danilo2 Napisano 20 Maj 2005 Napisano 20 Maj 2005 Jaki waszym zdaniem jest obecnie najlepszy program do compostingu - After Effects, Combustion, czy jakiś inny?
Tomek Kosiorek Napisano 20 Maj 2005 Napisano 20 Maj 2005 nuke 2d jest rewelacyjny;rowniez digital fusion zasluguje na uznanie natomiast jest jeszcze shake ale tylko na linuxa i mac os
mistrz3d Napisano 20 Maj 2005 Napisano 20 Maj 2005 ja polecam Discreet Combustion 4, jest przeznaczony raczej do profesjonalistow z kieszonkowym wartym 3000zl:P ale programik wymiata.... (Gangi Nowego Jorku, Teledyski Fatboy Slima i Jay-Z sa w nim zrobione)
Rascal Napisano 20 Maj 2005 Napisano 20 Maj 2005 Pierwsza sprawa to nalezy sprawdzic w jakim sie lepiej czoje srodowisku czy opartym na warstwach ( Combustion, After Effects ) czy nodach ( Nuke, Digital Fusion ) Kolejna sprawa jest to ze zwykly user raczej tak szybko nie doceni danego softu z racji lepszej realizacji pewnych specyficznych dosc zlozonych zadan a uzycie przez poczatkujacych mocarnych softow High-End wywoluje co najmniej usmiech na twarzy.
streaker Napisano 28 Maj 2005 Napisano 28 Maj 2005 Nie moge nie zgodzić sie z Rascalem - a potem rzuci płyte z programem do kąta, gdzie będzie miejscem do osiadania kurzu, albo użyje jako podstawke pod kubek z herbatą. danilo2 - nie zadawaj takich pytań, bo możesz wywołać burze zwolenników danego softu (no może nie tutaj, ale na forum efixa już raczej tak)
Gość User190 Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 hmm.. jak już jesteśmy przy tym temacie (nie chcę zaczynać nowego wątku :p) - który z tych progsów jest w stanie przetworzyć mi poprawnie quick time'a (.mov) i .mpg/.mpeg ?? Kiedyś troszkę "zabawiałem się" z combustion i Afterem, ale nigdy nie potrzebowałem, zeby obsługiwały one qt. Btw. Combustion bije na głowę aftera, jeśli ktoś poszukuje profesjonalnego narzędzia high end.. niestety do profesjonalnego narzędzia trzeba też mieć profesjonalny przęt :)
streaker Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 M@Ti - nawet nie chce mi sie ciebie nawracać co do tego AE i Combustiona O co ci chodzi jak piszesz "przetworzyć" bo za bardzo nie kapuje, chcesz to po prostu wczytać do projektu, bo jak tak to AE bezproblemowo radzi sobie z .mov, podobnie z .mpg
Gość User190 Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 Ok.. Combustion również :) Właśnie sprawdziłem.. :D Czyli powiadasz, że AE jest lepszy?? Poprzyj to jakimiś argumentami - może spróbuję :) Mam gdzieś w domku wersję 30 dniową :D
streaker Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 W czym AE jest lepszy od Combustiona: 1. pod względem ilości filtrów 2. nie ma chyba nic lepszego do tworzenia napisów Poza tym większość nowości w C4 była już wcześniej w AE 6.5 (ok. 1,5 roku prędzej). Natomiast przewagą Combustiona jest morphing. Combustion nie ma też lepszych narzędzi do kluczowania, wbrew powszechnej opinii, gdyż razem z AE dostajemy Keylighta, który jest zdobywcą nagrody amerykańskiej Akademii Filmowej. Więcej napiszę jak dokładnie przetestuje Combustiona.
Rascal Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 Jesli chodzi o filtry to zarowno Combustion jak i Digital Fusion supportuje te z AE. Jak ktos lubi zapuscic sie w egzotyczne rejony moze sie lapsnac na Toxik'a :) Co do Keylight AE to Combustion 4 doczekal sie Diamond Keyer'a znanego m.in z Flame.
