Napisano 25 Kwiecień 200519 l Witam, Proszę o wyjaśnienie po co wyznacza się normalne do powierzchni i czy w każdej scenie trzeba coś takiego robić. Robię model żurawia (dźwigu) i potrzebuje zrobić olinowanie ale nie wiem jak. Mógłby mi ktoś napisać jak wymodelować elastyczne elementy olinowania.
Napisano 25 Kwiecień 200519 l co do tych lin to bierzesz sobie spline, rysujesz to co trzeba a potem w zakladce rendering zaznaczasz "renderable" i "show render mesh" czy cos takiego, i wpisujesz promien czy tam srednice :)
Napisano 28 Kwiecień 200519 l Autor Witam, Proszę o wyjaśnienie po co wyznacza się normalne do powierzchni i czy w każdej scenie trzeba coś takiego robić. proszę jeszcze o odpowiedź na powyższe pytanie
Napisano 28 Kwiecień 200519 l a mozesz wyjasnic o co dokladnie chodzi? jakos jeszcze sie nie spotkalem z "wyznaczaniem normalnych do powirzchni" w swojej krutkiej karierze i w jakim programie :)
Napisano 28 Kwiecień 200519 l normalnych nie musisz wyznaczać, one tam są ;] w gruncie rzeczy to nie bawi sie zazwyczaj nimi, bo nic nie dają, no moze jak masz problemy z widocznością ścianek to możesz je ujednolicić (ręcznie za pomocą flip normals w editable poly bądź modyfikatorem Normal). Normalne to raczej w fizyce sie cześciej przydają niz w 3d;]
Napisano 28 Kwiecień 200519 l Autor w pracy magisterskiej mam taki rozdział: "Wyznaczanie normalnych do powierzchni", na żadnej stronie się z tym nie spotkałem. A wszystko robie w maxie.
Napisano 28 Kwiecień 200519 l a jaki masz temat pracy magisterskiej ?? normalna to wektor prostopadly do powierzchni i tyle. ja bym tego poszukal raczej w ksiazkach do matematyki gafiki komputerowej :-)
Napisano 28 Kwiecień 200519 l @ Salvator- o ile nie pracuje się przy grach- tam odwrócona normalna oznacza przezroczysty poly (one sided materials) :D. Maya też czasem się buntuje przy wygładzaniu albo optymalizacji siatki jak normalne są skopane.
Napisano 28 Kwiecień 200519 l Autor a jaki masz temat pracy magisterskiej ?? wirtualna symulacja maszyny budowlanej
Napisano 28 Kwiecień 200519 l a moze chodzi Ci poprostu o wyruwnanie obiektu do powierzchni poprzez normalna?
Napisano 30 Kwiecień 200519 l myślałem że to będzie bardziej skomplikowane :D prosze bardzo - machnij sobie loftem :)
Napisano 30 Kwiecień 200519 l No i są jeszcze mapy normalnych. Wtedy zmienia się jakby wektor normalnej do powierzchni poprzez wielkości pobrane z bitmapy (odpowiednio RGB do UVW czy jak kto woli XYZ lub ABC) :D