Napisano 15 Maj 200519 l witam, mam problem z dirt mapami... chcialem nalozyc teksture farby na fragment muru ale ta dirt mapa naklada sie na caly mur :( jak nalozyc ja na tylko wybrany fragment?
Napisano 15 Maj 200519 l hihihi> mnie to nie razi ale moderatorow owszem > piractwo! musz miec tak : texture cegiel, texture farby i texture o takich samych wymiarach > czarno biala! > czarne tam gdzie cegly, biale tam gdzie ma byc farba, potem uzywasz mat. takich jak : mix, blend i mozesz uzyskac to co chciales > lub zalatw sobie body painta, i paluj po modelu, pozdr.
Napisano 15 Maj 200519 l Autor tak mam no ale patrz... ta mapa naklada mi sie na cala sciane i jest rozciagnieta a ja chce tylko na fragmencie :P
Napisano 15 Maj 200519 l To może ją potraktuj modyfikatorem UVWmap? Albo po prostu obrób całść poza maxem, w Photoshopie i nałóż jako pojedynczą teksturę. Ja tak robię, bo jest mi duuużo wygodniej.
Napisano 16 Maj 200519 l texporter jedynie przekłada uvw na bitmapę (nie zrobi za ciebie ani mapowania ani nie nałoży tekstury) Włącz widoczność mapy w vieporcie i przeskaluj sobie mapę brudu. Będziesz miał od razu efekt na ekranie. Pewnie nie wiesz jak przeskalować? W pierwszej zakłądce mapy (bitmpy) masz takie parametry jak powtarzanie map obrót i przesunięcie (nazw orginalnych nie pamiętam) metodą prób i błędów dojdziesz do wszystkiego w niecałą minutę.