Napisano 6 Kwiecień 200520 l Witam, mam do zrobienia wizualizacje pewnego produktu. Jednym z elementow jest projektor laserowy, ktory jest wbudowany w urzadzonko. Przeszukalem internet w poszukiwaniu tutkow na temat animacji projekcji laserowych i znalazlem jeden plugin - laser converter firmy pangolin. jednak kosztuje 1000$ wiec szukam czegos tanszego ;] Jesli chodzi o tutka jak zrobic laser ze strony max3d.pl to owszem, promien jest swietny, ale uwazam, ze narysowanie tym promieniem obrazka, ktory widoczny bylby w pojedynczej klatce jest w maxie nie mozliwe lub okolo niemozliwe ;] Szukam dlatego jakiegos sposobu na projekcje obrazkow, ksztaltow lub czegokolwiek, co by przypominalo obraz rysowany wiazka lasera. probowalem nadawac projection map i volume light dla swiatla, ale efekt niezadowalajacy pozdrawiam i dzieki z gory za (p)odpowiedzi
Napisano 6 Kwiecień 200520 l Autor na przyklad: http://www.lumalaser.com/images/samples/Graphics-Xwing-large.jpg lub http://www.gemsnfx.com/lasers-i/stealthpic3.jpg efekt skanera jakby. ciezka sprawa jak dla mnie laser musi rysowac ksztalty, czyli np jak na pierwszym zdjeciu objechac cala sciezke zostawiajac rysunek za soba ale majacze hehe ;] pozdrawiam
Napisano 6 Kwiecień 200520 l jesli animowac to poczytaj o "Particle Flow" daje duze mozliwosci i zapewne przy dokladnych efektach bardzo obciazy twoj procesor :)
Napisano 6 Kwiecień 200520 l Autor w obciazaniu procka mam wprawe :D zastanawialem sie nad partice flow przez chwile, ale widze, ze bede musial zastanowic sie przez dluzsza, bo nie mam pojecia jak to zrobic, ale pewnie sie da ;) pozdrawiam
Napisano 6 Kwiecień 200520 l duzym skrocie podpowiem ci ze w ze powinienes: 1. zbudowac obiekt np. poly ktorego "Edge" beda tworzyly docelowy kszalt i morfowaly w inne ksztalty (bo chyba tak chcesz zrobic) 2. w particle flow kierujesz czasteczki do tego obiektu za pomoca "position object" ustawiasz w nim jako emiter ten obiekt ktory bedziesz morfowac, "Lock On Emitter", "Animated Shape", "Location: Edges" 3. dadajesz wiele innych ustawien i kombinujesz z nimi do skutku :) 4. obracasz ten morfowany obiekt bo lasery podczas pokazow zawsze sie obracaja :) to tak na szybko, bardzo mozliwe ze jest lepszy spob ktory nie przyszedl mi do glowy pozdrawiam
Napisano 6 Kwiecień 200520 l Można też tak: emisja czastek w formie płaskiej wiązki obiekt, ktory ma sie ukazac jest deflectorem (jest niewidoczny dla kamer) cząsteczki po trafieniu na deflector spawnują nowe, które sie swiecą (glow z video posta?)
Napisano 6 Kwiecień 200520 l Autor wlasnie cwicze particle flow, jeszcze tego nie uzywalem. na razie musze sprawic, zeby czateczki wedrowaly po krawedziach, zamiast zatrzymac sie w miejscu po urodzeniu. wieczorem wglebie sie glebiej w funkcje, ale wyglada na to, ze to dobry kierunek