ciechurka Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 Mam nastepujacy problem -zaczynam zabawe z 3dmaxem i wymodelowalem sobie "mrowke" - tzn. taka humanoidalna poczware bo trudno to nazwac mrowka, ale nie o to chodzi... Glowe tworzylem jako pierwsza i je siatka wyszla mi o wiele za gesta.... Jak to zmienic ?? czy jest taka mozliwisc ??
3dsmaxman Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 chyba najprostszym (czytaj najprymitywniejszym) rozwiazaniem jest zeznaczenie czesci niepotrzebnych wierzcholkow i zastosowanie operacji Remove
polka dot Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 najpierw krawedzi (edge) a potem wierzcholkow (vertex)
siwy Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 Są też modyfikatory multi res i optimize. Tylko po nich już ciężko modelować bo twoży niregurale poligony
streaker Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 A mnie od dłuższefo czasu męczy pytanie, czy nie można ustawić tak, żeby przy usuwaniu edgów od razu usuwał vertexy ?? Strasznie to denerwuje, jak musze dwa razy to samo robić.
Bacry Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 ja to robię tak, żę jak zaznaczę vertexy to robię przemianę selekcji na vertexy, wracam do edge kasuję te krawędzie, przechodzę do vertex i kasuje vertex. mogło by być jednak jakoś prościej.
streaker Napisano 15 Maj 2005 Napisano 15 Maj 2005 Tak, tylko wtedy ciągle robie to samo dwa razy, najpierwsz musze pozaznaczać vertexy, a potem edge...
ZikO Napisano 17 Maj 2005 Napisano 17 Maj 2005 Chyba jest taka funkcja w editable poly do usuwania vertex'ow, ktore nie naleza do zadnych krawedzi czy poligonow: 'Remove isolated vertices' w 'Edit Vertices'. Mysle, ze o to chodzi, o ile dobrze zrozumialem Moznaby wtedy usunac wszystkie krawedzie, poligony itd. i uzyc jej jako ostatniej .... i problem z glowy ;p Pozdrawiam.
bartonfink Napisano 17 Maj 2005 Napisano 17 Maj 2005 Jest na to sposob - orionaflame - jest o nim w archiwum newsow) zestaw narzedzi przydatnych podczas modelowania - min. usowa edge wraz z verrtexami
streaker Napisano 17 Maj 2005 Napisano 17 Maj 2005 Dzieki barton_fink - sprawdze jak tylko bede miał czas, ehhh..., ciezkie jest zycie młodego grafika, w szkole cisną, w domu cisną, a czasu na maxa niy ma :(
Rekomendowane odpowiedzi