Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To mój pierwszy post na tym forum ,więc na samym początku chciałbym się przywitać.

HEJ! ;-)

Mam takie pytanko, bo kompletnie nie wiem jak to ugryźć:

Jak uzyskać taki efekt:

image01.jpg

Chodzi mi o to że elementy oddalone od kamery są rozmyte.

Moze ma ktos jakis tutorial do tego, albo mozna to wytlumaczyc w paru slowach. Jak sie ten efekt wogóle nazywa?? ;-)

Z góry dzieki za odp.

• Odpowiedzi 12
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jest to efekt DOF jeśli renderujesz scanlinem to masz to w efektach jeśli vrayem to w opcjach renderu a jeśli czymś innym to nie wiem (DOF nie działa bez kamery) a i WITAJ

Napisano

hej, dzieki za pomoc ;-)

Wlasnie jestem na etapie odnawiania znajomosci z 3DS bo kiedys (jeszcze w liceum) maniakalnie byłem od niego uzależniony, ale po paru latach wiedza a przede wszystkim wprawa wyfrunęła ;-). Także bede pewnie wiecej pytań zadawał niż odpowiadał.

PS.

Kurde niewiele się zmieniło od czasów r3 ;-) albo jeszcze do tego nie doszedłem ;-D

Napisano

ok tak zrobie, ale na razie szukam jak zrobic jakąś efektowną/realistyczna trawe która nie zabija mojego biednego PC ;-) bo za pomocą scater'a trawniczek renderuje sie pol nocy (bez skomplikowanego oswietlenia ;-) ).

Kiedys dawno temu byl taki plugin ktory robil trawe za pomoca efektu atmosferycznego i wychodzilo to naprawde fajnie z dalszej odległości i nie moge go skubanego znaleźć.

Napisano

vray fur (musisz miec Vraya), shag: fur / hair (musisz miec shaga), vray displacement mod (o ile nie bedzie to animacja) i tez musisz miec Vraya ;]

PS. jesli ten obrazek ktory pokazales w pierwszym poscie masz z plytki total textures ... ;] a nie z netu ... to jest tam rowniez bonus tutorial jak dokladnie krok po kroku osiagnac taki efekt ;]

pozdrawiam i witam na forum ...

Napisano

Nawet nie potrzebujesz X-dof'a wystarczy Ci jakiś dodatkowy render. Każdy ma dofa choś nie wiem jak w mentalu i FR bo ich na oczy nie widziałem ale co do Vraya i Brazila to jestem pewien i jest tam dość szybko.