Penny Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 Witam Ciekawi mnie czy sa w polsce jakies firmy/ osoby prywatne dysponujace wieksza moca obliczeniowa do samego renderingu (renderfarmami)? nie raz czas nagli a komp nie wyrabia i trzeba rezygnowac z pewnych rzeczy... Wieksza moc obliczeniowa to rozumiem przez jakies 20-xx Ghz conajmniej i ile to kosztuje? Gdzies w sieci znalazlem ale to bylo ogloszenie z 2001r. ze ktos ma 4,5ghz w sumie i godzina pracy takiej farmy kosztuje 50zl .. i trzeba zeby renderowalo co najmniej godzine... Jakie sa stawki teraz i kto to robi? Wiem ze to moze nie koniecznie dobre czesc forum ale to tutaj wpada najwiesza ilosc osob i to wlasnie one moze cos wiedza.. Dziekuje.. Pozdrawiam Przemek
snakeq Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 Dołączam się do prośby o odp. na pytanie Pennyego.
TheRifler Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 Ciekawa sprawa... Ja proponuję aby otworzyć taki interes... Potrzebna była by np. stacja robocza sun microsystems z wieloprocesorową płytą... I taka sieć złożona z np 10 takich stacji... Jeżeli jedną by nafaszerować 5ghz mocy * 10 to było by 50ghz... czyli b. duża siła robocza... koszt godzinki to było by coś 150 zł :D proponuję stworzyć sieć o nazwie Render .net... oto moja wizja: użytkownicy instalują oprogramowanie które wspomaga renderingi innych podczas pracy ich pc... Non stop.. Oczywiście w małym wykorzystaniu procka... Za to osoby udostępniające zbierały by sobie profity że sami renderowali innym i mieli by rendering u innych... Istniało by Ratio przydzielania i wogule to było by przydatne...
snakeq Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 lol, rotfl itp. jakby to określiły pewne interesujące osoby z gg. Idea sama w sobie może i dobra, gorzej z realizacją jak wiadomo. Czekamy z Pennym dalej na jakieś konkrety.
siwy Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 No, koledzy informatycy ruszcie głowami. Ja sie oczywiście jestem za i jestem gotowy wejść w to. Świetny pomtsł, tylko czy w ogóle to jest do zrobienia...
southside Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Proponuje aby renderfarme stawiac na komputerach z procesorem o mniejszej ilosci Ghz. np na 1,6Ghz. Poniewaz takie komputery wydzielaja mniej ciepla, a jesli myslicie powazniej o postawieniu renderfarmy to moze sie okazac ze koszt chlodzenia pomieszczenia z komputerami wyposazonymi w procesory np 2,8 Ghz moze okazac sie wiekszy niz zaoszczedzienie tych pieniedzy kupujac komputery z wolniejszym zegarem ale wieksza ilosc, przez co mozemy dysponowac ostatecznie wieksza moca obliczeniowa:))) Pozdrawiam
dirty Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 zobaczcie sobie na to: http://www.bit-tech.net/modding/2004/08/21/9ghz_rendiathon/1.html koles zrobil za 400 funtow z kawalkiem renderfarme o mocy ~9ghz. . przegladalem rozne oferty z allegro i jest to SPOKOJNIE do zrobienia.
Salvator Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 aż się spytam, na jakim systemie uruchomilibyście renderframe? Przy takich maszynach w grę wchodzą tylko systemy unixowe, a co za tym idzie raczej pole manewru jeśli chodzi o renderery jest ograniczone.
southside Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Myslalem o wiekszych maszynach. Ja mam do dyspozycji renderfarme o mocy ok 35 Ghz (tzn sumie szybkosci procesorow).
P!@tr Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 moze http://www.renderplanet.com , sa opcje platna i darmowa tylko darmowa ma ograniczenie czasowe. pozatym nie obsluguje niektorych programow np. 3dsmax.sam nigdy nie kozystalem bo mam maxa wiec...
razor Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 hm.... widać że ludziska mało obyci ze sprzętem komputerowym wyższym niż PC. Ja już się zastanawiałem nad uruchomieniem czegoś takiego, ale dobiły mnie wizje kosztów, które choć osiagalne to jednak dla mnie zbyt duże abym się za to zabrał. Edit, specialy for Southside: - jak chcesz skorzystać z renderfarmy to użyj wspomniany już renderplanet - jak ktoś chciałby zrobić renderfarmę, to nie z PC, lepiej rozejrzeć się za profesjonalnymi rozwiązaniami np. od Sun'a , bo mimo drogich maszyn koszt osiągnięcia zakładanej wydajności bedzie niższy niż przy PC solutions. No i warto odłożyć na ten cel minimum 200.000zł (mówimy o niewielkiej farmie).
southside Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 to zastanawiam sie dlaczego umiesciles ten post?? Dowiadujemy sie z niego ze jestes obyty ze sprzetem wyzszym niz PC:) i ze nie masz pieniedzy. Poza tym nic do sprawy jakiej dotyczy ten watek nie wnosisz nic nowego:) Pozdrawiam:)
southside Napisano 24 Czerwiec 2005 Napisano 24 Czerwiec 2005 To jeszcze chcialbym uslyszec jak renderowac na sunowskich maszynach w 3ds max uzywajac np brazila?? Bo uzywajac Mental raya wiem jak posadzic renderfarme pod unixowym systemem. Sam uzywam Mental raya pod Irixem na Silicon graphics. W wiekszosci przypadkow jednak jestesmy skazani na PC a na pewno do momentu kiedy wiekszosc oprogramowania 3d nie bedzie wypuszczanych w wersji 64-bity pod Linuxa i jego odmiany. Nie sadze aby czytelnicy tego postu mysleli o renderowaniu Blue Moon Rendermanem czy nawet Mental rayem ktorego i tak mozna uzywac na PC, a w przypaku maxa 7.5 mozna takze w latwy sposob korzystac z bucket renderingu. Dzieki i Pozdrawiam:)
freon Napisano 27 Czerwiec 2005 Napisano 27 Czerwiec 2005 Sam uzywam Mental raya pod Irixem na Silicon graphics.Chłopie, co Ty za bajki piszesz! Taki duży, wstydź się! :-)) Polecam zainteresowanym renderfarmami: http://www.linuxjournal.com/article/6783
TheRifler Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 Hmmm... Utworzenie internetowej renderfarmy ma sens i jest wykonywalne... Nalerzało by przygotować oprogramowanie co by tworzyło dostępy na kompach, łączyło się z nimi... I aplikacje serverkową. Jeżli już cos takiego robic to najlepiej dla 3Ds Max ponieważ mamy najwięcej użytkowników... Wyobraźmy sobie że 100 osób bierze udział w eksperymencie takiego .net renderu... Mamy ok 100GHz mocy renderującej... Całość działa na ratio, i dynamicznym przydzielaniu użytkowników co chcą coś renderować do kompów z małym ratio... Nieco pracy, ale gdyby tak zebrać polskie programujące głowy to polska by zabłysła, a graficy by mieli nowe narzędzie...
razor Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 No wizja renderingu na zasadzie podobnej do seti czy UD nie jest taka głupia jak niewykonalna. Popytam trochę programmerów, a nóż który się bardzo nudzi.....
TheRifler Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 hehe ... razor - co to za nowy seksowny avatar? pozatym przydało by się napisać o tym na webport.pl tam są ludzie co się im bardzo nudzi...
SansSerif Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 maxwell online, ale drogo http://www.arkadin.biz/
Rekomendowane odpowiedzi