Drakula Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 Jak zwykle biore sie za mniej oblegany temat :P Z gory mowie, ze nie wiem czy skoncze ta prace, ale chc esobie zaklepac, co by nikt nie wpadl na ten sam pomysl :) Pracka bedzie przedstawiac (moze nawet dwa ) AT-AT z SW w zimowym plenerze, oraz (albo dwa :P ) statek (nie wiem jak to sie nazywalo tam) ktory wiaze im nogi. Proste i mam nadzieje, efektowne ;) Moze na dniach wrzuce jakis zarys sceny.
Leru Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 snowspeeder Deus, snowspeeder :) (statek, albo dwa, wiążące nogi AT-AT`om). SW - zawsze i wszędzie :) witam i życzę powodzenia
kolegaalek Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 a ja nie;p Nie ma co, inwencji troszke brak:) No ale zobaczy sie, moze czyms jednak zaskoczysz:D
giorgione Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 hihihhi jednak ktoś robi SW :) Oby wyszło :). pozdr giorgione
Drakula Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 no, to moge powiedziec, ze szkic mam juz prawie skonczony :) Jutro pewnie wrzuce go po ostatnich poprawkach i jezeli nie bedzie wiekszych zastrzezen... zabieram sie za kolor :D
Drakula Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 Na podstawie prostego modelu w poserze poskladanego z propow zrobilem szkic wstepny, a potem juz jakos samo polecialo. Wstepny szkic obrazka (ale na nim bede nakladal kolor): szkic z planowanym ulozeniem snowspeedera (snowspeeder nie jest czasem za duzy ? ): Jako obrazek tla uzyje tego obrazka, tylko w powiekszeniu, podmalowanego i bez tych At-At co widac (no, chyba ze macie jakas inna, lepsza propozycje na tlo. Moze jednak pustynia? ) btw - jezeli znajdziecie jakies bledy "anatomiczne" to piszcie :P Zastanawiam sie czy nie upodobnic scenerii do tego: http://www.lichtschwerter.de/mrneu/atatpic.jpg
-M@RTIN- Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 ach, juz czuje te zimowe klimaty. zapowiada się wspaniała pracka
Drakula Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 wrzucam tlo. Calkiem fajnie to wyglada razem ze szkicem AT-AT, wiec moze jednak skoncze ta prace :P Po lewej, w tle na dolnym srodku ( :P ) beda szly inne ATAT, ktore beda sie staraly zestrzelic dwa snowspeedery oplatajace pierwszoplanowego (szkic) ATAT.
mkk3a Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 btw gwiezdnych wojen - czy moge do bitwy (3d) przystąpic z tym at-at co jest w dziale wip? :) no i zeby nie było ze OT - nogi w przekroju nie są kwadratowe (a na takie wyglądają w Twoich szkicach). tak na oko wydaje mi sie ze stosunek boków wynosi jakieś 1:4. poza tym łydka w przedniej prawej nodze (ta podniesiona) jest za krótka
mkk3a Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 no przez noge robisz przekroj poprzeczny (czyli płaszczyzną równoległą do podłoża) i wtedy w przekroju otrzymujesz z grubsza prostokąt. u Ciebie ten prostokąt jest prawie kwadratowy, a w rzeczywistości (nie wiem czy to dobre określenie do SW :)) ten prostokąt powininen być bardzo wydłużony. zresztą lukniej na tę referke, powinieneś zorientować sie o co mi biega: http://www.drfreund.net/bigfiles/images/gallery_blueprint/at_at.jpg
OMAM Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 wygląda fajnie, co klasyka to klasyka. Niech moc będzie z tobą Deus
Drakula Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 mkk3a, thx :) Faktycznie przeoczylem ze sa za grube. Jutro wrzuce poprawiony szkic.
Baldack Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=16512 cos takiego robisz...to juz bylo:P
Drakula Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 wiem ze to bylo, ale neistety zauwazylem to dopiero po zalozeniu tematu i zrobieniu wsteponego szkicu... tak wiec nie zamierzam teraz rezygnowac :P
sir_Bols Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 co do konceptu to moze rozwaz zmiane polozenia speedera... imho fajniej by wygladalo gdyby lecial bardziej w kierunku obserwatora....
Drakula Napisano 23 Czerwiec 2005 Autor Napisano 23 Czerwiec 2005 Poprawki... nogi sa o polowe ciensze (ale i tak chyba sie za grybe wydaja, nie ? ). Noga uniesiona zostala troche poprawiona, choc dalej cos mi nie pasuje w "stopie" i "kostce". Moze to tylko zludzenie - powiedzcie co o tym myslicie :/ dopiescilem glowe. Moze troche stylem odstawac od reszty, bo robilem ja w oddzielnym pliku :P
Hindus Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 powiedz wspomagałes sie bryłami z 3d ? fajowo wygląda.
