Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jestem własnie w trakcie tworzenia animki a dokładniej nakładania mieczy świetlnych na AVI'ka. wyswietlaja mi sie błedy których normalnie tam niema a konkretnie dziwne zniekształcenia obrazu i takie jakby paski. Wsyzstko można zobaczyc na obrazku poniżej. Niechce tego renderować w ten sposób bo filmik staraci duzo na jakości a pierwszy raz spotykam sie z tego typu błędem. Będe bardzo wdzięczny za szybką pomoc.

Pozdrowienia Jander.

ps. Z daleka tak bardzo tego nie widac.

1.JPG

2.JPG

b%B3ad.JPG

( NA TYM ZDIECIU NAJLEPIEJ WIDAC O CO MI CHODZI )

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 767
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

eeehehehehe zanim zabierasz sie za takie rzeczy poczytaj troche o technologii telewizyjnej ;)

A tak żeby nei byc złośliwy... Obraz telewizyjny składa siez 25 klatek... ale 50 półól

Oznacza to, że telewizor wyswietla jedna klatke 2 razy.... raz linje nieparzyste... raz parzyste. Tak też obraz zapisywany jest na materiale Videodzieki temu na jednym obrazku masz widoczna faze ruchu.

Microsoft zrobił fajny nr... i jego Windows Media Player rozpoznaje takie półpola i automatycznie odtwarz CI plik z częstotliwością 50Hz za to o połowe mniejszy ;)

Niestety znam tylko 1 sposób.. żeby sie tego pozbyć.. exportujesz klip do plików BMP albo innych... bez kompresji... i w PSie automatem nadajesz każdej klatce filtr De-Interlace (czy jakostak).

Mozesz też wyrenderowac materiał z maxa z zaznaczoną opcja Interlace... i zrobi ci dokładnei takie same "zabki" ...

Jak nie chwycisz o czym mówię... to sięgnij to helpa w programach ;)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki, mam nadzieje że mi sie uda ; ). PS'a niemam wiec zrobie to w maxie no chyba ze nie zniajde tej opcji interlace. To lece na drugi komp i biore sie za robote. Jeszcze raz dzieki.

Napisano

asblaze: tzn. ze to wina kodeka MS ? - jesli tak, to czy nie latwiej przekonwetowac to np. virtualdub-em by zapisal tego avi bez iterlace ? i dopiero wtedy nakladac efekty ?

program chyba powinien sam sie tym zajac po zmianie ustawien kodeka?

Napisano

sbx.... nienie... taki jest standart PAL .... "ząbkowany" :) WMP tylko rozpoznaje żę są półpola.... i zamiast odpalać plik 720x576z 25 klatkami z ząbkami odpala 2xmniejsze ale każde półpole interpretuje jako klatkę... czyli wyswietla 50 FPS.

Nie wiem czy VDUB ma deinterlace... nie spotkałem niestety

Napisano

Naturalnie ze ma:)

I do tego kilka opcji tego filtra jest i jest to obowiazkowa pozycja :)

A dotego Virtual Dub jest darmowy :0