień 200520 l vray fur (musisz miec Vraya), shag: fur / hair (musisz miec shaga), vray displacement mod (o ile nie bedzie to animacja) i tez musisz miec Vraya ;] PS. jesli ten obrazek ktory pokazales w pierwszym poscie masz z plytki total textures ... ;] a nie z netu ... to jest tam rowniez bonus tutorial jak dokladnie krok po kroku osiagnac taki efekt ;] pozdrawiam i witam na forum ...
Napisano 2 Kwiecień 200520 l Do rozmycia można użyć pluginka X-Dof - jest szybszy od standartowego DOFA.
Napisano 3 Kwiecień 200520 l Autor Fajnie, bo prędkość standardowego mnie zabija ;-) Czy dziala on tak samo, tzn. "trzęsie" kamerą i robi parę próbek??
Napisano 3 Kwiecień 200520 l Nawet nie potrzebujesz X-dof'a wystarczy Ci jakiś dodatkowy render. Każdy ma dofa choś nie wiem jak w mentalu i FR bo ich na oczy nie widziałem ale co do Vraya i Brazila to jestem pewien i jest tam dość szybko.