MohSETH Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 Zastanawiam sie czy aby robic vizki trzeba miec wyksztalcenie architektoniczne lub jakies inne pokrewne...? Czy facet po zarzadzaniu moze sie zajac vizkami i czy ma szanse na jakies zlecenie?
SansSerif Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 a tak powaznie, musisz umiec czytac rysunki, musisz miec wiedze i wyobraznie by stworzyc model 3d czesto z samego tylko rzutu, musisz miec wyczucie estetyczne bo wizualki sprzedaja projekt, czasem tez musisz umiec projektowac bo nie wszystko da sie opisac na rysunku 2d i trzeba improwizowac. ogolnie powinienies byc architektem z powolania :D
Bonifatz Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Zgodze sie w pełni z przedmówcą ;D ... jezeli chcesz to wystarczy przysiąść odrobine i powinno byc ok. Podstawa to jak juz wspomniano to umiejetnosc czytania rysunków... bez tego ani rusz ;]
siwy Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Tylko że czasem można dostać rysunki z błędami, dobrze jak się umie te błedy zauważyć. Często trzeba się też domyślać niektótych rzeczy-jak ktoś ma wiedze z dziedziny architektury czy budownictwa to nie ma z tym problemu. Problem ten raczej nie dotyczy wnętrz.
MareG Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Dlatego polecam wprowadzanie do CADa inwentaryzacji ze starych, dużych budynków - nie ma lepszej szkoły nauczenia się "myśleć" o projekcie! Aaaaa ściany krzywe są wszędzie!!!!!!!!!!!! Uwielbiam takie robótki Mówię jak najbardziej poważnie:)
SansSerif Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Często trzeba się też domyślać niektótych rzeczy-jak ktoś ma wiedze z dziedziny architektury czy budownictwa to nie ma z tym problemu. Problem ten raczej nie dotyczy wnętrz. raczej zwlaszcza dotyczy wnetrz. wizualki zazwyczaj robi sie po to by wygrac przetarg. czyli nie ma czasu na opracowanie wszystkich detali przez projektanta ale juz ten sam projektant chce na obrazku zobaczyc detal ktorego nie zaprojektowal. ja tak zaczynalem kariere :D projektowa. dostawalem do zwizualizowania "projekt" wnetrz zawierajacy tylko rzut, ktory od budowalnego roznil sie wylacznie adnotacja "ma byc jasno, cieplo i rodzinnie ale nie za nowoczesnie".
Wielka_Siostra Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 dostawalem do zwizualizowania "projekt" wnetrz zawierajacy tylko rzut, ktory od budowalnego roznil sie wylacznie adnotacja "ma byc jasno, cieplo i rodzinnie ale nie za nowoczesnie". A to źle czy dobrze? Ja to zawsze dostaję wytyczne: "ma być jasno, ciepło i rodzinnie, ale nowocześnie". Już nie wiem co gorsze/lepsze;-) Pzdr
SansSerif Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 A to źle czy dobrze? Ja to zawsze dostaję wytyczne: "ma być jasno, ciepło i rodzinnie, ale nowocześnie". Już nie wiem co gorsze/lepsze;-) Pzdr dobrze bo mozna duzo sie nauczyc, zle bo placa tylko za obrazek, 100 pln od ujecia a tak na prawde robi sie projekt za ktory ktos bierze 300pln/m2
Jim mee Napisano 30 Kwiecień 2005 Napisano 30 Kwiecień 2005 bo placa tylko za obrazek, 100 pln od ujecia a tak na prawde robi sie projekt za ktory ktos bierze 300pln/m2 Możesz to rozwinąć .. kim jest ten "ktoś" i czym on - ktoś się zajmuje ??
Rekomendowane odpowiedzi