wesoledi Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 Witam serdecznie. ost. zachcialo mi sie zrobic jakis krajobraz, wszystko ladnie pieknie, trawka, jedna druga, drzewka, no i sie tego nazbieralo troche... znaczy sie sporo facow. i teraz problem, chcialbym to wyrenderowac (nie ejst jeszcze skonczona ale chcialem zobaczyc jak to wyglada do tej pory) no i sie okazalo ze na checiach sie konczy... transformacje trwaja jakies 10min, przygotowywanie obiektow drugie tyle, a swiatel, tez troche, i na tym koniec, jak ma juz przejsc do renderingu to sie wszystko po prostu wylacza.. tzn 3dmax... pojecia nie mam co jest i co moze byc tego powodem, myslalem ze moze malopamieci, ze cos zzera, ale po wylaczeniu wszystkiego nadal to samo... zostawilem tylko najpotrzebniejsze pierdolki systemu.... czy ktos wie co moze byc tego powodem, jak temu zapobiec? moj sprzet to athlon 1700+, 256mb ram ddr, gf4mx440, ...
Marvey Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 wesoledi mam identyko kompa 1.sporo face'ów znaczy ile?? 2.zwiększyłeś pamięć wirtualną?? 3.możesz wyrenderować mniejszą scenke (powiedzmy 5k face'ów)
JunioR Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 Podaj ilosc face`ów bo mozliwe ze to jest główny problem ze nie chce renderenowć :(
wesoledi Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 Marvey ad1. ziemia, i kilka obiektow + woda to w sumie 165k facow, do tego dochadza klony trawy, chyba 9 ich jest po srednio 30k kazda ad2. jakies 700MB jest... jak nie wiecej.. niepamietam dokaldnie ad3. o ile mnie pamiec nie myli moglem wyrenderowac nawet wieksze (vanship w WIPach), ale mniejsze ida jak najbardziej bez problemu Kakrotto13 myslalem o tym, ale komu, jedyna osoba jaka znam ktora posiada maxa jestem ja, a nie wiele osob jest chetnych by do nich wpadac i korzystac z ich kompa instalujac im jakies niepotrzebne programy :) jest taki jeden ale akurat wyjechal... heh JunioR wyzej ;)
Kakrotto13 Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 spytaj kogos na forum czy by ci nie wyrenderowal ;)
wesoledi Napisano 28 Czerwiec 2005 Autor Napisano 28 Czerwiec 2005 tylko kogo :> no ale mniejsza oto, moze kogos znajde kto sie nademna zlituje, niemniej problem pozostaje nierozwiazany, szczegolnie na przyszlosc :)
razor Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 1.rozmiar virtuala masz stanowczo za mały. Ja mam 512 RAM i 512 Virtual i czasami robi się ciasno. Ustaw stały (jeśli nie masz) rozmiar, przynajmniej 768, znaczy wartość min i max daj taką samą. 2. Napisz jakiego rendera używasz, jeśli mentala to mogę Ci pomóc.
wesoledi Napisano 28 Czerwiec 2005 Autor Napisano 28 Czerwiec 2005 scanline :) w koncu dalem do dzialu scanline :) pobawie sie z tym virtualem, thx
razor Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 Ale przestrzał..... nawet nie spojrzałem w jakim dziale jest post. Spróbuj wyrenderować to w kilku częściach z kanałami alpha i poskładać to w szopie. edit: nie wiem jakie możliwości ma scanline, ale jak komp nie wyrabia to renderowanie w kilku częściach będzie najszybszym rozwiązaniem edit2: a nie lepiej w mentalu to zrobić?
Ser Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 z doświadczenia wiem że scanline nie radzi sobie z duzą ilością geometrii, rużnica w renderowaniu samej geometrii w scanline a np. mentalem jest nawet kilku krotna.
bukovsky Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 Z uwagi na charakter tego forum, zainteresowania oraz profesje osób na nim się udzielających faktycznie masz prawo przypuszczać, że nikt prócz Ciebie nie ma max'a ;) Pozdro
SansSerif Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 z doświadczenia wiem że scanline nie radzi sobie z duzą ilością geometrii, rużnica w renderowaniu samej geometrii w scanline a np. mentalem jest nawet kilku krotna. lol. sezon ogórkowy w pełni
razor Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 lol. sezon ogórkowy w pełni hm..... mental jest szybszy przy dużej ilości geometrii niż scanline.
Ser Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 chyba nikomu nie przyjdzie sprzwdzać szybkości renderu na 100 f. :)
SansSerif Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 Jeżeli nie idzie mu na scanline to raczej na niczym innym też nie pójdzie. amd 1700 + 256ram to super sprzęt, sam jeszcze niedawno na takim jechałem :) wesoledi możliwe że brakuje ramu więcz włącz bitmap pager w customize/preferences/rendering albo pomajstruj z "/3gb" w boot.ini
wesoledi Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Napisano 29 Czerwiec 2005 dzieki wszystkim za odpowiedzi i porady :) a skad mozna pobrac mentala? zagladalem na stronke producenta i jedynie do czego doszedlem to do mozliwosci kupna, a googli niestety nie mam za bardzo czasu przeszukiwac, gdyz nie mam na to za bardzo czasu i mozliwosci podobnie jak sciaganie w p2p Z uwagi na charakter tego forum, zainteresowania oraz profesje osób na nim się udzielających faktycznie masz prawo przypuszczać, że nikt prócz Ciebie nie ma max'a ;) mialem na mysli najblizsze otoczenie... z miasteczka w ktorym zyje :) wszyscy graja i gadaja na GG tylko :) SansSerif dzieki, za rade :) // pobawilem sie... i udalo sie dojsc do renderingu.. gdzies tak przy 70% to samo.. max sie wylacza jak gdyby nigdy nic.. i kicha dalej :) trzeba bedzie jeszcze pobawic moze... heh
Rekomendowane odpowiedzi