Napisano 24 Kwiecień 200519 l Witacie. chce zrobic znimacje przekroju.. nie wiem jak to zrobic. pewnie to banal ale ja jestem poczatkujacym... chce zrobic przekroj jakiejs prostej bryly.. stworzylem tez druga bryle i w materialach ustawilem aby byla przezroczysta (aby stworzyc powierzchnie ktora bedize przecinala i jej na renderingu nie bylo widac).. potem chcialem aby ta przezroczysta najezdzajac na ta ktora miala ulec przekrawaniu... odcinala ja po kawaleczku... jakos Boolean.... ale nie wiem jak to w animacji zrobic.. pomozcie... moze zle sie do tego zabieram. nie znam programu na tyle aby wiedziec ze sa prostrze albo lepsze metody. pozdrawiam!
Napisano 24 Kwiecień 200519 l 1. Czyli to co by zrobił boolean, Ciebie zadowala, ale problemem jest animacja? No to ja nie widzę problemu, gdyż elementy składowe booleana mogą być animowane. ewentualnie: 2. Clipping planes (choć to rozwiązanie pewnie będzie nieodpowiednie)
Napisano 24 Kwiecień 200519 l moze ten tutek bedzie pomocny http://67.15.36.49/team/Tutorials/cutting/cutting1.asp pozdrawiam
Napisano 25 Kwiecień 200519 l Nodobra.. to ja zadam to pytanie tutaj skoro już jest wątek o booleanach... Mamy cylinder.... i mamy boxa z animowanym noisem. Zakładamy subtract i od Cylindra odejmujemy Boxa.... efekt jest taki, że czasami cylinder znika.... zna ktoś na to sposób? Dzięki
Napisano 25 Kwiecień 200519 l Przy pierwszym podejściu mi wyszło odwrotnie (cylinder jest co kilka klatek cały). efekt znika, jeżeli zmniejszyłem parametr 'height' w cylindrze, nie było też chyba, gdy zwiększyłem ilość podziałów w box'ie. Ale trudno znaleźć jakąś konkretną zależność, efekt chyba się po prostu czasem pojawia jako bug. Ogólnie widzę, że bool'e nie są zbyt przyjemne podczas animowania. No i pewnie jeśli chodzi o końcowe zastosowanie, nie jest mowa o obiektach parametrycznych, przez co eksperymentowanie z gęstością siatki może być utrudnione.
Napisano 26 Kwiecień 200519 l Autor dziekuje bardzo za tego tutorialka i za pliczki w maxie :) bardzo pomogly :) pozdrawiam!!!