Drakula Napisano 23 Czerwiec 2005 Autor Napisano 23 Czerwiec 2005 :D poskladalem sobie at-at w poserze z kwadratowych propow, ale to glownie do ustalenia dobrej perspektywy (pomalowane tlo jako background i calkiem fajnie sie takiego at-at ustawia). Jakies bledy widac? bo biore sie za kolor :P
OMAM Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 Deus: to co ci nie pasuje w stopie i kostce podnieśonej nogi ,to na mój gust jej wielkość.Poprostu jest zamała jak na pierwszy plan w stosunku do nogi obok
Drakula Napisano 23 Czerwiec 2005 Autor Napisano 23 Czerwiec 2005 ok, powiekszylem lekko noge. Mysle, ze moge Wam pokazac WSTEPNY kolor :) Swiatlo chyba spartolilem. Do tego szczegoly dojda, troche brudu, rdzy itp. Chyba trzeba troche zmatowic kolor z niebieskiego na szaro-niebieski, nie ? Noga "kroczaca" jest troche wygieta u gory, ale to sie zmieni przy kolorowaniu generalnym :)
mistrz3d Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 no no fajna pracka, eee a te kropki czemus sluza? i ta glowa taka stylowa 2d a praca cala przypomina takie wlasnie 3d.. No ale sie jeszcze duzo zmieni zapewne (gdzie tam wrzesien;)). Zycze powodzenia i czekam na kolejne apdejty:)!
Drakula Napisano 23 Czerwiec 2005 Autor Napisano 23 Czerwiec 2005 te kropki to paleta kolorow... jak mozna sie nei skapnac co to jest? :P
mistrz3d Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 Deus zwroc uwage na moj nick, nie ma tam 2d, wiec niewiem co to te kropki;)
Łukasz Burnet Napisano 24 Czerwiec 2005 Napisano 24 Czerwiec 2005 hmm duza ja bede mial 3 razy mniejsza , bo tak mi sie jeszcze w miare dobrze maluje przy takiej duzej to hehe pociagne pedzlem i czekam nie wiem czemu taka lipa :/, pracka zapowiada sie milutko :)
mistrz3d Napisano 24 Czerwiec 2005 Napisano 24 Czerwiec 2005 o naprawde duza rozdzielczosc.... Deus jaki masz tablet? (a moze myszka rysujesz;)) Dobra te kropki to paleta kolorow, ale po co ona jest?:)
Drakula Napisano 24 Czerwiec 2005 Autor Napisano 24 Czerwiec 2005 ... nie wiesz co to jest paleta kolorow? :P bierzesz sobie kolory z obrazka wzorcowego (u mnie bylo to kilka at-at z google) i malujesz sobie na oddzielnej warstwie tak, zeby za kazdym razem kiedy potrzebujesz koloru nie otwierac tego samego obrazka. Tu jest wsio pod reka :) Tablet: Wacom Graphire3 classic XL A5 No i jeszcze reszte rzeczy podam zeby pozniej nie odpowiadac :P Komp: Celeron 2,6Ghz, R9600XT 128MB, 1Gb DDR pc400 cl,5, monitor lcd philips 150fs (15') Soft to glownie Photoshop - miejscami Painter (tlo)
Drakula Napisano 24 Czerwiec 2005 Autor Napisano 24 Czerwiec 2005 chwila kolorwania: a mniej - wiecej taki odcien bedzie mial finalny at-at:
OMAM Napisano 24 Czerwiec 2005 Napisano 24 Czerwiec 2005 O a ja się męcze i sam próbuje dobierać kolory.Dzięki mistrzowi3d czegoś się odciebie Deus nauczyłem, i mam nadzieje że się jeszcze naucze.Czasami żeczy oczywiste dla jednych, nie są oczywiste dla drugich. Miodzio
Hindus Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 O a ja się męcze i sam próbuje dobierać kolory.Dzięki mistrzowi3d czegoś się odciebie Deus nauczyłem, i mam nadzieje że się jeszcze naucze.Czasami żeczy oczywiste dla jednych, nie są oczywiste dla drugich. mi to raczej na 2d wygląda ;) dawaj deus dawaj bo konkurencja mocna :] jak narazie bez zmian..tak samo dobrze jak na początku :] poczekam na jakies detale odnośnie sceneri ;) pozdro i powodzenia
_michal Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 mi to raczej na 2d wygląda ;) mistrz3d to nie deus tylko koleś z nickiem mistrz3d ;) Też czekam na scenerię.
