Napisano 18 Czerwiec 200222 l Do wszystkich szczycących się dużą ilością ramu. Ostatnio kiedy dodałem ram do kompa włączyłem scenkę do renderingu i tu zaskoczeine. Mam 512 ramu a 3dsmax podaje takie dane: fizyczna pamięć używana przez 3ds 180MB, wirtualna 213MB. No a gdzie pozostałe bajty. A ssytem podaje właściwą wielkość, i programy testujące nie widzą błędów w pamięci. Czemu więc 3ds nie używa całej dostępnej pamięci fizycznej.
Napisano 18 Czerwiec 200222 l witam po pierwsze zalezy jakigo systemu uzywasz , jezeli uzywasz win xp to odrazu mowie ze ten system pozera ogromna ilosc ramu dlatego powinienes ustawic swapa podobnie jak ja na 2,5 gb =]]]]]]] porogramy dzialajace w tle tez pozeraja pamiec wiec przed renderingiem wylaczaj np. antivirusy i inne programy co dzialaja w tle np. winamp bardzo spowalnia render ale chyba bym zwariwal gdybym nie slychal na winampie podczas renderowania =]]]] aha po ktores tam z kolei max nie w wykrywa wiecej ramu bo nie jest mu tyle potrzebne do wyrenderowania danej sceny =]] to by bylo chyba na tyle =] pozdro. ps. oczywiscie moge sie myli =]]
Napisano 18 Czerwiec 200222 l witam zainstaluj sobie program do optymalizacji RAMu np. RAM Idle Pro, soft tego typu kontroluje na bieżąco ilość wolnej pamięci i stara się wyrzucać śmieci z RAMu pozostawione przez niektóre aplikacje i sam system, więc będziesz mógł skontrolować ile tak naprawdę masz wolnej pamięci i ile z niej wykorzystuje MAX. Mam 1GB ramu i winXP i przy otwartej przeglądarce, winampie i jakimś tam katalogu, menadżer zadań z windozy pokazuje że zajęte jest około 180 MB, a ram idle że zajęte jest faktycznie 290 MB :( u Ciebie może być podobnie pozdrawiam hageri
Napisano 19 Czerwiec 200222 l Mi na przykład przy tej samej scenie raz zużywał np. 100 Mb a następnym razem wyciskał prawie wszystko (zostawało ze 2 Mb) a za trzecim 80 Mb :) Pozdrawiam: Lucas
Napisano 10 Luty 200421 l Cześć wszystkim !!! Czy 3DS MAX 5 powinien wykożystywać całą ilość ramu która jest w kompie czy może wykożystuje tyle ile potrzebuje (mam 512 mb a wykożystuje mi np. 270 mb). Do czego służy opcja Conserve Memory ??? Nie wiem czy dokupiś sobie 512mb warto jeśli 3DS max mi tego nie wykożysta (przynajmniej w prostrzych scenach)?
Napisano 29 Luty 200421 l zamin max zużyje całą pamię to napewno CI sie wywali - raczej jest to max 70 % pamieci pozatym zauwać - w miarę postępu renderu - przy kolejnych klatkach animacji zauważ że do każdej klatki zużywa sobie coraz wiecej - zdarza sie odwrotnie - kiedy kamera widzi część sceny mniej złożoną - ale raczej postepuje do przodu i dopiero po kilku klatkach w miarę się ustala conserwe memory ma niby oszczędzac pamięć ale nie zauważyłem jakiś szczególnych różnic