Robertus Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 Na zeszlorocznym DigitechMedia pierwszy raz zobaczylem w akcji Digital Fusion , zaraz po powrocie sprawdzilem go w akcji i powiem ze soft wymiata. Przede wszytkim szybkosc, po 2 stabilnosc i w miare latwy do przyswojenia (nody). Moj top : 1) DF / Comb (tez bardzo dobry ale przynajmniej u mnie malo stabilny) 2) AE
Gość User190 Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Hmmmm.... macie namiary na jakieś DOBRE tutki do AE?? :> Zainstalowałem sobie wczoraj i nie jest zły :)
streaker Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 http://www.ayatoweb.com/ http://www.creativecow.net/
Valoos Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 streaker nie zabardzo mogę się zgodzić z tym że AE "bezproblemowo" radzi sobie z .mpg, nie raz potrafi się ładnie zglebić, dlatego polecam zamienić sobie .mpg na np. .avi w np. Premiere. To samo tyczy się formatu .mp3 (najlepiej najpierw zamienic na .wav). Oczywiście wszystko zależy od konkretnego pliku... Co do porównania AE z Combustion to lubię oba ale zależy do czego i tak: -AE jest bardziej intuicyjny (dla użytkowników photoshopa) -Combustion ma lepsze efekty dopasowania kolorów -AE ma presety do textu, ale w Combustion jest większa swoboda jego animowania -Combustion ma ładniejszy tryb 3D (zajebista obsługa rpf,rla, refleksy itp.) -AE jest zdecydowanie szybszy w trybie 2D -Pluginy z AE działają w Combustion
streaker Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 nie rozumiem co masz na mysli pisząc "zglebic" - program sie wysypuje, czy bardzo długo mieli po dysku ? Mnie sie nigdy nie zdarzyło... Co do .mp3 to fakt, lepiej na wava zrobic, podobnie z divx'ami, xvid'ami, zreszta tych ostatnich to wogole nie łyka.
Baldack Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 a moze darmowy cinepaint:D uzywany w takich filmach jak 2fast2fourist stiuard malutki itd:D ... przeniesione z linuxa:)
streaker Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 from : http://cinepaint.sourceforge.net/ Windows version is currently broken and won't be available again until Glasgow a szkoda, chętnie bym sobie go pooglądał, tak z ciekawości...
Gość User190 Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 Hmmm... AE mi się spodobał - jest dużo łatwiejszy w obsłudze niż Comb... :)
Baldack Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 from : http://cinepaint.sourceforge.net/ Windows version is currently broken and won't be available again until Glasgow a szkoda, chętnie bym sobie go pooglądał, tak z ciekawości... jest masa stron z ktoorych mozna go sciagnac:D... przypomina troche gimpa:P
streaker Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 M@Ti -> czy łatwiejszy to nie wiem, ale na pewno bardziej intuicyjny, szczególnie jak się wcześniej używało innych produktów Adobe, ja osobiście preferuje znowu C4. Baldack -> to akurat nie dobrze, strasznie nie lubie gimpa, a już najgorszy jest ten interface, który sie otwiera w kilku okienkach i zapycha mi cały pasek zadań.
streaker Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 Combustion4 -curve editor o niebo lepszy od tego z AE -po zapoznaniu sie z interfacem, jest on całkiem przyjemny i wygodny -szybko sie uruchamia -wygodna praca w kilku oknach -Diamond Keyer -Discreet color corrector -render quene -czarna skóra (dla mnie to "+" ) After Effects 6.5 -szybkość pracy -Keylight -wieksza liczba pluginów (3d stroke np. nie działa na C4) -większa liczba filtrów -współpraca z Premierem i Encorem (tworzenie animowanych menu, kopiowanie timeline'u przez schowek) -intuicyjny interface -elastyczny interface (możemy dowolnie poustawiać okienka) Pod AE brakuje niestety narzędzia do zaawansowanej korekty koloru (w standardzie), bo oczywiście mamy świetnego Color Finesse (jeżeli mnie pamięc nie myli, to kosztuje on 500$), narzedzia do zaawansowanego kluczowania w samym AE też nie ma, ale na płycie dostajemy Keylighta, więc nie jest to problem.
streaker Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Dalszy ciąg: Combustion4 -możliwość pracy na nodach -przycisk Animate -współpraca z maxem (to jest cudo, malowanie textur, displacement map na żywo), jak ktoś chce to zobaczyć to na stronie discreeta są video tutki i tym. -akceptowanie większości filtrów z AE i PS'a After Effects -wygodniejsza praca na timelinie
Rekomendowane odpowiedzi