mistrz3d Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 mistrz3d to nie deus tylko koleś z nickiem mistrz3d ;) Dokladnie:D.. Deus gdzie te apdejty;)
Drakula Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 hehe, ludziska, ja tez musze spac :P Pozatym dzisiaj po poludniu wrzuce plik glowny ze sceneria i ogolnym rozstawieniem obiektow. Raczej malo dzisiaj bede pracowal, bo musze troche rzeczy z pokoju wyrzucic :P
Drakula Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 dobra, to wrzucam tu at-at wklejonego w tlo. I chyba tak bede teraz kolorowal, zeby nie byo zbyt duzej roznicy w tonacji kolorow. obecny stan: plan sceny:
maciekG Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 troche nie fajnie jest polozony ten AT- AT tak na srodku przesunalbym go chyba w lewo ale to twoja pracka :) pozdr
mistrz3d Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 niop zgodze sie z mackiemG na srodku wyglada tak jakos nienaturalnie, tylko ze jabym go przesunal w prawo;) Powodzenia
Drakula Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 w lewo ? nie sadzisz, ze wtedy troche zbyt "na kupe" bedzie wszystko ulozone, a po prawej pusto ?
maciekG Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 tzn nie dopisalem tego pierwszoplanowego w lewo a te dalsze mozna by dac na prawo :) tylko wtedy moglby byc problem ze "strzelaniem" w speedera, ale jakby dac AT-AT (pierwszego) na prawo to bedzie imo niefajnie zamykal kadr z prawej strony, a jak idac w prawo stoi po lewej stonie to ma przed soba takie otwarcie co dosyc naturalnie wyglada i chyba jest z korzyscia dla ogolnej kompozycji
Drakula Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 hmm.. zobaczymy. Jak narazie wiem, ze glowa AT-AT bedzie jednak podniesiona, a nie skrecona w dolny prawy rog.
Drakula Napisano 26 Czerwiec 2005 Autor Napisano 26 Czerwiec 2005 dorzucilem dwie planetki i wstepnie zmienilem ulozenie "glowy". Z planeteami chyba cos zrobilem zle, bo troche kiczem jada - nie?
maciekG Napisano 26 Czerwiec 2005 Napisano 26 Czerwiec 2005 generalnie to planetki wygladaja jakby w tumanach kurzu staczaly sie po zboczu gory na biedne AT-AT :), moze troche je wziac i oslabic ?
mistrz3d Napisano 26 Czerwiec 2005 Napisano 26 Czerwiec 2005 dokladnie, zgodze sie z Mackiem, a Deus nie przesuwasz tego AT-AT bo dalej jakos nie naturalnie wyglada w tym miejscu...
Drakula Napisano 26 Czerwiec 2005 Autor Napisano 26 Czerwiec 2005 gdzie go mam przesunac? W lewo nie ma mowy, bo wtedy kadr bedzie pelny po lewej, a calkiem pusty po prawej stronie. z tymi planetami... moze problem lezy w tym, ze jedna chmura zachodzi za te planety? Jak rysowalem, to nei zauwazylem tego...
imprecis Napisano 26 Czerwiec 2005 Napisano 26 Czerwiec 2005 dalbys to w wiekszej res, a nie meczyl nas takimi 500/375 ;). Kompozycja nie podoba mi sie poniewaz glowny robot jest wysrodkowany, przesun go troche na lewo i bedzie lepiej, cos dasz z prawej strony mniejszego dla zrownowazenia kompozycji np. jakas mala skałke. Pomysl z planetami bardzo mi sie podoba, zgodze sie jednak z przedmowcami ze planety sa za mocne. A i najwazniejsze, CHLOPIE CZEMU TAKIE RATIO OBRAZKA PRZYJALES, WEZ SIE NIE WYGLUPIAJ I DAJ CONAJMNIEJ 16/9 !! Wiele na tym kompozyjca skorzysta :) Co do samej kolorystyki i malunku to jest b.dobrze :)
Drakula Napisano 26 Czerwiec 2005 Autor Napisano 26 Czerwiec 2005 zrobilem tak wstepnie mala przebudowe obrazka uwzgledniajac opinie z posta wyzej :) Trcoeh przesunalem glownego at-at na lewo, ale zabardzo sie nie dalo, bo plazma z drugoplanowych at-at musialaby rozwalic noge temu pierwszemu :P (plazma chyba do wymiany lub przrobki pojdzie). Wiekszego jak narazie nie dam, bo szczegoly sa niedopracowane :P mam pomysl, zeby zmienic ten snieg w pustynie... Co wy na to? na dole wstepny obrazek.
Rekomendowane odpowiedzi